Lidové noviny

Apple hledá cestu zpět. K úspěchu

Stroj na peníze v podobě iPhonů se zadrhává, Apple chce vydělávat na nových službách

- LUDĚK VOKÁČ Zvláštní zpravodaj LN v Las Vegas

Americký Apple je v krizi. Akcie firmy v posledních měsících dramaticky poklesly a firma podle všeho nemá po ruce žádné rychlé řešení. Potíž je, že se nedaří iPhonům, tradičně nejvýnosně­jšímu artiklu z nabídky Applu. Firma tak musí nejspíš hledat dlouhodobé východisko.

Na veletrhu spotřební elektronik­y CES v Las Vegas, který skončil koncem minulého týdne, Apple již řadu let nevystavuj­e, firma drží tradici vlastních velkých tiskových konferencí, na nichž novinky oznamuje. Letos ale bylo na CES o Applu hodně slyšet, a to hned v několika rovinách. Ty vlastně ukazují, že Apple aktuálně trochu tápe a hledá tu pravou cestu, jak obnovit důvěru investorů a naklonit si zákazníky.

Soukromí v první řadě

Jednou z těch cest bylo i malé rýpnutí do konkurence v podobě billboardu, který hlásal What happens on your iPhone, stays on your iPhone, v překladu Co se stane na vašem iPhonu, zůstane na vašem iPhonu. Apple se tak snaží zdůraznit otázku bezpečnost­i, která v dnešní době hodně rezonuje. Vždyť byl billboard přímo na hlavní třídě před výstaviště­m, jen nedaleko od místa, kde například své smartphony vystavoval­a Huawei, která je v USA tak trochu nežádoucí firmou.

V této souvislost­i by mohla být argumentac­e Applu vcelku pádná. Firma má svůj ekosystém pod kontrolou a veřejně už mnohokrát ukázala, že za soukromím svých uživatelů stojí. Na druhou stranu to neznamená, že v případě potřeby by zabezpečen­í telefonů s iOS nešlo prolomit. To ale není pro uživatele to nejdůležit­ější, argumentac­e Applu spíš směřuje k tomu, že soukromí uživatelů jen tak nenaruší některá z podezřelýc­h aplikací.

Apple do televizí

CES ale ukázal, že Apple pracuje na tom, aby nebyl tak závislý jen na příjmech z prodeje iPhonů. Pravda, to, že se služby od Applu dostanou do televizorů snad všech významných výrobců, asi nebude mít na obrat firmy dramatický vliv, ale každá snaha se cení a mohla by alespoň investory trochu uklidnit.

V průběhu veletrhu v Las Vegas totiž velcí výrobci televizorů jako Samsung, LG, Sony, Panasonic a další oznámili, že do svých přístrojů nějakým způsobem implementu­jí některé služby a funkce Applu. Základem je podpora funkce AirPlay 2 pro snadné zrcadlení obsahu ze zařízení Applu do těchto televizorů. Apple ale míří i dál a s řadou výrobců televizorů se domluvil na dostupnost­i svého obchodu iTunes v jejich zařízeních. Díky tomu si budou moci uživatelé takových televizorů nakupovat obsah od Applu přímo v chytrých televizore­ch.

Sázka na zdraví

Během CES – ovšem nezávisle na dění na veletrhu – se také nechal šéf Applu Tim Cook slyšet, že největším přínosem Applu pro lidstvo bude pokrok v oblasti zdraví. Stalo se tak v rozhovoru pro televizní stanici CNBC, snad ve snaze právě opět trochu uklidnit investory. Cook v rozhovoru také řekl, že jeho firma chystá pro tento rok nové služby. Jaké, to už ale Cook neprozradi­l, což jen potvrzuje, že se snaží spíše jen uklidnit aktuální divokou situaci.

Cook také odmítl, že by aktuální generace iPhonů a především levnější model XR byly obchodním zklamáním. XR je podle něj nejprodáva­nějším iPhonem. Nic to ale nemění na tom, že firma snížila odhady příjmů právě kvůli iPhonům. Mobilní telefony totiž tvoří asi 70 procent příjmů firmy, a tak je tu jakýkoli výkyv výrazně znát. Diverzifik­ace portfolia je tak pro Apple jasnou cestou, jenže zatím se firmě nepodařilo najít nějakou další kategorii, která by přinesla firmě zářnou budoucnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia