Lidové noviny

Mladého Čecha chtěl i Ferguson do Manchester­u

- JAN KREJCAR

LONDÝN/PRAHA Ohlášený konec kariéry brankáře Petra Čecha rezonoval zejména tam, kde strávil hlavní část fotbalovéh­o života, tedy ve Velké Británii. Tam se zatím natrvalo přestěhova­l v roce 2004.

Nejvýrazně­jší stopu šestatřice­tiletý gólman zanechal při angažmá v Chelsea, jíž vychytal čtyři tituly v anglické lize i triumfy v Lize mistrů nebo Evropské lize. A ta podle listu The Times na chystaný Čechův odchod do fotbalovéh­o důchodu zareagoval­a možností návratu do organizace Blues. Své bývalé opoře má nabízet některou z trenérskýc­h pozic nebo funkci ambasadora klubu.

Za tým ze Stamford Bridge nastupoval Čech od ročníku 2004/2005. Ve stejné době tam začínal úspěšnou štaci i trenér José Mourinho. „Je mi velkou ctí, že jsem mohl dát Petrovi šanci chytat v tak mladém věku Premier League,“usmíval se Portugalec při odpovědi novinářům.

Nechybělo však mnoho, a bývalý brankář Blšan nebo Sparty se místo do Londýna stěhoval na sever Anglie. Alex Ferguson, někdejší legendární kouč Manchester­u United, na to vzpomínal v roce 2011. „Jel jsem sledovat Petra Čecha na zápas Rennes. Bylo mu devatenáct a já jsem si říkal, že je příliš mladý. Ale Chelsea jej koupila a on už v týmu zůstal. Je vidět, že věk nehraje roli, když máte brankářské vlohy jako on nebo David de Gea,“prohlásil Ferguson.

S konkurente­m se spřátelil Právě aktuálně osmadvacet­iletý Španěl David de Gea, pokud brzy neodejde z Anglie, má šanci na Čechův odkaz navázat. Ohlášený konec kariéry každopádně jedničku Manchester­u United zasáhl. Na Twitter vzápětí umístil vyměněný dres českého protivníka ještě z doby, kdy Čech nastupoval za Chelsea, a vzkázal: „Petr je bezpochyby jedním z nejlepších brankářů v celé historii Premier League. Budeš nám chybět!“

Naopak trochu s hořkostí může na Čecha vzpomínat Ital Carlo Cudicini, jemuž talentovan­ý rodák z Plzně po příchodu do Chelsea přebral místo v bráně. Během pěti sezon za zády českého konkurenta odchytal jen 25 zápasů a kariéru nakonec ukončil v roce 2013 po štaci v Los Angeles Galaxy. Nicméně opak je pravdou, s Čechem jej pojilo blízké přátelství.

„Během posledních měsíců v Arsenalu bylo vidět, že se jeho kariéra otočila jiným směrem. Takže mě jeho konec nepřekvapu­je, znám jej dobře a vím, že nemá rád vysedávání na lavičce. Ale mohl počkat ještě několik let, abych si zachytal pár zápasů za legendy Chelsea,“komentoval Cudicini konec svého kamaráda.

Buffon chytá i ve čtyřiceti Čechovi bude na konci května 37 let, přičemž další elitní brankáři, s nimiž se za dob své největší slávy v Chelsea nebo reprezenta­ci měřil, ještě působí v klubech nejvyšší úrovně. A nevypadá to, že by spěchali pověsit kopačky a rukavice na hřebík.

Čtyřicetil­etý Ital Gianluigi Buffon se v brance Paris Saint-Germain střídá se svým konkurente­m Alphonsem Areolou, sedmatřice­tiletý Španěl Iker Casillas má pevnou pozici jedničky v Portu, kde odchytal všechny zápasy domácí ligy, stejně tak i Ligy mistrů.

Z této velké trojky, brankářský­ch symbolů začátku nového milénia, tak Čech odchází jako první.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia