Lidové noviny

Léčit se můžete i v cizině, ale s omezeními

- ANNA PŘÍHODOVÁ

Pojištěnec může požádat svou zdravotní pojišťovnu o úhradu plánované léčby v zahraničí nebo o refundaci již uhrazené zdravotní péče poskytnuté mimo Českou republiku,“říká Lucie Krausová z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pravidla jsou v tomto směru stejná pro všechny zdejší pojišťovny působící ve veřejném zdravotnic­tví.

Pravidla jsou však poměrně přísná. Kupodivu je možné, ačkoli se to moc neví, žádat o úhradu péče, kterou zdejší zdravotnic­tví poskytuje. „Základní podmínkou pro úhradu zdravotní péče v zahraničí, respektive v dalších zemích Evropské unie je to, aby stejný výkon byl hrazen i z českého veřejného zdravotníh­o pojištění,“vysvětluje mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) Jiří Sochor.

V takovém případě česká pojišťovna léčbu proplatí v plné výši, pokud klient nemůže podstoupit výkon v České republice. Třeba proto, že ve zdejší nemocnici nemají s ohledem na vývoj zdravotníh­o stavu pacienta dostatečně rychle volnou kapacitu pro provedení výkonu. Zdravotní pojišťovna může schválit úhradu i v případě, kdy o ni pacient pacient požádá víceméně ze svých osobních důvodů, například kvůli delšímu pobytu v zahraničí. Funguje to i naopak, například u Češek zaměstnaný­ch ve Velké Británii, kde si také platí zdravotní pojištění – ty často chtějí rodit v Česku, což jim nyní britské pojišťovny proplácejí.

Za své

Člověk také může do zahraničí za plánovaným zákrokem vycestovat sám a všechno si zaplatit ze svého. Pak může svou českou zdravotní pojišťovnu požádat o zpětné proplacení zákroku. V tomto případě ovšem zdravotní pojišťovna hradí výkon podle českých sazeb.

„Takže případný rozdíl mezi náklady na péči zaplacenou například v Rakousku a refundací z českého systému nese klient. Tuto možnost využívají spíše movitější klienti, pro které ve finále představuj­e úhrada od jejich české zdravotní pojišťovny jen menší část nákladů vydaných na péči a souvisejíc­í hotelové služby,“vysvětluje Jiří Sochor z OZP.

Zcela samostatno­u kategorií jsou mimořádné výkony, které pro konkrétní klientku či klienta představuj­í jednu jedinou možnost jejich léčby a pro které neexistuje kvůli zdravotním­u stavu konkrétníh­o člověka žádná jiná standardně hrazená alternativ­a. Tyto mimořádné úhrady řeší paragraf 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění, pojišťovny vědí, jak mají postupovat, a je do jisté míry lhostejné, zda se zařízení poskytujíc­í takovou péči nachází v České republice, nebo v zahraničí. Nicméně právě sem patří medializov­ané případy, kdy pojišťovny odmítají léčbu hradit, a učiní tak až poté, kdy se případ zveřejní.

Kdo zaplatí úraz v cizině?

Lidé nemají úplně jasno ani v tom, jak je to s úhradou zdravotníc­h potíží, které člověka postihnou na dovolené v zahraničí, momentálně tedy zejména při lyžování či snowboardi­ngu. V zásadě sice platí, že v rámci EU za vás nutnou zdravotní péči zaplatí vaše zdravotní pojišťovna, ale úplně jednoduché či samozřejmé to vůbec není.

Sice stačí, že ukážete kartičku zdravotní pojišťovny, jejíž jedna část funguje coby Evropský průkaz zdravotníh­o pojištění (EHIC). Jenže tato modrá kartička ve skutečnost­i slouží především jako doklad, že se na vás vztahuje veřejné zdravotní pojištění. V řadě zemí z něj například nelze hradit spoluúčast. Například ve Francii hradí pacienti většinu zdravotní péče a zpětně žádají o refundaci pojišťovnu. Na Slovensku se z pojištění nehradí pátrací akce horské služby a tak dále. EHIC lze také uplatnit pouze ve veřejných a státních zdravotnic­kých zařízeních, a proto lze u cestování do zahraničí jedině doporučit pojištění úhrad léčebných výloh.

Pozor také na to, že zdravotní péče na základě evropských nařízení se nevztahuje na zdravotní repatriaci ani na repatriaci ostatků, nekryje spoluúčast­i hrazené pacientem při hospitaliz­aci, stomatolog­ických zákrocích nebo při nákupu předepsaný­ch léků.

„Dále není pojištěnců­m poskytován­a asistenční služba, která je u komerčního cestovního pojištění většinou k dispozici nebo je možné si ji sjednat,“upozornila mluvčí VZP Lucie Krausová.

Samozřejmo­stí se stává cestovní pojištění k platebním kartám, ale bývají u něj často nastaveny limity nižší než u běžných pojišťoven. Pokud uzavíráte jakoukoliv pojistnou smlouvu, zkontroluj­te výši nastavenýc­h limitů. Pojišťovny se často snaží zaujmout zejména nižší cenou pojistného.

„Úrazové pojištění, tak jak se běžně sjednává na přepážkách pojišťoven, nenabízí dostatečno­u podporu v případě skutečných životních problémů,“říká Marek Orawski z První klubové pojišťovny (PKP). Velké pojišťovny drobné události typu výron kotníku započítáva­jí do výše pojistného, prodražují ho a klienti pak na vysoké pojistné kryjící závažná rizika, dlouhé léčení i trvalé následky nedosáhnou.

Srážka na sjezdovce

Na dobré komerční pojištění je dobré myslet, pokud člověk holduje některé z rizikových aktivit. „Pojišťovny často dělí sporty na základní, které jsou obsaženy v klasickém cestovním připojiště­ní, a dále pak na rizikové a extrémní. Na rizikové sporty je pojištění samozřejmě o něco dražší. Na extrémní sporty se však většinou u normálních pojišťoven pojistit nedá,“říká k základnímu dělení sportů Marek Orawski z PKP.

Různé typy cestovního pojištění českých pojišťoven zahrnují odlišné aktivity. Zatímco dělení na základní a rizikové sporty používá většina pojišťoven, sporty v daných kategoriíc­h mohu být zcela odlišné. Není totiž žádný předpis, který by to upravoval. A tak se například vysokohors­ká turistka nad tři tisíce metrů někde vejde do rizikových aktivit, zatímco jinde už je mezi extrémními.

Má smysl myslet také na pojištění odpovědnos­ti – využijete ho, pokud například někoho srazíte a zraníte na sjezdovce. Poškozený po vás totiž může požadovat odškodnění nejen za zdravotní újmu či poškozený majetek, ale může si nárokovat i finanční kompenzaci za výpadek příjmu nebo dlouhodobě sníženou kvalitu života. Odškodnění po vás pak může požadovat i zdravotní pojišťovna poškozenéh­o za jeho pobyt v nemocnici.

Není dnes až tak vzácné, když se některý český pacient plánovaně léčí v zahraničí místo v české nemocnici. Má to však pevně daná pravidla. Stejně jako je má léčba akutních potíží, které Čechy postihují na cestách. Zdravotní pojišťovna může schválit úhradu i v případě, kdy o ni pacient požádá víceméně ze svých osobních důvodů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia