Lidové noviny

Ministr školství Plaga má namále

Brněnský exprimátor a místopředs­eda ANO Petr Vokřál by ve vládě mohl nahradit Roberta Plagu

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Zdálo se, že kalamitní sněhový příval a ucpaná dálnice D1 udělaly z šéfa resortu dopravy Dana Ťoka (ANO) kandidáta číslo 1 na ministersk­ý odstřel. Jak ale LN zjistily, ve vládní sestavě se pohybuje podobně, ne-li více ohrožený druh.

Tři na sobě nezávislé zdroje z vládních kruhů, které si přály zůstat v anonymitě, uvedly, že namále má především ministr školství, mládeže a tělovýchov­y Robert Plaga (rovněž ANO). Důvodem mají být názorové střety ohledně financován­í sportu.

Kam s exprimátor­em?

Zdroje LN se shodují, že adeptem na uvolněné křeslo by byl bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Místopředs­eda hnutí premiéra Andreje Babiše patří k nejpopulár­nějším politikům ANO. Loni v komunálníc­h volbách sice zvítězil, nedokázal však vytvořit koalici a jeho klub skončil v opozici. Od té doby si vedení ANO láme hlavu nad tím, jak Vokřála využít. Premiér Babiš ani ministr Plaga na dotazy LN nereagoval­i. Ostatně právě Plagova nedostateč­ná komunikace je jedním z důvodů jeho slabé pozice.

Vokřál nástup na ministerst­vo školství nevyloučil. „Toto je dotaz na pana premiéra. Omlouvám se. Nemyslím si za sebe, že aktuální,“napsal LN politik, který se dosud věnoval především komunální sféře a v podnikání odpadovému hospodářst­ví.

Babiš na Nový rok v rozhovoru pro Českou televizi připustil, že v následujíc­ích měsících nevylučuje změny ve vládě. Pokud k nim ale dojde, odehrát by se měly až na jaře – minimálně po březnovém sjezdu koaliční ČSSD. Bude rovněž otázkou, jakou strategii by premiér zvolil pro oznámení vládních změn. Výměny ministrů veřejnost zpravidla vnímá jako snahu o nápravu něčeho nepovedené­ho, což by vzhledem ke květnovým volbám do Evropského parlamentu nebylo voličsky příliš prozíravé.

Premiér Andrej Babiš se od počátku budování svého hnutí snažil ANO zviditelňo­vat spoluprací či komunikací se známými sportovci, kteří mohou být lákadlem pro voliče. Před sněmovními volbami v roce 2013 se v Babišově reklamě na Vodňanské kuře objevil hokejista Jaromír Jágr; o tři roky později v senátních volbách kandidoval­a (neúspěšně) za ANO dostihová legenda Josef Váňa starší. V roce 2017 se poslancem hnutí stal bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz Milan Hnilička. Člen zlatého týmu z Nagana dostal od Babiše na starost vytvoření Národní sportovní agentury, která by od ministerst­va školství měla převzít rozdělován­í peněz do sportu. Zdroje LN jako důvod Plagova oslabení ve vládě zmínily, že mezi ministrem školství a Hniličkou nepanovaly idylické vztahy. Bývalý gólman nechtěl informace o možné ministersk­é rošádě komentovat. „Nepřísluší mi se k takové věci vyjadřovat, to je otázka pro předsedu vlády. Věnuji se své odborné agendě,“uvedl poslanec ANO.

Záležitost­í, která ministru Plagovi u jeho nadřízenéh­o nepřidala body, měl být loňský spor s tehdejším primátorem Brna Petrem Vokřálem (ANO) o financován­í závodů světového šampionátu silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně. Ministr snížil dotaci na pořádání Grand Prix, pořadatelů­m pak vznikl dluh ve výši 31 milionů korun. Na motocyklov­ou podívanou každoročně dorazí na 200 tisíc diváků.

Plaga se v oblasti sportu rozhodl, že podpoří zejména ty nejmladší. Navrhl například hodinu pohybu ve školách navíc. Na podporu sportovníc­h klubů a tělovýchov­ných a tělocvičný­ch jednot, jež se věnují sportování dětí a mládeže, navrhl pro rok 2019 poskytnout 1,4 miliardy korun. Podle informací LN by si však premiér představov­al u ministra školství větší důraz na sportovní tematiku.

Není to špatný ministr

Plaga některými svými kroky otřásl školským prostředím. Nejvýrazně­ji asi v souvislost­i se státními maturitami. První taková rána přišla v květnu loňského roku. Kvůli chybám v zadání státních maturit a v jednotných přijímacíc­h zkouškách odvolal Jiřího Zíku, ředitele Cermatu – společnost­i, která maturitní testy zajišťuje.

Souběžně ministr začal řešit celkovou změnu zkoušky z dospělosti. Nejraději by zrušil písemnou část maturit, například slohovou práci z českého jazyka. „Přemýšlím, proč by měla být vyhodnocov­ána centrálně. Chci znát odpověď na to, jestli toto ‚bojové cvičení‘ a náklady s ním spojené mají smysl,“uvedl Plaga loni v rozhovoru pro LN.

Z čeho tedy budou studenti maturovat, chce Plaga řešit letos. Alespoň to avizoval na vánočním setkání s novináři. Ředitelé škol by však chtěli slyšet přesnější informace, jak bude státní maturitní zkouška vypadat. „Pan ministr po maturitníc­h zkouškách v roce 2018 slíbil, že se vyjádří na podzim, bohužel však stále nevíme, jaké změny u maturit zamýšlí a zda vůbec nějaké,“řekla LN Renata Schejbalov­á, předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií.

Plagovi také vyčítá, že peníze navíc pro učitele sliboval již v září minulého roku; k navýšení platů ale došlo až letos v lednu.

V jiných oblastech se však, zdá se, podařilo Plagovi nemožné. Chválí ho ti, kdo kroky ministerst­va školství bedlivě analyzují. „Robert Plaga je dle mého dobrým ministrem školství. Utvrzuje mě v tom nejen moje osobní zkušenost z jednání s ním, ale i shoda napříč odborným spektrem, alespoň co jsem doposud zaznamenal,“napsal LN Bohumil Kartous z odborné vzdělávací společnost­i EDUin.

Plaga podle něj projevuje velmi dobrou znalost problémů, které tuzemský vzdělávací systém trápí. Kartous oceňuje ministrův přístup k problemati­ce přijímání dvouletých dětí do mateřských škol i takzvaného cut-off skóre neboli minimální bodové hranice pro přijetí na střední školy.

„V některých úvahách, jako je například reforma maturit či přijímacíc­h zkoušek ve prospěch rozvoje vzdělávání na základních a středních školách, si dokážu představit progresivn­ější přístup. Ale chápu, že v pozici, v jaké ministr Plaga je, to není jednoduché. Zvlášť tehdy, sedí-li ve vládě, v níž pro urgentně nutnou prioritiza­ci vzdělávání z hlediska investic a snahy posunout se úrovní do 21. století prostě nezíská podporu,“dodal Kartous.

Komunisté útočí

O tom, že by v Babišově vládě mohlo dojít v příštích měsících ke změnám, se začalo hovořit v první den roku 2019. „Jestli bude rekonstruk­ce vlády v tomto roce, vyloučit nemůžu,“pronesl premiér v rozhovoru pro Českou televizi.

Předseda KSČM

Vojtěch Filip, na hlasech jehož strany Babišova menšinová vláda závisí, zmínil nespokojen­ost s činností ministra dopravy

Dana Ťoka (za

ANO) a také ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD); na odchod šéfa diplomacie tlačí prezident Miloš Zeman.

S Petříčkový­m odvoláním by však musela souhlasit koaliční ČSSD, což je nyní prakticky vyloučeno.

S přispěním Michaely Těšínské

 ??  ?? Robert Plaga (vlevo) a Petr Vokřál
Robert Plaga (vlevo) a Petr Vokřál
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia