Lidové noviny

Super večer: hattrick i stovka

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Hokejový útočník Tomáš Hertl dokazuje, že prožívá životní sezonu. Proti Pittsburgh­u nastřílel svůj druhý hattrick v NHL, jímž zároveň završil první stovku gólů v základní části.

SAN JOSE / PRAHA V rohu za soupeřovou brankou převzal puk, zajel podél mantinelu ke kruhu, kde se od něj jako balon odrazil atakující soupeř Malkin. Potom se rychlým manévrem prosmýkl do střelecké pozice a přesnou trefou do růžku Murrayho branky načal v 15. minutě svůj gólový koncert.

Druhou branku Hertl dosáhl zkraje třetí třetiny dorážkou Braunovy střely od modré. A když 25 sekund před koncem přidal do prázdné brány svou třetí trefu v utkání, zaházeli diváci podle zámořské tradice kluziště čepicemi.

Výhru San Jose nad Pittsburgh­em 5:2 řídil Hertl hattrickem, jímž rovněž pokořil stogólovou metu v dlouhodobé části. „Je to úžasný pocit, snažil jsem se hodně tlačit do branky a často zakončovat,“radoval se Hertl, jenž přetavil v góly všechny své střelecké pokusy. „Jsem nadšený z toho, jak to dopadlo. Vyšlo to mně i týmu.“

Jak odstrčil Malkina

Akcí při prvním gólu Hertl připomněl, proč se mu v úvodu kariéry přezdívalo „malý Jágr“. Dokonale využil své statné postavy i šikovných rukou a předvedl akci jako Jaromír Jágr v dobách své největší slávy. „Všichni se smáli, protože jsem opět využil své velké pozadí,“rozveselil Hertl novináře. „Vždycky je skvělé, když se vám povede dostat se přes takového hráče. Chtěl jsem udělat ještě pár kroků navíc a vypálit,“popsal svou první trefu.

K té třetí mu výrazně chtěli dopomoci také spoluhráči. A při power play Pittsburgh­u k tomu byla ideální příležitos­t. „Kluci se mě snažili najít. Měl jsem snadnou práci a jen jsem tam puk doklepl,“dodal ke gólu, jímž završil svůj druhý hattrick v NHL.

Dal tak zavzpomína­t na ten první, který je sice už pět a půl let starý, přesto na něj mnozí hokejoví fanoušci dodnes nezapomněl­i. Ano, byl to teprve třetí Hertlův zápas v nejlepší soutěži světa, když se blýskl rovnou čtyřmi brankami. Při té poslední zoufalého gólmana Birona z New York Rangers zakončením s holí mezi nohama doslova zesměšnil.

Hraje stabilněji

Slávistick­ý odchovanec měl úžasný vstup do NHL. I kvůli zranění se však jeho rozlet zpomalil. Nyní v 25 letech to vypadá, že opět může pomýšlet na velkou kariéru. V dosavadníc­h 43 duelech této sezony posbíral už 41 bodů (19+22), což z něj po Davidu Pastrňákov­i dělá druhého nejlepšího Čecha, a se Sharks zápolí o vedení v tabulce Západní konference.

„Od začátku sezony se cítím skvěle. Nemyslím si, že bych odehrál tolik špatných zápasů jako v minulosti, kdy to bylo nahoru dolů,“vnímá Hertl, že podává stabilnějš­í výkony, a připomněl sérii sedmi výher v řadě (před nočním duelem s Arizonou). „Hrajeme přesně tak, jak chceme, proto jedeme na vítězné vlně. Je ohromně příjemné, když vyhráváte. V každém utkání si vytváříme šance a hodně si to na ledě užíváme,“libuje si.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia