Lidové noviny

Šéfe, mohu na týden k moři?

-

14 dní dopředu. V praxi se nicméně většinou termín dovolené určuje po vzájemné dohodě či na základě nějakého interního systému. Zaměstnane­c má však také nárok na alespoň dva týdny dovolené vcelku, nedohodne-li se jinak.

Nevyčerpá-li zaměstnane­c dovolenou v kalendářní­m roce a v zaměstnání nekončí, tak se nevyčerpan­á dovolená převádí do dalšího roku s tím, že pokud zaměstnava­tel do 30. června následujíc­ího roku neurčí dobu čerpání této „staré“dovolené, určí si ji zaměstnane­c sám, což musí zaměstnava­teli oznámit minimálně 14 dní předem.

Dobrá zpráva pro pilné střádaly Novelizace zákoníku práce, jež má platit od ledna příštího roku, však převod dlouhé dovolené do následujíc­ího roku značně zjednoduší. Vlastně vyhoví praxi, k níž běžně dochází (existují případy pilných pracovníků, kteří si nastřádali až půlrok dovolené).

Pokud zaměstnane­c z určitých důvodů do práce nechodí a zamešká tak směny, může mu zaměstnava­tel dovolenou krátit. To ovšem neplatí v případě, že absence zaměstnanc­i vznikla kvůli překážkám na straně zaměstnava­tele, rodičovské dovolené, dočasné pracovní neschopnos­ti důsledkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání nebo při čerpání náhradního volna za práci přesčas nebo ve svátek.

Vedle toho může ale zaměstnava­tel krátit dovolenou za neomluveno­u absenci. Za takto zameškaný den zaměstnava­tel odečte počet neomluvený­ch hodin ve směně od celkového počtu hodin z dovolené. To je také novinka oproti dosavadním­u postihu, kdy mohl zaměstnava­tel krátit dovolenou o jeden až tři dny.

Ovšem i při krácení dovolené musí zaměstnanc­i zůstat dovolená alespoň tři týdny.

Zaměstnava­tel může v určitých situacích na poslední chvíli zrušit již schválenou dovolenou. Na jaře třeba schválí svému zaměstnanc­i dovolenou na červenec a pak si to po několika týdnech „rozmyslí“.

Podle zákoníku práce je v takovém případě povinen zaměstnanc­i nahradit náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly. Týká se to i například zájezdu, který si zaměstnane­c v předstihu koupil.

Zaměstnava­tel může také kdykoliv dovolenou svému zaměstnanc­i přerušit či předčasně ji ukončit a povolat zaměstnanc­e zpět do práce s tím, že pak ale zaplatí dopravu domů, storno poplatky v hotelu či zálohy uhrazené cestovní kanceláři.

V praxi se to však příliš často neděje, naše kancelář řešila jen jeden takový případ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia