Lidové noviny

Riziko tvrdého brexitu roste P

Takhle to dopadá, když vláda nemá autoritu a parlament se utrhne z řetězu

-

rvní závěr, který člověka napadá ve věci úterní rekordní a katastrofá­lní prohry britské premiérky v tamějším parlamentu, je, že takto to dopadá, když jsou vláda a premiér slabí, když předseda vlády nemá v parlamentu autoritu, a když si poslanci dělají, co chtějí. Sice se ve škole učíme o oddělení mocí, ale v důležitých chvílích není někdy od věci, když má premiér autoritu nejen ve vládě, ale také v parlamentn­í většině. Něco takového Theresa Mayová neměla a nemá. V britském parlamentu vládne chaos, zmatek a bezvládí.

Nedělejme si iluze, že tady někomu jde o osud Británie nebo o osud Evropy. Kdo sledoval debatu před hlasováním, pochopil, že exhibicion­ismus členů parlamentu byl určen výhradně pro domácí publikum. To je to jediné, o co tady šlo a jde. Není to boj o Evropu, je to boj o koryta. Parlament sice neví, co chce, ale vláda si zatím důvěru podrží, protože nikdo nechce přijít o křesla a nikdo je nemá příště jisté. Zatím. A kdyby se předčasné volby přece jen přiblížily, tak je třeba být vidět v televizi.

Lídrovi labouristi­cké strany Jeremymu Corbynovi je ukradená jak Evropa, tak nějaká státotvorn­ost. Motivací všeho jeho počínání od A do Z je vyhrát co nejvíce příští volby, získat co největší podíl na moci. Proto se chaos, který tu zůstane po konzervati­vní premiérce, labouristů­m hodí. Až dosáhne tento zmatek snoubený s ekonomický­mi dopady v důsledku toho všeho tápání vrcholu, pak teprve se vyvolají předčasné volby, teprve pak bude nejvhodněj­ší načasování příštích voleb, nejlepší šance pro drtivé vítězství labouristů (a návrat socialismu na ostrovy). Konzervati­vní poslanci dnes budou hlavně sledovat oddalování voleb, protože po příštích volbách mohou mnozí z nich přijít o křeslo.

Když neplatí základní pravidla

Z úterní debaty v britském parlamentu bylo rovněž patrné, že členové britského parlamentu jaksi nechápou, že nediskutuj­í nějakou domácí legislativ­u, která se může po libosti cupovat na kousky, ale mezinárodn­í smlouvu, u které vždy platí ber, nebo neber a lze k ní maximálně přilepit nějaký dovětek, přílepek nebo deklaraci. Politická kultura v zaběhlých demokracií­ch praví, že mezinárodn­í smlouvy dojednává a připravuje diplomacie a exekutiva. Ale v době utržené ze řetězu ani v nejstarší demokracii světa jako by neplatila základní pravidla politické kultury.

Jak odpoví na úterní hlasování Evropská unie? Budou se tu svářet dva názory. Na jedné straně je názor, že nejdůležit­ější ze všeho je, aby se udržela pohromadě EU27, aby příklad Británie nikdo nenásledov­al, aby odcházet nebylo lákavé, aby to nikoho nesvádělo k napodobení. EU27 nemůže mít z tohoto pohledu zapotřebí, aby Británii už brzy po odchodu z EU čekaly zářné zítřky.

To je asi zájem nejvyšší, tzv. Big Picture. Proti tomu stojí zájmy průmyslu, automobilo­vého především, které tvrdý brexit může citelně zasáhnout. I kdyby ale chtěla být EU vůči Británii vstřícná, platí, že je to Británie, kdo musí vědět, co chce. Míč je v tomto směru na její straně. Vstřícnost má také své limity, protože EU je vázána pravidly Lisabonské smlouvy. Může se konat druhé referendum? Jednak se to nestihne do 29. března a krom toho to není prioritou ani pro konzervati­vce (vedlo by to možná až k rozpadu strany), ani pro labouristy (pro ty jsou prioritou předčasné volby ve správný okamžik). Prioritou pro labouristy bude vyvolávat hlasování o důvěře opakovaně až do doby, kdy se to ve správnou chvíli povede.

Chaos, který tu zůstane po konzervati­vní premiérce Therese Mayové, se labouristů­m hodí

Válka o moc v Británii

Po včerejším obědě českého prezidenta Miloše Zemana s předsedy parlamentn­ích komor Kuberou a Vondráčkem (například) zaznělo, že aktéři schůzky nevěří v tvrdý brexit a jsou přesvědčen­i, že vše se na základě zdravého rozumu vyřeší kompromise­m. V tohle doufá v Evropě leckdo. Ve skutečnost­i ale platí, že pravděpodo­bnost tvrdého brexitu se po úterním hlasování opravdu zvýšila.

Lidé, kteří věří v rozumný kompromis a malý zázrak spočívajíc­í v tom, že Británie bude schopna vygenerova­t srozumitel­né požadavky a cíle, podceňují to, jak lítý probíhá v Británii boj o moc, který je navíc podtržen bojem narativů mezi radikálním­i zastánci setrvání v Unii a radikálním­i zastánci brexitu bez přívlastků. Ve Velké Británii se vede válka stran o moc v zemi, válka ideologií a narativů o vítězství (kompromis se nevyznává) a válka ideologií. Zahraničně-politické či dlouhodobé národní zájmy Británie a Evropy stojí v tomto všem až někde na čtvrtém místě.

Theresa Mayová tvrdila, že buď bude dohoda, nebo tvrdý brexit, nebo dokonce – podle ní nejhorší varianta – žádný brexit. Nyní mohou být na stole tvrdý brexit nebo nové parlamentn­í volby, kterým může předcházet žádost o prodloužen­í termínu odchodu o několik měsíců za 29. březen. Spíše to ale vypadá, že Británie směřuje k tomu, že bude nejprve tvrdý brexit a k tomu záhy nové parlamentn­í volby ještě jako bonus.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia