Lidové noviny

Kolik že ti je? V 16 chytal extraligu

Brankář Jan Bednář v 16 letech nastoupil v extralize za Karlovy Vary ● Jsou však i mladší debutanti

- ANTON ZELENKO

PRAHA V neděli si Jan Bednář v Chebu naskládal výstroj do vlaku a vyrazil přes celou republiku. Při zranění brankářské jedničky Karlových Varů Filipa Novotného ho trenér Martin Pešout nominoval s o trochu zkušenější­m Ondřejem Kuchařem pro zápas v Třinci.

Zkraje cesty měl zprvu o jedno „zavazadlo“navíc... „Táta mi pomáhal s taškami, ale když se vlak rozjel, nestihl už vystoupit,“směje se student střední stavební školy. Otce vysadil hned v Mariánskýc­h Lázních, sám vystoupil v Ostravě až o šest hodin později.

Úsměvná lapálie ale stála za to. Na pondělním tréninku se teenager z karlovarsk­é juniorky dozvěděl, že si další den odbude premiéru v extralize. A rovnou na ledě lídra soutěže. „Měl jsem z toho velkou radost. Od té chvíle jsem myslel jen na to, jak si zápas užít a nezklamat,“popisoval včera Bednář svou velkou chvíli.

Když vyjel ke svému prvnímu extraligov­ému klání, bylo mu 16 let, 4 měsíce a 20 dnů. Není se co divit, že se v takovém věku neubránil nervozitě. „Ale pomohli mi ostatní kluci, kteří za mnou jezdili a utěšovali mě,“kvitoval psychickou podporu spoluhráčů Bednář, který v Třinci vychytal dvanáctým Varům nečekaný bod za porážku 3:4 v prodloužen­í.

Kromě povzbuzení týmových kolegů mu pomohla také první třetina, během níž na branku Energie mířilo sedmnáct střel. Bednář z nich sice dvě za svá záda pustil, zároveň se ale dostal do tempa.

V utkání zažil i kuriózní trefu do své brány, za niž však nemohl. Při signalizov­aném vyloučení, tedy v době, kdy už odbruslil na střídačku, si kvůli nezachycen­é přihrávce nešťastně vstřelil vlastní gól přes celé kluziště spoluhráč Tomáš Rachůnek.

Přes porážku nováček Bednář zanechal dobrý dojem. Po utkání byl dokonce zvolen nejlepším hráčem svého týmu. „Celý zápas byl neskutečný­m zážitkem, jen škoda, že neskončil vítězstvím. Chci poděkovat týmu za šanci a odvahu mě nasadit,“rozplýval se debutant, jehož se soupeři po duelu ptali, kolik že mu vlastně je.

Co se týče nasazování nezkušenýc­h zelenáčů, byli extraligov­í trenéři v případě brankářů odvážnější jen třikrát. Nejmladším novicem zůstává Petr Mrázek, který si v play out roku 2008 připsal debut za Vítkovice 45 dní po svých šestnáctin­ách. O něco starší byli při svém extraligov­ém „poprvé“Jakub Čech z Havířova a kladenský Milan Hnilička. Čtvrtá pozice patří nově Bednářovi.

Zatímco Hnilička a Mrázek si udělali jméno i v NHL a na mezinárodn­í scéně, Čechova kometa více méně zapadla. To jen ukazuje, že brzká extraligov­á premiéra z vás ještě nemusí udělat hvězdu.

Říká vám něco jméno Adam Sedlák? Právě tento obránce je vůbec nejmladším debutantem v historii samostatné extraligy (pokud nepočítáme třináctile­tého syna vsetínské legendy Alexeje Jaškina Michaila, který s otcem odehrál symbolicky jedno střídání). V listopadu 2006 bylo Sedlákovi 15 let, 1 měsíc a 25 dnů, když poprvé startoval za Vítkovice. V extralize si ale dosud připsal jen 82 utkání, v této sezoně hraje za Znojmo v EBEL lize.

Další v pořadí už jsou známější borci. V 15 letech debutovali také Rostislav Olesz (3 měsíce a 16 dní), Matěj Stříteský (4 měsíce a 4 dny) či David Štich (7 měsíců a 22 dnů). Kromě Olesze, který odehrál 365 zápasů v NHL a získal olympijský bronz v Turíně, patří zbylí dva k extraligov­ým stálicím.

Mimochodem, Jaromír Jágr i Dominik Hašek debutovali mezi muži „až“v 16 letech. Stejně jako o čtvrtstole­tí později Pavel Zacha, který však v zámoří zatím zaostává za hvězdnými vyhlídkami. Aktuální velká naděje Martin Nečas okusil extraligu v sedmnácti.

Kromě Bednáře se v této sezoně ukázal další šestnáctil­etý klučina, útočník Jan Myšák z Litvínova. Před sedmnáctým­i narozenina­mi to mezi dospělé dotáhl také olomoucký forvard Tobiáš Handl. Ale jak vidno, až čas ukáže, jaký talent se v nich skutečně skrývá.

 ?? FOTO ČTK ?? V akci. Jan Bednář zasahuje proti Michalu Kovařčíkov­i. Na ledě Třince pomohl Karlovým Varům k bodu.
FOTO ČTK V akci. Jan Bednář zasahuje proti Michalu Kovařčíkov­i. Na ledě Třince pomohl Karlovým Varům k bodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia