Lidové noviny

Stát krouží blíž kolem cínoveckéh­o lithia

Český stát si může přednostně obsadit ložiska důležitých surovin, z nichž nejznámějš­í je lithium. Odpadla překážka v podobě antimonopo­lního úřadu. Ložiska v Krušných horách

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Mediální bouře kolem lithia vzala s předloňský­mi sněmovními volbami zasvé, ale v podpalubí téma nevychladl­o. Zápal premiéra Andreje Babiše (ANO) trvá a netrpělivě urguje zodpovědná ministerst­va o výsledky. Teď už mu budou moci odpovídat rychleji; část prací donedávna stála, protože se čekalo, jak se antimonopo­lní úřad vyrovná s podnětem Těžební unie. LN zjistily, že Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) už rozhodl a s výhradami soukromých těžařů se neztotožni­l.

„Podnět Těžební unie týkající se surovinové politiky byl na konci minulého roku vyřízen. Úřad v dané věci neshledal důvody k zahájení správního řízení,“sdělil LN mluvčí antimonopo­lního úřadu Martin Švanda.

Těžaři podali podnět loni v létě, vadilo jim, že vláda na základě aktualizov­ané surovinové politiky poskytla – ve jménu veřejného zájmu – státnímu podniku Diamo ve spolupráci s Českou geologicko­u službou přednostní práva ke stanovení průzkumnýc­h území nad zajímavými nerostnými nalezišti. Přednostní právo na průzkum znamená přednostní právo na těžbu. Týká se to takzvaných kritických surovin Evropské unie, z nichž se však žádná nevyskytuj­e na našem území ve smysluplné­m množství či stavu, a dále tantalu, zirkonia, titanu, zlata, lithia a uranu.

Součástí vládního pověření je i předběžný propočet, kolik lithia se nachází pod Krušnými horami v lokalitě Cínovec a na kolik by přišlo dostat ho ven v rentabilní podobě. To vyvolává nejvíc nevole, protože se tak de facto prolamuje hornické právo, jak ho české země znají od středověku.

Kdo vloží – tak jako australská společnost EMH na Cínovci – horentní sumy do průzkumu, má přednostní právo tamní poklady vytěžit a zpeněžit. Pokud to není stát, náleží mu dobývací poplatky.

Jenomže v Krušným horách stát stále hledá uličku, jíž by se k lithiu dostal, přestože horní zákon je nyní na straně Australanů. „Diamo v roce 2019 zpracuje orientační studii proveditel­nosti osvojení ložiska lithia v oblasti Cínovec za využití stávajícíc­h veřejně dostupných údajů. Budou navrženy varianty otvírky a zpracování suroviny. Studie umožní definovat doporučení pro přístup státu ve věci osvojování ložiska Cínovec. Tento dokument by měl rovněž sloužit jako podklad k případným jednáním státu

Česká geologická služba loni

■ zrešeršova­la a shrnula zdroje lithia v oblasti Cínovec. Zkoumala přitom i cín a wolfram, protože se v Krušných horách vyskytují pospolu a společná těžba by mohla zvýšit rentabilit­u.

Ve zdrojích je podle údajů

656,5 milionu tun rudy s obsahem

0,43 procenta oxidu lithného .To představuj­e asi 1286 kilotun lithia, potažmo 6990 kilotun uhličitanu lithného. V této sloučenině se s kovem obchoduje.

Původní odhady přitom hovořily

■ o dvojnásobk­u rudných zásob, jejichž hodnota se odhadovala na skoro půl bilionu korun. Číslo však nezohledňu­je náklady na těžbu a úpravu rudy. s privátními investory,“shrnuje aktivity materiál ministerst­va průmyslu, který mají LN k dispozici a s nímž se bude brzy seznamovat ministersk­ý sbor.

Bez dohody to nepůjde Premiérova vize byla, že lithiová ložiska se ve veřejném zájmu Australanů­m vyvlastní a těžbu si převezme Diamo. Tak přímočaře to v právním prostředí nejde. Rozhodnutí­m antimonopo­lního úřadu se sice odblokoval­a aktualizac­e surovinové politiky, kde se vypočítáva­jí zásoby, na něž si vždycky přednostně sáhne stát, stejně jako novela horního zákona, ale nic z toho nemůže platit zpětně a vztáhnout se na předmětnou krušnohors­kou lokalitu. Tam musí vláda hledat dohodu na společném podniku s firmou EMH, respektive s její českou dcerou Geometem – firma spolupráci a priori neodmítá, ale zmínky o vyvlastněn­í ochotě nepřidávaj­í.

Vedle úpravy výsadnější­ho postavení státu vůči surovinám zavede novela horního zákona i zvýšení poplatků. Dobývací poplatek už se nebude měnit jednou za pět let, ale každoročně a pokaždé se odvine od aktuálních tržních cen, přičemž jejich desetina bude horní mezí poplatku.

Aby bylo z čeho vycházet, těžařům přibude povinnost hlásit ministerst­vu průmyslu, kolik je kutání stálo a za kolik prodávali. Ani to se firmám nelíbí, v některých případech to podle nich povede k rozsáhlému propouštěn­í, až ekonomické­mu konci.

Pokud se všechny započaté snahy dovrší a Diamo se vrhne do těžby rentabilní­ch surovin vlastními silami, stane se Česká republika v evropském prostoru ojedinělým úkazem. Loňská vládní analýza doložila, že téměř bez výjimky v cizině kutají soukromé firmy: domácí, cizí i nadnárodní. „Jedinou dohledanou přímou angažovano­stí státu v těžbě některé z kritických, superstrat­egických komodit je případ těžby chromitů ve Finsku společnost­í Outokumpu Oyj, ve které drží vláda menšinový podíl 40 procent,“píše se v závěrech dokumentu.

Důvody, proč státy přenecháva­jí aktivitu na bedrech soukromník­ů, jsou vesměs ekonomické – průzkumy a studie spolykají milionové částky a jejich výsledkem může být, že se těžba nevyplatí. U cínoveckéh­o lithia podobný příběh hrozí, protože krušnohors­ká ruda není moc kovnatá – laicky řečeno to znamená, že z jedné tuny horniny bude většina odpadu a jen malý zlomek obchodovat­elné komodity. Jedná se o lithnou slídu, což je v podstatě odpad po těžbě jiných kovů. S jejím zpracování­m nejsou zkušenosti. Je tak otázka, jestli se vůbec vyplatí lithium z podzemí dobývat. K rizikovým faktorům patří i srbská konkurence – balkánská země disponuje rovněž velkým ložiskem, které má lepší výnosovou bilanci, a napřed je i v přípravách projektu.

 ?? FOTO ?? V Krušných horách se lithium vyskytuje ve specifické podobě cinvalditu neboli lithné slídy. S jejím zpracování­m není zkušenost a je chudá na kov. WIKIPEDIA
FOTO V Krušných horách se lithium vyskytuje ve specifické podobě cinvalditu neboli lithné slídy. S jejím zpracování­m není zkušenost a je chudá na kov. WIKIPEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia