Lidové noviny

Mayová „přežila“. Vrátí se jednat do Bruselu

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN Britská premiérka Theresa Mayová včera ustála hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Oproti úternímu fiasku, kdy její dohoda o vystoupení země z Evropské unie u poslanců propadla, se jí podařilo udržet těsnou většinu 325 hlasů z 650. od bývalého ministra zahraničí a spolustran­íka Borise Johnsona. Na otázku, zda je premiérka tím pravým lídrem, který by měl vést zemi při budoucích jednáních o brexitu, Johnson odpověděl, že Konzervati­vní strana o tomto jednala již v prosinci.

Mayová tehdy dokonce posílila svůj mandát a udržela si v rámci strany silnou pozici. Podle Johnsona se teď musí premiérka vrátit do Bruselu a vyjednat „novou, lepší“dohodu.

Nejprve si ale bude muset domluvit podporu na domácí půdě. „Jsem připravena spolupraco­vat s kterýmkoli členem této sněmovny s cílem dospět k brexitu,“prohlásila Mayová.

TÉMA

Komplikova­nou situaci kolem brexitu chce premiérka vyřešit debatou s poslanci. Pokud jednání s odpůrci brexitové dohody přinese ovoce, vláda výsledek představí EU, sdělila včera Mayová poslancům. Předčasné volby, které požaduje opozice, podle ní zůstávají tou nejhorší možností. Jednání s poslanci však budou velice složitá, jelikož je velmi nepravděpo­dobné, že by se jí podařilo obměkčit britské, ale i evropské politiky.

Unijní lídři totiž ihned po hlasování v britském parlamentu avizovali, že nemají v plánu vyjednávat novou dohodu. Unie se tak například podle předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho musí připravova­t na tvrdý brexit, tedy „neřízený“odchod Británie z evropského bloku.

Šéf vyjednávac­ího týmu EU Michel Barnier připustil, že Brusel může s Londýnem diskutovat o nové podobě dohody, když Británie ustoupí od svých dosavadníc­h postojů, v každém případě je ale nutné zabránit vzniku pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Britští poslanci si však odmítají připustit, že by nebylo možné dohodu ještě v následujíc­ích 71 dnech změnit.

„Je velice těžké hodnotit mandát premiérky,“řekl pro LN Čech a člen Konzervati­vní strany Jan Nedvídek. „Na papíře toho totiž za necelé tři roky vlády dokázala poskrovnu. Z mého úhlu pohledu by ale v této pozici nedosáhl lepšího výsledku nikdo. Navíc strana v současnost­i nemá alternativ­u, nikoho, kdo by Mayové mohl konkurovat,“dodal.

Postavit se Mayové v boji o předsednic­tví strany navíc bude možné nejdříve v prosinci letošního roku. Do té doby má premiérka silný mandát jak ve sněmovně, tak ve straně. V kuloárech se ale již hovoří o možných soupeřích. Ve hře je například bývalý ministr zahraničí Boris Johnson nebo bývalý hlavní vyjednavač pro brexit Dominic Raab. Ani jeden z nich však prozatím nedisponuj­e dostatečně silnou podporou, ostatně i proto získala premiérka při hlasování o nedůvěře dostatek hlasů.

Jedinými scénáři, které by vedly k tomu, že Theresa Mayová opustí adresu na Downing Street 10, jsou pouze její rezignace a předčasné volby. Dobrovolný odchod přitom Mayová odmítla již během včerejšího jednání ve sněmovně, během kterého zamítla odsunutí samotného odchodu Velké Británie z Evropské unie, ale i možnost vyhlášení nového referenda o brexitu, které požadovali skotští poslanci.

Komentáře k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia