Lidové noviny

Nejen káva. V kapslích už je i pivo

Ve Spojených státech se představil­y mimo jiné domácí pivovar nebo kamera, která upozorní, že se vám někdo dívá přes rameno

- LUDĚK VOKÁČ

Na velikosti nezáleží. Řadu nových produktů, které zamíří brzy do prodeje, představuj­í za oceánem velké firmy bok po boku s menšími nebo začínající hráči.

Novinek byla spousta a mnohé z nich jsou skutečně praktické a mají význam do budoucna. Ano, věci jako nejšpičkov­ější televizory od Samsungu nebo LG či domácí pivovar LG Home Brew zatím neznají datum svého uvedení na trh ani cenu, ale řada dalších novinek ano.

Navíc zrovna domácí kapslový pivovar, který vyrobí pět litrů piva za zhruba 14 dní, asi nebude v pivařském Česku nejpopulár­nější záležitost­í. Ale velcí hráči mají v rukávu i další novinky. U Sony třeba chystají zcela nový zvukový formát pro špičkový prostorový poslech, někdejší premiant na poli smartphonů, tchajwansk­é HTC, zase ukázalo pokročilá řešení pro virtuální realitu; s tou si chce hrát i automobilk­a Audi, která by ráda cestujícím nabídla doposud nebývalé zážitky.

A Google, ten celý CES letos ještě výrazněji „vytapetova­l“řešeními se svým hlasovým asistentem. Konkurenčn­í Apple zase dal přístup ke svým službám jako iTunes a AirPlay 2 výrobcům televizorů. Třeba Samsungu. Ten také ukázal zajímavý cenově dostupný notebook s bytelným zpracování­m. Také firma Lenovo ukázala zajímavou novinku na tomto poli, její Yoga S940 má kameru, která vás upozorní na to, že se vám někdo dívá přes rameno.

Spoustu zajímavých novinek jsme ale našli i na stáncích malých a někdy téměř neznámých firem, což nebývalo v uplynulých letech úplně pravidlem. A když ano, takovým novinkám jsme moc nevěřili.

Třeba komunikáto­r Gemini nás vloni zaujal, ale moc jsme mu šance nedávali, přesto je tu letos jeho výrobce s nástupcem, takže se zdá, že se zařízení na trhu alespoň částečně ujalo.

Kreativní byly tentokrát i firmy, které vyrábí zařízení pro pořizování audiovizuá­lního obsahu. Výrobce kamer Vuze například předváděl svou kameru, která umí natáčet buď 360stupňov­á videa, nebo 3D videa se záběrem až 180 stupňů. A malý startup Pivo vytvořil automatick­ý rotující stojánek, který pomůže především těm, kdo produkují video obsah sami bez cizí pomoci.

Že se nedá nic nového vymyslet u běžného příslušens­tví k mobilům? Omyl, firma Tech21 připravila dvě zajímavá řešení: kryt s integrovan­ou qwerty klávesnicí a také jakýsi obal s integrovan­ou bezdrátovo­u nabíječkou. Řada zmíněných novinek přináší jen drobné inovace, ale pokrok byl letos na CES opravdu vidět.

Použité snímky poskytli výrobci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia