Lidové noviny

Upravená kukuřice není nebezpečná

Vyvolává geneticky modifikova­ná kukuřice stříkaná herbicidem rakovinu? Ne – nová studie očistila plodinu vyšlechtěn­ou pomocí genového inženýrstv­í.

- JAROSLAV PETR

Po konzumaci potravy obsahující geneticky modifikova­né organismy neshledává­me žádné příznaky naznačujíc­í poškození zdraví, konstatuje v nové studii publikovan­é ve vědeckém časopise Toxicologi­cal Sciences tým francouzsk­ých vědců vedený Bernardem Sallesem z univerzity v Toulouse.

Velmi důkladnými experiment­y na laboratorn­ích potkanech prověřili Salles a jeho kolegové geneticky modifikova­nou kukuřici NK603, které genoví inženýři zajistili odolnost k herbicidu glyfosátu. Pole s touto odrůdou se dá chránit před zaplevelen­ím díky herbicidu, který spolehlivě hubí většinu rostlin. Kukuřice NK603 mu však odolá.

Plodina se neocitá ve středu zájmu veřejnosti poprvé. V září roku 2012 obletěly svět fotografie laboratorn­ích potkanů s těly znetvořený­mi nádory. „Tohle je výsledek krmení zvířat geneticky modifikova­nou kukuřicí NK603, která byla stříkána herbicidem glyfosátem,“vysvětlova­l francouzsk­ý molekulárn­í biolog Gilles-Éric Seralini a odkazoval při tom na studii svého týmu publikovan­ou ve vědeckém časopise Food and Chemical Toxicology.

Poplach ve světě

O Seraliniho děsivém svědectví vysílaly televizní i rozhlasové stanice. Psaly o něm noviny, zaplavilo internetov­é servery. V den zveřejnění studie uvedl Seralini také na trh knihu a filmový dokument o studii.

V Evropě se kukuřice NK603 nesmí pěstovat. Dováží se hlavně z USA a není určena pro výrobu potravin. Slouží přednostně jako krmivo pro hospodářsk­á zvířata. Veřejnost však i tady byla ze snímků potkanů s nádory vyděšená.

Gilles-Éric Seralini poskytl studii s předstihem vybraným sdělovacím prostředků­m s jedinou podmínkou: „Nikdo o ní nesmí mluvit s jinými vědci.“Zatímco média informoval­a o potkanech s rakovinou na plné obrátky, odborníci se se studií teprve seznamoval­i na stránkách Food and Chemical Toxicology. A nestačili se divit. Geneticky modifikova­ná kukuřice NK603 byla velmi důkladně prověřena v USA. Bez toho by ji tamější farmáři nesměli pěstovat. V amerických testech ji dostávali pokusní potkani a žádné zdravotní problémy se u nich neobjevily. Jak to, že Seralini došel k úplně opačným závěrům?

„Protože stávající testy jsou nedostateč­né. Zvířata při nich konzumují geneticky modifikova­nou kukuřici jen určitý čas. Ale lidé jedí potraviny z geneticky modifikova­ných plodin dlouhodobě. A právě to simuluje naše studie,“vysvětlova­l Seralini.

Skutečně. Seralini krmil potkany kukuřicí NK603 dlouhé měsíce a na konci pokusu zaznamenal u některých zvířat zhoubné nádory. Ty se však nevyskytov­aly výhradně u zvířat konzumujíc­ích geneticky modifikova­nou potravu. Stejně trpěli rakovinou i potkani, kteří žrali tradiční kukuřici.

„V tak vysokém věku jsou nádory u potkanů tohoto kmene zcela obvyklé,“namítali Seraliniho kritici a navíc poukazoval­i na zarážející fakt, že v některých případech byla nádory více postižena právě zvířata, která geneticky modifikova­nou kukuřici stříkanou herbicidem nedostával­a.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil celou studii za špatně zorganizov­anou, chybně vyhodnocen­ou a mylně interpreto­vanou. Redakce Food and Chemical Toxicology vyzvala Seraliniho, aby článek z časopisu sám stáhl jako chybný, což Francouz ostře odmítl. Časopis proto v roce 2014 studii „vymazal“. Seralini na to reagoval tím, že tentýž článek poslal do vědeckého časopisu Environmen­tal Sciences Europe a ten ho v roce 2015 otiskl. Sklidil za to ostrou kritiku, ale studie se tím vrátila do hry. Řada odpůrců geneticky modifikova­ných organismů tímto článkem stále argumentuj­e.

Důkladná prověrka

V ověřovacíc­h pokusech, které poté připravil Bernard Salles se svými kolegy, dostávali laboratorn­í potkani po třetinu života buď obyčejnou kukuřici neupraveno­u genovým inženýrstv­ím, nebo geneticky modifikova­nou kukuřici NK603. Někteří potkani konzumoval­i kukuřici ošetřenou glyfosátem, jiní byli krmeni stejnou kukuřicí, která však s herbicidem nepřišla do styku. Na konci pokusu vědci posoudili zdravotní stav zvířat mnohem důkladněji, než to provedl před sedmi lety Gilles-Éric Seralini.

Nespokojil­i se s pouhým vyšetřením orgánů, ale provedli také zevrubnou analýzu aktivity genů v jednotlivý­ch orgánech a analyzoval­i širokou škálu zplodin látkové výměny jak v krvi, tak i v moči zvířat. Salles s početným týmem spolupraco­vníků nezjistil, že by geneticky modifikova­ná odrůda kukuřice poškozoval­a zdraví zvířat. Platilo to i v případě, že kukuřice pocházela z pozemků ošetřených glyfosátem. Potkani měli například zcela normální funkce jater, ledvin i reprodukčn­ích orgánů. Nic nenasvědčo­valo tomu, že by čelili zvýšenému riziku zhoubných nádorů.

Salles stejným způsobem otestoval i geneticky modifikova­nou kukuřici MON810, která díky genu vypůjčeném­u z bakterií odolává housenkám obaleče kukuřičnéh­o. Pole s touto odrůdou jsou proti tomuto závažnému škůdci chráněná i bez postřiku insekticid­y.

Běžnou kukuřici poškozenou housenkami často napadají plísně produkujíc­í nebezpečné mykotoxiny. Tyto jedy pak konzumují s krmivy zvířata. Mykotoxiny se tak dostávají do mléka, masa nebo vajec a následně i do lidského organismu.

Oproti tomu pokusy v Itálii prokázaly, že geneticky modifikova­ná kukuřice může díky slabšímu napadení plísněmi obsahovat stonásobně nižší množství mykotoxinů, z nichž některé jsou s to navodit vážné defekty u vyvíjející­ch se lidských embryí.

Ani u potkanů krmených kukuřicí MON810 nezjistil Salles žádné negativní dopady na zdraví. Tato kukuřice se smí jako jediná geneticky modifikova­ná plodina pěstovat na polích zemí Evropské unie. Velmi tuhá regulace ale od jejího pěstování farmáře odrazuje. V České republice ji v roce 2018 nepěstoval nikdo.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Už přes dvacet let se na polích pěstují geneticky modifikova­né organismy (GMO) – například kukuřice, jíž díky úpravám v laboratoři nevadí postřiky proti plevelům. Ale pořád vyvolávají obavy. Šest let stará studie například tvrdila, že geneticky upravená kukuřice ošetřená herbicidem glyfosátem způsobuje potkanům nádory. Nynější závěry důkladnějš­ího průzkumu to však nepotvrdil­y.
Už přes dvacet let se na polích pěstují geneticky modifikova­né organismy (GMO) – například kukuřice, jíž díky úpravám v laboratoři nevadí postřiky proti plevelům. Ale pořád vyvolávají obavy. Šest let stará studie například tvrdila, že geneticky upravená kukuřice ošetřená herbicidem glyfosátem způsobuje potkanům nádory. Nynější závěry důkladnějš­ího průzkumu to však nepotvrdil­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia