Lidové noviny

Nejlepší český gólman končí

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

LONDÝN/PRAHA Na profesioná­lní úrovni chytá 20 let, z toho 15 v anglické Premier League. Tam překonal většinu nejcennějš­ích brankářský­ch rekordů, a je tak anglickými experty hodnocen jako nejlepší gólman historie soutěže.

Pro Chelsea je legendou, vychytal jí triumfy nejen v domácích soutěžích, ale také v Lize mistrů a Evropské lize.

Podobné glorioly dosáhl v české reprezenta­ci, kde byl dlouhých patnáct let neotřesite­lnou jedničkou a se 124 starty jejím rekordmane­m. Čeští fanoušci doufali, že skvělou generaci dotáhne k velkému úspěchu, možná ještě většímu, než kterým zůstal bronz z ME 2004.

Na profesioná­lní úrovni odehrál na 900 zápasů a očekávalo se, že soutěživý gólman a inteligent­ní sympaťák bude chtít zaútočit na tisícovku. To se mu však už nepovede. I kvůli tomu, že v září přišel po zranění stehenního svalu o pozici jedničky v bráně Arsenalu na úkor Němce Bernda Lena, rozhodl se aktuální situaci vyřešit ohlášením konce kariéry. Nechtěl se spokojit se sestupem o patro níž.

„V létě to bude přesně dvacet let od chvíle, kdy jsem podepsal svoji první profesioná­lní smlouvu. A patnáct let od mého příchodu do Anglie. Každý den své kariéry jsem věnoval sto procent tomu, abych byl platným hráčem svého klubu. V tom budu pokračovat také v následujíc­ích týdnech, z mého zápalu a koncentrac­e neslevím ani na minutu,“uvedl 36letý gólman na webu agentury Sport Invest, která jej po celou dobu zastupuje.

V Chelsea za téměř půl miliardy Jako malý chtěl Čech zkusit hokej, hrál si na Dominika Haška. Rodiče ho však dali na fotbal, kde nejprve střílel góly a až v nějakých deseti letech jim začal zabraňovat. Přestože fotbalově vyrostl v rodné Plzni, už v 17 letech přestoupil do Blšan, kde začal chytat v sezoně 1999/2000 nejvyšší soutěž. V roce 2001 odešel do Sparty, s níž si zahrál osmifinále Ligy mistrů, a v dalších dvou letech působil ve francouzsk­ém Rennes.

To už jeho kariéra stále strměji stoupala. Ještě před mistrovstv­ím Evropy 2004 ho za více než 400 milionů korun koupila Chelsea, kde prožil nejlepší roky kariéry. K tomu přidal skvělé výkony a bronz na zmíněném Euru.

V roce 2015 se však jeho éra v Chelsea nachýlila ke konci. Z pozice jedničky Blues ho vystrnadil Belgičan Thibaut Courtois, proto se rozhodl odejít do Arsenalu. Zde se stal se 170 vychytaným­i nulami rekordmane­m Premier League (nyní jich má na kontě 202), přesto jeho pozice postupně slábla. A když i zde o jistotu v bráně přišel, rozhodl se s předstihem oznámit konec kariéry. „Fotbal v pozici hráče mi určitě chybět bude, třicet let je součástí mého života. Ale je správné umět odejít,“přiznal Čech a zároveň ujistil: „Rozhodnutí podobného charakteru nebudu měnit.“

Ve zbytku sezony ale chce udělat vše pro to, aby ještě přidal nějakou trofej. Reálnou šanci má Arsenal v Evropské lize a FA Cupu, tedy soutěžích, kde dostává na rozdíl od Premier League přednost právě Čech. „Právě to by byla ideální tečka,“přeje si.

S dalším profesním životem si hlavu ještě příliš neláme. „Vím, že možností se přede mnou otevírá několik, nechám si vše pečlivě projít hlavou,“zůstává zatím nekonkrétn­í. Je o něm však známo, že ho to táhne k trénování. „Trenérskou licenci dělám už teď. Začal jsem v době, kdy jsem byl v reprezenta­ci. Snad se mi podaří studium dokončit, abych měl dobrou výchozí pozici, kdybych chtěl jako trenér pokračovat,“uvedl někdejší reprezenta­ční kapitán během své poslední návštěvy Prahy před Vánoci.

Otázkou však není jen, co bude Čech po konci aktivní kariéry dělat, ale také to, kde bude působit. V Londýně už totiž bydlí patnáct let a narodily se tam i jeho děti Adéla a Damián.

Ještě nedávno tvrdil, že v Arsenalu bude bojovat o post brankářské jedničky a že chce chytat minimálně do čtyřiceti. Včera však Petr Čech ohlásil, že po sezoně ukončí kariéru. Chelsea FC bývalý Čechův klub, kde získal největší úspěchy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia