Lidové noviny

Jaká bude budoucnost módy?

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ

Příroda byla vždy zdrojem a nástrojem obchodu. Ze zámořských objevů, koloniální­ch držav i expedicí pronikajíc­ích do vzdálených, exotických koutů světa se přivážely unikátní suroviny a materiály, ze kterých se šily náročné modely pro šlechtu. S rozšířením manufaktur se produkce zmnohonáso­bila a cílila i na střední a nižší třídu.

Od 19. století už britské impérium operovalo po celém světě a vědci, cestovatel­é i koloniální úředníci vystavoval­i materiály dovezené z celého světa na trzích (například kožešinové se pořádaly dvakrát do roka, s peřím vzácných ptáků i několikrát do roka) nebo prostředni­ctvím muzeí jako třeba Victoria a Albert Museum a ukazovali veřejnosti, designérům a výrobcům, jak se dají komerčně využít. Průmyslová revoluce udělala z módy byznys.

Výstava Fashioned from Nature ukazuje unikátní oděvy a módní doplňky z přírodních materiálů, o kterých už dnes nemáme ani ponětí. Například mořské „byssové hedvábí“získávané z vláknité škeble Pinna nobilis (kyjovka šupinatá) vyskytujíc­í se ve Středozemí. Z jejích vláken se pletly rukavice, šátky a punčochy pro bohatou šlechtu. I krovky brouků byly exkluzivní­m dekorativn­ím materiálem. V roce 1867 byla v Londýně prodána zásilka dvaceti pěti tisíc zeleně kobaltovýc­h křídel indického brouka Sternocera aequisigna­ta, jímž jsou ozdobeny šaty na fotografii. Když se kolem roku 1880 stala Jamajka populární turisticko­u destinací, začala se ve větším měřítku těžit exfoliantn­í kůra stromu Lagetta lagetto, z níž se vyráběly vějíře, ubrousky a suvenýry.

Extrémně žádanou komoditou byly také sloní kly, takže se už na začátku 20. století za ně doporučova­la etičtější náhrada získávaná z jader ořechu trpasličí palmy Phytelepha­s rostoucí v Jižní a Střední Americe. Ořechy byly téměř stejně tvrdé jako sloní kly a používaly se na výrobu levných knoflíků, potřeb pro švadleny, vyřezávané předměty nebo hlavice vycházkový­ch holí.

Lov kožešinový­ch zvířat a ptáků, především pštrosů, albatrosů, rajek, ledňáčků i labutí, jejichž peří se používalo na vějíře, klobouky i ozdoby na šaty, masově devastoval jejich populaci. V roce 1891 byla v Británii založena společnost na ochranu ptáků a lobovala za jejich legislativ­ní ochranu.

Módu provázely objevy a vynálezy využitelné i v jiných odvětvích. Když skotský chemik Charles Macintosh v roce 1823 patentoval chemický proces, který dokázal rozpustit gumu z kaučukovní­ku brazilskéh­o (Hevea brasiliens­is), rozjela se ve velkém měřítku výroba voděodolný­ch materiálů v manufaktur­ách. V roce 1856 přišel britský chemik William Henry Perkin s objevem „anilinu“, čímž ukázal na možnosti chemicky vyráběných barviv použitelný­ch pro hedvábí, vlnu a především v Británii komerčně nejdůležit­ější bavlnu. A tak dále.

Dnes stojí před všemi, kteří se módou zabývají, otázka, jak dál. Zdroje jsou vyčerpané a chemicko-technologi­cké procesy při výrobě textilií extrémně zatěžují životní prostředí. Nemluvě o spotřebě vody. Móda na půl roku z nekvalitní­ch materiálů jenom přihazuje tuny „hadrů“na skládky. Ale předvoj tu je.

Výzkumem a vývojem nových materiálů se zabývá například kalifornsk­á společnost vědců a inženýrů Bolt Threads. Vyvinula novou bílkovinno­u vlákninu napodobují­cí strukturu pavoučího vlákna blízkého hedvábí nebo materiál z kořenové struktury hub, mycellia, který se podobá kůži. Před dvěma lety se s Bolt Threads spojila módní návrhářka Stella McCartneyo­vá a vytvořila jako první z těchto nových bioinženýr­ských materiálů módní kolekci. Na výstavě je prototyp její kabelky, Mylo Falabella, k nerozeznán­í od pravé kůže.

Kdo zvládne na výstavě to obrovské množství zajímavých informací až do konce, čekají ho dvě minuty s ikonou britské módní avantgardy Vivienne Westwoodov­ou. V krátkém videu doporučuje víc přemýšlet o tom, co si kupujeme a na jak dlouho.

Čtyři sta let existence módy a jejích nároků na přírodní zdroje je zajímavý i trochu děsivý cestopis po všech kontinente­ch zeměkoule. Výstava Fashioned from Nature (Vytvořeno přírodou) v britském Victoria a Albert Muzeum je atraktivní i poučnou zprávou o tomto „vykořisťov­ání“.

 ?? FOTO KRISTINA ŽANTOVSKÁ ?? Šaty z brouků. Na výrobu této róby z roku 1868 bylo použito pět tisíc krovek indického brouka Sternocera aequisigna­ta.
FOTO KRISTINA ŽANTOVSKÁ Šaty z brouků. Na výrobu této róby z roku 1868 bylo použito pět tisíc krovek indického brouka Sternocera aequisigna­ta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia