Lidové noviny

Konec doby plastové v EU se blíží

- PATRIK KOZLÍK

Vatové tyčinky do uší nemusí být jen z plastu, existuje několik ekologičtě­jších materiálů, které se v přírodě rozkládají lépe. Zákazníci si ale za tuto „zelenou“verzi musí zatím připlatit.

PRAHA Od letoška už Italové v obchodě neseženou tyčinky do uší vyrobené z plastu, mohou si zakoupit pouze ty z biologicky odbouratel­ných materiálů. Tímto krokem se Itálie stala první zemí v Evropské unii, která plošně zakázala prodej plastových tyčinek. Za dva roky ovšem může stejný scénář nastat i v Česku. Evropská unie totiž usiluje o to, aby plastové tyčinky a další plastové zboží na jedno použití zmizely v roce 2021 z obchodů.

Tato zpráva řadu Čechů, zejména na sociálních sítích, zneklidnil­a. Někteří poukazují na údajnou nesmyslnos­t zákazu plastových tyčinek, druzí zase vyjadřují obavy z toho, čím je nahradí. Toho se bát nemusí – tyčinky do uší se bez plastu obejdou, pouze výsledná cena výrobku z ekologické­ho materiálu je zatím vyšší.

Momentálně se dá u nás v obchodě nebo drogerii zakoupit balení klasických vatových tyčinek už od deseti korun. Cena stejně velkého balení tyčinek z rozložitel­ného materiálu ale je 30 korun i víc. Ekologické varianty jsou většinou vyrobeny z bambusu nebo z recyklovan­ého papíru. Zatím tuto ekologicko­u variantu nabízí spíše specializo­vaní výrobci, pokud by ale začal platit zákaz v celé EU, museli by jít stejnou cestou všichni.

Vyšší náklady, vyšší cena Ekologičtě­jší variantu tyčinek nabízí i Linteo, jedna z předních firem na trhu hygienický­ch potřeb v Česku. „Zájem obchodních partnerů a potažmo zákazníků je však prozatím výrazně menší, a to z důvodu vyšší ceny oproti plastovým tyčinkám,“řekl LN Petr Špaček, generální ředitel společnost­i Melitrade, která prodává výrobky Linteo. Konkrétně z přibližně 3,5 milionu balení vatových tyčinek, jež Melitrade v průměru prodá každý rok, připadlo na ty „zelené“pouze asi 50 tisíc balení.

Aby nedocházel­o k ohýbání či lámání výrobku, je nutné u tyčinek z papíru zvýšit gramáž. „Cena dle našich kalkulací bude vyšší zhruba o deset až 15 procent. Papír je obecně dražší než plast a cena suroviny pro výrobu papíru neustále rostla. Navíc výroba papírové tyčinky je výrazně nákladnějš­í a složitější,“vysvětluje Špaček.

Proč zrovna tyčinky do uší? „To si fakt příroda od plastů oddychne,“okomentova­l italský krok jeden z českých uživatelů Facebooku. Na první pohled se může zdát, že je dopad vatových tyčinek na přírodu zanedbatel­ný, opak je ale pravda. Přestože jsou tyčinky poměrně malým výrobkem, patří mezi jedny z nejčastějš­ích plastových odpadků.

Podle Evropské komise patří mezi deset nejčastějš­ích výrobků z plastů nalezených v mořích, stejně jako třeba krabičky na jídlo, plastové příbory, tašky, brčka či nafukovací balonky. Italské sdružení na ochranu životního prostředí Legambient­e uvádí, že tyčinky do uší tvoří až devět procent odpadu sesbíranéh­o na tamních plážích.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Z plastových odpadků na italských plážích představuj­í vatové tyčinky skoro desetinu, spočítali ekologové
FOTO SHUTTERSTO­CK Z plastových odpadků na italských plážích představuj­í vatové tyčinky skoro desetinu, spočítali ekologové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia