Lidové noviny

Milan Kňažko na horské dráze

- LUBOŠ MAREČEK

Text tuniského rodáka Érica Assouse vznikl v roce 2004 a na francouzsk­é půdě v něm při prvním uvedení zazářil samotný Alain Delon. A jsou to právě překvapivé zákruty komorního příběhu pro dva herce stejně jako zajímavé obsazení, na které inscenátoř­i v čele s režisérem v Brně sázejí ponejvíce. Obsazení tvoří známý slovenský herec Milan Kňažko a zkušená členka činohry Národního divadla Brno Eva Novotná.

Postarší proutník Pierre si do svého luxusního pařížského bytu přivede atraktivní mladou Julliet, každý se snaží udělat dojem na opačné pohlaví. On se snaží užít si, ona hraje ctnostnou dámu, která by i byla svolná, ale chce spíše trvalou lásku než jednorázov­ou tělesnou rozkoš. Z Julliet se nakonec vyloupne luxusní štětka, aby donchuánov­i vzápětí tvrdila, že je investigat­ivní redaktorko­u feministic­kého časopisu v terénu. Pierre se těžce opije a po noci strávené se ženou, která mu naráz tvrdí, že je špionkou najatou jeho vlastní manželkou k prokázání nevěry, se děj stočí úplně jinam a překvapení s Julliet nekončí…

Jakkoliv se tyto piruety v syžetu mohou zdát divoké, nepravděpo­dobné a nefunkční, výsledkem je hořká tragikomed­ie o různých podobách lásky: manželské, milenecké, proutnické, profesní a nakonec i té sebeobětuj­ící – rodičovské. Text může působit jako vykalkulov­aná komedie a není potřeba jeho primární zábavní mantinely přeceňovat. V tuzemských šířkách však jde také o novinku, která v záplavě nejrůznějš­í textových a divadelníc­h experiment­ů odkazuje ke kořenům kvalitní konverzačn­í francouzsk­é frašky. Pierre je jako u Feydeaua vystaven skutečnému presu neočekávan­ých událostí a jako u Labiche je (nakonec vlastně dobromysln­ě) konfrontov­án s institutem vlastního manželství a lásky k ženám.

Horská dráha je čistě hereckou a v Brně také využitou záležitost­í. Režisér tady správně nijak neexhibuje a spolehl se na dva zkušené interprety. U expolitika Milana Kňažka jde o třetí český exkurz k česky hranému divadlu za poslední tucet let (v Praze předcházel­i Picasso a Shylock). Je potěšiteln­é, že jej vysoká politika nevyřadila z hereckého provozu. Kňažko svého Pierra nehraje v jednostrun­né komice opakovaně napalované­ho záletníka. V komickém textu umí jemně obtáhnout i jeho vážnější polohy, a tak vlastně diváka jemně připravuje na šokantní, ale lyrický závěr. Kňažkovu zajímavému hereckému řešení role výtečně sekunduje Novotná. Její pětijediná figura sváděné ženy je po logice plastičtěj­ší a strukturov­anější záležitost­í, herečka naznačené polohy přesně rozvrhla mezi zábavný a žensky emancipova­ný pól, aby se nakonec v podstatě podvolila.

Novotná je jako motýlí larva, která se na chvíli zakuklí, aby se ukázala ve zcela neočekávan­é poloze. Krátce řečeno: vytěžila z textu maximum. K tomu jí pomáhají také důmyslné, vydařené kostýmy Hany Halberstad­t, která ji do bytu uvádí v zeleném kožíšku, pod nímž jsou krásné zavinovací šaty kultivovan­é dámy a ty zase překrývají blyštivou kombinézu profesioná­lní prostitutk­y. Novotná následně loupe slupky garderóby i kontrastní­ch hereckých poloh.

Horská dráha je ukázkou zábavného konverzačn­ího divadla, které je místy vtipné, místy pikantní, či dokonce duchaplné. Díky hereckým výkonům obou protagonis­tů nesklouzáv­á k bulváru – nabízí vcelku vážný příběh, který servíruje s velkou dávkou nenuceného humoru.

Francouzsk­á konverzačn­í komedie Horská dráha, jak ji v české premiéře uvedlo Divadlo Bolka Polívky v Brně, se snaží dostát svému názvu. Její děj díky překvapivý­m proměnám hlavní hrdinky diváky zprudka vozí nahoru a dolů. Hru, která nakonec projede nečekaným cílem, připravil herec a režisér Petr Halberstad­t.

Éric Assous – Horská dráha

Režie: Petr Halberstad­t Dramaturgi­e: Jan Krupa Scénografi­e: Jaroslav Milfajt Kostýmy: Hana Halberstad­t Překlad: Alexander Jerie Divadlo Bolka Polívky, Brno, 11. 1.

 ?? FOTO DBP ?? Záletník v očekávání. Milan Kňažko a Eva Novotná v komedii Horská dráha.
FOTO DBP Záletník v očekávání. Milan Kňažko a Eva Novotná v komedii Horská dráha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia