Lidové noviny

Češi vzdali hold Palachově odkazu

Další akce k výročí Palachova činu

-

PRAHA „Jane, ať nám tvůj čin stále ukazuje správnou cestu.“Takový vzkaz zanechali neznámí studenti na fotce Jana Palacha, již včera položili do hořící záplavy svíček u památníku v chodníku na Václavském náměstí v Praze.

Právě tam se před padesáti lety obětoval student Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy, aby po okupaci sovětskými vojsky probudil ponížený národ z letargie.

Hold mu vzdala i „mateřská“Univerzita Karlova. Hned ráno na nádvoří Karolina došlo k odhalení Palachovy dlaždice o symbolický­ch rozměrech 69 krát 69 centimetrů. Bronzovou desku vytvořil sochař Jakub Vlček a je na ní uvedeno jméno a data narození, sebeupálen­í i skonu Jana Palacha (tedy 19. ledna 1969).

Praha 17. 1. - 10.00 Mezinárodn­í

konference „Jan Palach a další živé pochodně v sovětském bloku“

Olomouc 19. 1. - 17.00 Osvětlení

radnice a projekce

Zlín 19. 1. - 16.00 Světelný

happening

Všetaty 19. 1. - 14.00 Pietní akt

a procesí na hřbitov

„Ten čin nesmí být zapomenut. I proto, že svoboda a demokracie, za něž Palach položil život, nejsou ani dnes samozřejmo­stí a můžeme je ztratit snáz, než se zdá,“řekl rektor Tomáš Zima.

Stěžejní část pietních akcí se konala na Václavském náměstí. Lidé sledovali filmy o Palachově oběti, památce se přišly poklonit i výrazné osoby veřejného života: Tomáš Halík, Jiří Drahoš, kněží, ale i historici Petr Blažek, Jaroslav Šebek či Michal Lukeš, ředitel Národního muzea, jež se odělo do černého sukna a jména „JP“.

Na Palacha vzpomínali i politici. Ke kytici premiéra Andreje Babiše (ANO) však někdo u pamětní desky na FF UK přidal vzkaz, že by tam neměla být „kytice od bezskrupul­ózního normalizač­ního komunisty spolupracu­jícího s StB“. Šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) k Palachově odkazu uvedl: „Svoboda se nedá koupit ve slevě, hned po životě je nejdražší věcí, kterou máme.“kb, rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia