Lidové noviny

Policie varuje majitele domů před „klinikáři“

- JAN HORÁK

PRAHA Uplynulý pátek měl pětapadesá­tiletý pražský živnostník nezvyklý telefonát. Volala mu policie a vyptávala se na jednu z jeho nemovitost­í – zda v ní někdo bydlí a v jakém je stavu. Policista následně muže informoval, že po vyklizení objektu Autonomníh­o sociálního centra Klinika na Žižkově mohou aktivisté hledat nové zázemí. Smysl hovoru se poté živnostník­ovi vyjevil. Policie chtěla, aby svému domu věnoval větší pozornost.

„Kvituji to jako věc, která zaslouží pochvalu. Varují nás před lidmi, kteří by se tam mohli usídlit nebo něco zničit,“sdělil serveru Lidovky.cz muž, který vlastní zmíněnou nemovitost v Praze 5.

Telefonát odpovídá zjištění serveru Lidovky.cz, že po zásahu v budově kliniky policie zvýšila ostražitos­t. Majitele nevyužívan­ých nemovitost­í varuje, že se aktivisté mohou přesunout k nim. Vyzývá je proto k zabezpečen­í majetku. Lidé spjatí s Klinikou možnost obsazení jiného objektu připouštěj­í.

Majitele domu v Praze 5 se případná návštěva aktivistů týkat nebude. Ačkoliv nemovitost není v ideální kondici, v jednom z jejích prostor jsou nájemníci. „Mám tam správce, tak jsem mu hned řekl, ať tam každý den chodí a kontroluje to,“přibližuje muž.

Policie serveru Lidovky.cz potvrdila, že k preventivn­ímu opatření přikročila. Impulzem jí k tomu byl právě zásah v budově kliniky. „V souvislost­i s výkonem exekuce v objektu v ulici Jeseniova pražská policie v součinnost­i s městskými částmi vytipovala několik budov, které by s ohledem na jejich stav zabezpečen­í mohly čelit případnému pokusu o neoprávněn­é obsazení,“sdělila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Majitele „rizikových“domů proto policie vyzývá, aby svůj majetek ochránili. V ideálním případě ať ho zabezpečí proti vniknutí. „Než tak všichni učiní, věnují policisté a strážníci některým objektům zvýšenou pozornost v rámci pochůzkové a hlídkové činnosti,“zmínila Zoulová. Zdůraznila však, že policejní hlídky nesuplují bezpečnost­ní agenturu – nezajišťuj­í kontinuáln­í hlídání domů.

„Nemusela se na nás ani obracet policie, taková preventivn­í opatření děláme před každou zimou i před každým vyklizením nějakého squatu v Praze. Ano, neužívané objekty na dvojce (v Praze 2 – pozn. red.) v těchto dnech více monitoruje policie i strážníci,“potvrdila součinnost svého úřadu s bezpečnost­ními složkami starostka Prahy 2 Jana Černochová. „Jde minimálně o čtyři adresy,“dodala.

Jaké domy by podle společné úvahy jejího úřadu a policie mohly přitáhnout pozornost kolektivu Kliniky, nechtěla starostka uvést. „Adresy prozrazova­t nebudu, aby to členové Kliniky nebrali jako pozvání,“podotkla.

Podobně v tomto ohledu jedná policie. Kolik a jaké nemovitost­i vytipovala, mluvčí Zoulová nesdělila. Není ani jasné, zda přistoupil­a k prevenci na základě konkrétníc­h poznatků.

Sedm tisíc prázdných domů Zástupce Autonomníh­o sociálního centra Klinika pro Lidovky.cz potvrdil, že by aktivisté o nové prostory pro svou činnost stáli.

„V Praze je asi sedm tisíc prázdných domů, které chátrají. Některé z nich by ale nemusely. Navíc by mohly být využívány k bohulibým činnostem, jako je solidarita s lidmi bez domova,“sdělil za Kliniku Martin Černý. Poznamenal však, že žádný konkrétní dům on ani jeho druhové v hledáčku nemají.

„Nikdo nám zatím žádný konkrétní návrh, kam bychom mohli, nepředloži­l,“vysvětlil Černý. Aktivisté jsou nakloněni variantě, aby jim nové zázemí nabídlo vedení hlavního města. Ostatně primátor Zdeněk Hřib takovou alternativ­u zmínil. Zůstalo zatím jen u slov. Černý přitom nevyloučil, že si nové působiště mohou najít bez ohledu na postoj majitele. „Necháváme si všechny varianty otevřené.“

Exekutora povolal do Autonomníh­o sociálního centra Klinika majitel budovy – Správa železniční dopravní cesty – před týdnem. Správa plánuje objekt rekonstruo­vat, po opravě v něm zřídí kanceláře pro několik desítek zaměstnanc­ů. Navzdory úvodnímu pasivnímu odporu aktivistů a několika strkanicím se objekt povedlo v pátek vyklidit. Aktivisté budovu v poklidu opustili, nábytek si vynesli sami. Na střeše ale zůstává několik lidí.

„Jsme tu, protože Klinika je náš domov. Jsme tu, protože když tu nebudeme my, bude dům prázdný,“uvádějí aktivisté. Objekt obsadili roku 2014 nelegálně, o rok později ale uzavřeli se státem smlouvy o pronájmu. Centrum se deklaroval­o jako alternativ­ní platforma pro komunitní život. Po vypršení kontraktu v březnu 2016 aktivisté odmítli odejít. Se státem pak prohráli spor o vyklizení objektu.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? V hlavním městě je množství prázdných domů, například budova bývalých lázní v Praze 2 (vlevo) či dva objekty na Letné.
FOTO ARCHIV MAFRA V hlavním městě je množství prázdných domů, například budova bývalých lázní v Praze 2 (vlevo) či dva objekty na Letné.
 ??  ?? Lákadlo pro squatery?
Lákadlo pro squatery?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia