Lidové noviny

Pověste ho vejš

- PETR KAMBERSKÝ

Jestli nakonec zmizí ze svého úřadu ministr školství Robert Plaga, nebude to dobrá zpráva. Ačkoli jeho nominace nevzbudila nijaké nadšení a rozhodně nepatří mezi strhující lídry, fakticky vzato je Plaga racionálně uvažující politik, který se snaží napravit největší excesy svých předchůdců. Ale depresivní je zejména fakt, že jeho případný nástupce by byl již třináctým ministrem školství za posledních 14 let.

Ano, životnost šéfů jen lehce přesahuje jeden jediný rok – a podle toho to s naším školstvím vypadá. Plácá se ode zdi ke zdi, od veliké liberaliza­ce po utužování státní kontroly nad vším, od vyhánění všech, kdo nemají vysokou školu pedagogick­ou, po jejich opětovné nabírání „na ulici“.

Jako by nešťastné školství nemělo starostí samo dost. Nejúspěšně­jší česká univerzita, ta pojmenovan­á po císaři Karlovi, se v mezinárodn­ích žebříčcích soustavně propadá (v The Higher Education z třetí až do páté stovky, v QS z třetí do čtvrté…). Školky nezvládají přijímat děti, což znemožňuje zejména matkám vracet se do práce. O platech kantorů ani nemluvě. Ty trable jsou dlouhodobé – a střídání šéfů je jen zhoršuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia