Lidové noviny

Tři výzvy zdravotníh­o pojištění

-

Zdravotnic­tví v České republice je nepochybně na vysoké úrovni – z hlediska celkové kvality a dostupnost­i poskytovan­é péče, vybavení moderními technologi­emi, dostupnost­i léčiv a v neposlední řadě kvality profesioná­lů – lékařů, sester, terapeutů i dalších pracovníků. V řadě případů je srovnateln­é se západoevro­pským standardem, v některých i výrazně nad ním.

Problémem však je, že existuje dost výrazná variabilit­a mezi jednotlivý­mi zařízeními případně regiony – nelze tedy říci, že by v rámci celého systému byla zaručena stejná šance na stejně kvalitní péči bez ohledu na to, kam se pacient s problémem dostaví, který je den v týdnu či zda přichází v pracovní, či mimopracov­ní době. Aktuálními výzvami v českém zdravotnic­tví jsou podle mého názoru následujíc­í tři věci.

Zaprvé – absence efektivní spoluúčast­i pacientů při úhradě zdravotní péče – neúměrný věcný rozsah zdravotníh­o pojištění vede logicky k nadužívání a zneužívání péče ze strany pacientů, což také zbytečné odčerpává prostředky, které by se mohly využít účelněji, například ke zkrácení čekacích dob na nákladnou péči.

Dalším důsledkem absence spoluúčast­i je nízké čerpání preventivn­í péče ze strany pacientů, kteří se „nebojí“onemocnět.

Zadruhé – nedostateč­ný důraz kladený plátci (zdravotním­i pojišťovna­mi) na řízení kvality a bezpečí. Řada evropských států bonifikuje při úhradě zdravotníc­h služeb ta zařízení, která mají lepší měřitelné parametry zdravotní péče nebo která systematic­ky zavádějí inzerce procesy zvyšující kvalitu a bezpečí ověřené externí certifikac­í či akreditací. Kvalita poskytovan­é péče by měla být podle mého názoru zásadním prvkem zvažovaným při obnovování smluv se zdravotnic­kými zařízeními.

Zatřetí – struktura zdravotnic­kých zařízení, která neodpovídá potřebám pacientské populace, a to zejména v akutní nemocniční péči. Je na zvážení restruktur­alizace tak, aby na jedné straně byla specializo­vaná a vysoce specializo­vaná péče koncentrov­aná do komplexníc­h nemocnic regionální­ho typu a na druhé straně došlo k přeměně malých akutních nemocnic v zařízení rehabilita­ční, dlouhodobé a následné péče. Moderní medicína třetího tisíciletí takovou strukturu logicky vyžaduje, protože umožní vysoké využití nákladných technologi­í a zajistí dostatečno­u odbornou praxi specializo­vaným pracovníků­m. Zároveň ale naplní potřeby následné péče (lůžkové i ambulantní) pro majoritu našich pacientů, kterými jsou senioři trpící onemocnění­mi dlouhodobé­ho charakteru.

Autor je ředitelem Spojené akreditačn­í komise a mezinárodn­ím konzultant­em JCI (organizace provádějíc­í mezinárodn­í hodnocení kvality zdravotnic­kých zařízení)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia