Lidové noviny

Komunikace jako v Avatarovi

- PETR KAIN redaktor LN

Zkratka WWW označuje úžasně rozsáhlou informační síť, jež zrychluje interakci mezi velkou a rozmanitou populací jedinců. Umožňuje jim nejenom komunikova­t, ale třeba si i pomáhat. Kdo si myslí, že mluvím o zkratce World Wide Web (celosvětov­ý web) a internetu, je vedle jak ta jedle. Zmíněná zkratka může totiž také znamenat Wood Wide Web (tedy lesní komunikačn­í síť), prostředni­ctvím níž si třeba ona zmíněná jedle povídá s ostatními stromy.

Wood Wide Web je vlastně myceliální síť, tedy spleť kořenů a hub, která nám při procházkác­h přírodou protkává půdu pod nohama. Stromy mohou touto cestou například posílat vodu, cukry a živiny svým méně vzrostlým „potomkům“, umírající stromy dokonce posílají zbytky vlastních zdrojů těchto látek zpět do „sítě“, aby nepřišly vniveč.

Stromy si ale také mohou posílat zprávy o blížícím se nebezpečí. Třeba o škodlivém hmyzu nebo o příchodu sucha. Rostliny ovšem nekomuniku­jí jen v podzemí, dokážou se dorozumíva­t i vzduchem. Jak prokázalo hned několik studií, děje se tak prostředni­ctvím chemických látek, jimiž se rostliny vzájemně varují před nebezpečím. Jde to dokonce tak daleko, že se rostliny a stromy v některých případech dokážou společně bránit před útokem škůdce. Třeba javor – je-li napaden hmyzem – vyšle do vzduchu feromon. Když jej vedlejší stromy „ucítí“, začnou vyrábět obranné látky, které hmyz odeženou. Podle izraelskéh­o biologa Daniela Chamovitze, který komunikaci rostlin zkoumá, bychom nicméně měli být opatrní v úvahách o tom, že si stromy altruistic­ky pomáhají. Podle něj spíše jedna větev vysílá signál o nebezpečí jiným větvím téhož stromu, okolní stromy pak tuto komunikaci zachytí a náležitě na ni reagují.

Jak doložila nedávná studie izraelskéh­o týmu badatelů z Telavivské univerzity, rostliny rovněž slyší zvuky. Když jim vědci pouštěli záznam zvuku včelích křídel, reagovaly květiny tím, že během pouhých tří minut zvýšily koncentrac­i cukru ve svém nektaru o pětinu. Snažily se tím přirozeně přilákat co nejvíc včel, aby je opylovaly, a zvýšily tak šanci na co nejpočetně­jší potomstvo. Podle vědců květiny přijímaly zvuk prostředni­ctvím svých okvětních lístků, které se při zvuku včelích křídel rozvibrova­ly.

Filmoví fanoušci si asi vzpomenou na deset let starý filmový hit režiséra Jamese Camerona Avatar. Na planetě Pandora, kde se děj odehrává, spolu stromy a rostliny komunikují a rozdělují zdroje živin prostředni­ctvím elektroche­mické komunikace mezi svými kořeny. Ukazuje se, že tato poněkud kýčovitá filmová pohádka nebyla v tomto ohledu zas tak vzdálená realitě. Avatarský happy end ale v našem reálném světě bohužel nečekejte. Na planetě Zemi zatím domorodci, zvířata a rostliny boj s hamižnými těžařskými společnost­mi prohrávají na celé čáře. Stačí se podívat do dnešní Brazílie.

Třeba javor – je-li napaden hmyzem – vyšle do vzduchu feromon. Když jej vedlejší stromy „ucítí“, začnou vyrábět obranné látky, které hmyz odeženou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia