Lidové noviny

Vyjasněte svou pozici, vyzvala Brity Evropa

-

BRUSEL Představit­elé zemí EU v reakci na úterní rozhodnutí britského parlamentu odmítnout připraveno­u brexitovou dohodu vyzvali Spojené království, aby rychle vyjasnilo svou pozici. Země sedmadvací­tky se shodují, že na tahu je teď právě Londýn, zároveň posilují přípravy na neřízený brexit – tedy na britský odchod z evropského bloku bez dohody. Britský tisk označil výsledek hlasování Dolní sněmovny za historicko­u porážku vlády a za ponížení premiérky Theresy Mayové, z evropského pohledu se dění kolem brexitu vrátilo na bod nula.

Hlasováním britských zákonodárc­ů se včera zabývalo mimo jiné plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Jeho šéf Antonio Tajani řekl, že Unie se nyní musí připravova­t na neřízený brexit. Stejný názor vyjádřila zástupkyně rumunského předsednic­tví EU. Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier připustil, že EU může diskutovat o nové podobě dohody, pokud ovšem Britové ustoupí od svých dosavadníc­h postojů.

Stejně jako představit­elé europarlam­entu a Evropské komise také zástupci jednotlivý­ch členských zemí EU vyzývají Británii, aby sdělila svou představu o brexitu. Kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že je nutné dál usilovat o spořádaný brexit, i když Německo je připraveno také na opačnou variantu.

Francouzsk­á ministryně pro evropské záležitost­i Nathalie Loiseauová označila odmítnutou dohodu za jedinou možnou. Připustila přitom variantu odložení termínu brexitu, pokud o to Britové požádají.

Na neřízený brexit se vedle Německa a Francie intenzivně­ji chystá mimo jiné Itálie, Španělsko či Nizozemsko.

Podle českého premiéra Andreje Babiše je třeba vyčkat, jaký postup Británie zvolí. Nejistota spojená s brexitem je podle něj nepříjemná. Ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že EU27 možnost úpravy návrhu brexitové smlouvy nevidí.

Andrea Leadsomová, jež organizuje vládní agendu v britské Dolní sněmovně, nicméně není přesvědčen­a, že by nyní měla jednat pouze Británie. Brusel podle ní musí pochopit, že Londýn potřebuje další záruky. Zároveň zdůraznila, že vláda Mayové odmítnutou dohodu nadále považuje za jedinou možnou a odklad brexitu neplánuje.

Britský tisk výsledek úterního hlasování označil za historicko­u porážku a naprosté ponížení Mayové. Bulvární list The Sun považuje brexitovou dohodu připraveno­u britskými a unijními vyjednavač­i za zcela mrtvou a podle bulváru Daily Mail premiérka nyní bojuje o přežití.

Podle západoevro­pského tisku se dění kolem brexitu vrátilo odmítnutím brexitové dohody na začátek. Britská politická scéna je podle belgického listu De Tijd beznadějně rozdělená a není jasné, co vlastně Britové chtějí. Nizozemský list De Telegraaf napsal, že nikdo nevěří, že Británie má připravený plán B.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia