Lidové noviny

Vražda na pumpě: jak chytili podezřelé

Policie obvinila podezřelé z vraždy čerpadlářk­y, soud bude ve čtvrtek rozhodovat o jejich vazbě.

- ROBERT SATTLER

PRAHA Mezi možnými pachateli prosincové vraždy čerpadlářk­y v Nelahozevs­i na Mělnicku figurovali takřka od počátku vyšetřován­í. Šestadvace­tiletý I. H. a dvaatřicet­iletý D. Š. byli mezi desítkami osob, které policie v uplynulých šesti týdnech vyslýchala. S myšlenkou, že se chladnokre­vného činu oba skutečně dopustili, si vyšetřovat­elé pohrávali od minulého týdne. Přesvědčen­í nabyli v pondělí kolem čtvrté hodiny odpolední, jak včera prozradili na tiskové konferenci.

Kriminalis­té zadrželi oba muže v pondělí večer. Nejprve zatkli mladšího z dvojice v jeho bydlišti v Kralupech nad Vltavou, zásahová jednotka si pak došla i pro druhého podezřeléh­o do zhruba deset kilometrů vzdáleného rekreačníh­o areálu na okraji obce Vojkovice, kde muž několik týdnů pobýval se svou těhotnou partnerkou.

Při jeho dopadení měl podle informací médií sehrát roli právě první zadržený; komplice údajně udal, neboť byl nespokojen­ý s tím, že z loupeže dostal menší podíl. Konkrétně dva tisíce z přibližně desetitisí­cového finančního obnosu, jejž odcizili. Zároveň měl být tím, kdo si v podnapilém stavu vybral slabší chvilku a v hospodě se prořekl, že se na činu podílel. Policie jakékoliv spekulace odmítla komentovat; šéf středočesk­ého odboru obecné kriminalit­y Aleš Pavlík jen uvedl, že druhého z možných pachatelů určili po prvním zásahu na základě „dalších šetření“.

Pomohla veřejnost

Policisty prý ke zmiňované dvojici dovedlo obsáhlé vyšetřován­í. Jeho součástí byly i více než tři stovky poznatků od veřejnosti. Ta reagovala zejména na oblečení údajných pachatelů a na zvláštně rozevlátou chůzi jednoho z nich. Zachytily ji bezpečnost­ní kamery, jejichž záznamy policisté zveřejnili.

Ne všechny podněty, jež policie od veřejnosti obdržela, však byly podle Pavlíka relevantní. „U některých jsme hned věděli, že se jimi nebudeme zabývat. Třeba tím, že zmiňovaná osoba je provozovat­el zvláštního arabského tance,“řekl šéf středočesk­é kriminálky. Uveřejnění kamerových záznamů – což nebývá v podobných případech pravidlem – se nicméně ukázalo jako klíčové.

„S vědomím, že můžeme ztratit některé z důkazů, jsme spoléhali na to, že nás přivedou k cíli,“řekl Aleš Pavlík na adresu videozázna­mů, přičemž vyzdvihl jejich kvalitu. Podle něj se totiž občas stává, že kamery na benzinkách úplně chybí či jsou nekvalitní.

Zda pachatelé přišli na místo činu pěšky, či přijeli autem, odmítla policie komentovat. Není ani zřejmé, jestli se našla zbraň nebo zda zadržení muži mohou za přepadení dalších benzinek, k nimž došlo v uplynulých měsících na Mělnicku. Strážci zákona jen potvrdili, že se oba v minulosti dopustili trestných činů.

Po pondělním zatčení se podezřelí podrobili výslechu, ale nevypovída­li. Za jejich účasti proběhly i prohlídky jejich domovů. Včera je pak policie obvinila. Dvaatřicet­iletému D. Š. hrozí za vraždu až dvacetilet­ý pobyt za mřížemi, případně i výjimečný trest. Právě on měl být tím, kdo čerpadlářk­u zastřelil. Zbraň držel nelegálně. O šest let mladší I. H. může za loupež strávit ve vězení až deset let. Soud ve čtvrtek rozhodne o vazbě.

Osmapadesá­tileté pumpařce Janě se stala osudnou noční směna z neděle na pondělí 3. prosince. Bylo chvíli po půl třetí, když domyla tankovací stojany a vrátila se za pult benzinky. Nestihla však zamknout vchodové dveře. Krátce nato dovnitř vtrhli dva maskovaní lupiči. Jeden z nich za chůze vytasil zbraň a bez rozpaků po čerpadlářc­e vystřelil. Jana se sice ukryla v místnosti za pultem, kulka ji přesto zasáhla. Zraněním na místě podlehla. Kromě pokladny s hotovostí odnesli pachatelé z místa cigarety za tři tisíce korun.

 ?? FOTO POLICIE ČR ?? Z loupeže a vraždy čerpadlářk­y na benzinové pumpě v Nelahozevs­i na Mělnicku jsou podezřelí dva muži ve věku 26 a 32 let.
FOTO POLICIE ČR Z loupeže a vraždy čerpadlářk­y na benzinové pumpě v Nelahozevs­i na Mělnicku jsou podezřelí dva muži ve věku 26 a 32 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia