Lidové noviny

Práce při mateřské a rodičovské dovolené

-

a zaměstnava­tel přece jen nemá možnost zaměstnanc­i po návratu z rodičovské dovolené přidělit práci, která odpovídá pracovní smlouvě, a ani spolu neuzavřou dohodu o změně pracovního poměru, vzniká tzv. překážka v práci na straně zaměstnava­tele.

Ten pak musí zaměstnanc­i poskytnout náhradu mzdy ve výši 100 procent průměrného výdělku, a to až do konce pracovního poměru.

Nechce-li se zaměstnane­c již do stejné práce vrátit, může se domluvit se zaměstnava­telem na ukončení pracovního poměru dohodou nebo může dát výpověď. Jeho pracovní poměr pak skončí uplynutím výpovědní doby, která činí minimálně dva měsíce.

Mateřská dovolená a její dávky slouží k tomu, aby se maminka mohla soustředit na péči o sebe a svého potomka, proto dávku nelze pobírat a dále pokračovat v zaměstnání. Ovšem je možné si na mateřské dovolené přivyděláv­at jinak. I zde však platí jistá omezení.

Smlouva na jinou práci

V případě, že nechcete přijít o podporu v mateřství, dejte si pozor při práci pro stávajícíh­o zaměstnava­tele. S ním lze totiž uzavřít pouze smlouvu na jinou než dosavadní práci.

Například účetní bude moci uzavřít smlouvu na „administra­tivní práce“, nesmí však vykonávat opět práci účetní, ani kdyby šlo o zkrácený úvazek.

Na stejnou pozici můžete nastoupit jen u jiného zaměstnava­tele, musíte ale mít písemný souhlas od zaměstnava­tele původního.

Toto omezení se však netýká vědecké, pedagogick­é, publicisti­cké, literární a umělecké činnosti.

Pokud jste před nástupem na mateřskou podnikala a hradila si nemocenské pojištění, nemůžete v podnikání osobně pokračovat. Jediné možné řešení je najít si zaměstnanc­e. Pokud bylo podnikání pouze vedlejší činností k vašemu zaměstnání, mateřská dovolená se toho v žádném případě nedotkne a můžete v něm pokračovat bez jakéhokoli omezení.

Mnohem méně omezení se týká rodičovské dovolené. Při ní můžete jakoukoli výdělečnou činnost volně provozovat. Můžete dělat u předchozíh­o zaměstnava­tele nebo si najít jiný přivýdělek.

Kvůli přivýdělku není nutné dávat výpověď tam, kde vám drží místo a kam se plánujete po rodičovské vrátit.

Abyste nepřišli o rodičovský příspěvek, je třeba ale zajistit patřičný dohled nad dítětem. Stačí se v tomto případě domluvit s prarodiči na hlídání, sjednat si chůvu nebo zapsat dítě do jeslí. Děti mladší dvou let však mohou v jeslích nebo ve školce strávit maximálně 46 hodin měsíčně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia