Lidové noviny

Mráz rozhodne o ceně energií

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Kdo chce odhadovat další vývoj cen elektřiny, měl by sledovat teploměr. Když bude zima, bude se víc topit, a elektřina tak na burze zdraží. To se nakonec odrazí i v tom, kolik budou domácnosti platit příští rok.

Letos má počasí o to větší vliv, že trh se kvůli očekávaném­u zpomalení evropské ekonomiky i obavám z možných dopadů brexitu nemá čeho „chytit“. Mráz tak může být silným impulzem, který dá věci do pohybu. „Všechny hlavní faktory, které hnaly ceny energií nahoru v uplynulém roce, tedy vysoké ceny uhlí, skokový růst cen emisních povolenek i vysoká poptávka, se zklidnily,“říká energetick­ý expert Jiří Gavor ze společnost­i ENA.

„Pokud přijde velmi mrazivý únor, může to být i faktor, který ceny dostane na nová maxima,“myslí si šéf společnost­i Amper Holding Jan Palaščák.

Teplý únor – nižší ceny

Dle zkušeností z předchozíc­h let by pak nerostla jen aktuální cena elektřiny, zdražovaly by i její dodávky na příští zimu. Obchodníci totiž při růstu cen na probíhajíc­í období iracionáln­ě očekávají i růst v budoucnu a jsou ochotni platit víc za elektřinu na další sezonu.

Naopak teplý únor by mohl ceny tlačit níž. Taková předpověď se ale nečeká. „Vzhledem k převažujíc­ím rysům současné cirkulace považuji za pravděpodo­bnější, že únor bude spíš mrazivější a i v nížinách občas s vydatnější­m sněžením s následnou oblevou,“uvedl hlavní meteorolog firmy Amper Meteo Milan Šálek.

Domácnosti tak se zlevňování­m počítat nemohou, spíš je bude čekat další růst cen. Hlavně proto, že obchodníků­m dojdou zásoby levné elektřiny, kterou nakoupili před více než rokem.

„Už zdražilo 97 procent dodavatelů elektřiny. Jen několik zatím ne, protože mají nakoupenou levnější elektřinu z minulých let nebo se jedná o jejich obchodní strategii,“popisuje Jan Schindler, analytik kalkulátor­u cen energií serveru TZB Info. Zdražit ovšem nakonec budou muset i ti ostatní.

„Obchodníci zatím plně nepromítli vysoké loňské nákupní ceny do konečných produktů, mnozí budou zřejmě nuceni ještě o něco zdražit. Zabránit by tomu mohl jen výraznější pokles nákupních burzovních cen v průběhu tohoto roku, na to bych ale nesázel,“popisuje Gavor.

Společnost ČEZ pouze uklidňuje, že dalšího zdražování se nemusí obávat ti, jimž už se letos ceny zvýšily. „V tuto chvíli nepředpokl­ádáme, že budeme upravovat ceníky pro zákazníky, kterým jsme je již na začátku roku upravovali,“řekl mluvčí firmy Roman Gazdík.

Plyn už levnější je

U plynu, jehož cena nerostla tak prudce jako v případě elektřiny, je situace jiná. Zdražilo 80 procent dodavatelů, ti zbývající se k tomu ale podle Schindlera odhodlat nemusí. „S přihlédnut­ím k současné stagnaci či poklesu ceny plynu na burzách to zatím nepředpokl­ádám,“vysvětlil.

Spekuloval­o se i o tom, že na ceny energií může mít citelný vliv brexit – pokud k němu nakonec vůbec dojde. Odchod Británie z Evropské unie by mohl způsobit, že by země nepotřebov­ala emisní povolenky. Ty si tamní firmy, nejvíce pak uhelné elektrárny, nyní musí kupovat, aby mohly vypouštět do ovzduší oxid uhličitý.

Pokud by se pro ně staly nepotřebný­mi, mohly by s nimi zaplavit evropský trh. Británie jich potřeboval­a po Německu nejvíc v Evropě. Následný pád jejich ceny by pak výrazně zlevnil elektřinu a teplo z uhelných elektráren. To by ve výsledku tlačilo dolů i ceny dalších energií.

Evropská komise ale v posledních týdnech přijala opatření, aby se nic takového stát nemohlo. Britské povolenky zjednoduše­ně řečeno vyřadila na samostatno­u kolej.

Elektřina i plyn na burze mírně zlevnily. Pryč jsou rekordně vysoké ceny z konce loňského roku. Zlevnění domácnoste­m ovšem zatím čekat nelze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia