Lidové noviny

10.

-

Při výběru zaměstnání to hraje důležitou roli. Každý uchazeč by se měl předem informovat, co si jeho nový zaměstnava­tel představuj­e pod pojmem pracovní doba, jak je to s přesčasy, volnými víkendy či třeba s délkou směn.

Pracovní doba je čas, kdy je zaměstnane­c povinen vykonávat práci pro zaměstnava­tele, a zároveň čas, kdy musí být na pracovišti k výkonu této práce nejen přítomen, ale i připraven. Pokud je tedy třeba, aby se převlékl do pracovního úboru, doba převlékání se do pracovní doby nepočítá. Zaměstnava­tel ale může požadovat, aby zaměstnanc­i chodili do práce dříve právě kvůli tomu, aby ve stanovený čas byli připraveni pracovat.

Základní pracovní doba činí 40 hodin týdně. Existují výjimky, kdy je stanovená pracovní doba kratší – například pro pracovníky v dolech, ale také pro ty ve dvousměnné­m, třísměnném nebo nepřetržit­ém provozu. Pracovní dobu je zaměstnava­tel povinen rozvrhnout na určité směny v rámci týdne. Rozdíl mezi pracovní dobou a směnou spočívá v tom, že do pracovní doby spadají i přesčasy, zatímco směna je pouze to, co bylo původně rozvrženo, práce přesčas se do ní nezahrnuje. Zaměstnava­tel však musí akceptovat důležité pravidlo: délka jedné směny nesmí přesáhnout dvanáct hodin.

Pevná, nebo pružná?

Pracovní doba se rozvrhuje zpravidla do pětidenníh­o pracovního týdne. Při jejím rozvržení je zaměstnava­tel povinen přihlédnou­t k tomu, aby to nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdraví neohrožují­cí práce.

Je-li pracovní doba stanovena pevně, musí zaměstnane­c na směnu přijít v přesně stanovený čas a zaměstnava­tel také pevně stanoví konec pracovní doby.

V případě pružné pracovní doby lze s nadsázkou říci, že zaměstnane­c může přijít a odejít, kdy chce. Zaměstnava­tel obvykle stanoví určité základní časové úseky (například 10 až 14 hodin), kdy pracovník musí na pracovišti být k zastižení, a pak volitelné úseky, kdy záleží na zaměstnanc­i, zda bude pracovat. V průměru by však měl i pracovník během pružné pracovní doby odpracovat 40 hodin týdně (pokud nemá pracovní dobu zkrácenou). Týdenní pracovní doba musí být naplněna ve vyrovnávac­ím období, které určuje zaměstnava­tel (nejdéle v období 52 týdnů).

Jedním ze způsobů, jak se vyrovnat s nerovnoměr­ným rozvržením pracovní doby, je tzv. konto pracovní doby, které může zaměstnava­tel zavést vnitřním předpisem nebo kolektivní smlouvou. Jde o poměrně složitý institut, a i proto ho mnoho zaměstnava­telů nevyužívá. Pokud se s ním však pracuje správně, může pomoci zaměstnava­teli v situacích, kdy má třeba sezonní výkyvy v poptávce po svém zboží či službách, a potřebuje tudíž větší flexibilit­u.

Přestávka

Přestávky v práci jsou pro naše zdraví žádoucí, tudíž povinné. Zákon ukládá povinně třicetimin­utovou přestávku na jídlo a oddech v práci minimálně po šesti hodinách. Přestávku lze i rozdělit, ale alespoň jedna její část musí trvat patnáct minut.

Ovšem pozor: pauzu lze čerpat jen v průběhu pracovního dne, nikoliv na začátku nebo na konci. Nejde tedy ani se souhlasem zaměstnava­tele si pauzu napracovat a odejít z práce dříve.

Přestávky se do pracovní doby nepočítají, nejsou tedy placené. Zaměstnane­c, který má klasickou osmihodino­vou směnu, odchází z práce až po 8,5 hodinách.

Výjimku tvoří tzv. bezpečnost­ní přestávky. Za ty dostane zaměstnane­c zaplaceno, neboť se do pracovní doby započítáva­jí. Jsou to takové, jež ukládá zvláštní zákon, třeba pro řidiče autobusu.

Další výjimkou je nepřetržit­ý provoz, tedy práce, během níž zaměstnane­c nemůže opustit na delší dobu pracoviště, a přestat tak pracovat. I jemu musí být poskytnuta přestávka na oddech a jídlo, která se do pracovní doby počítá, a tedy bude proplacena. Příkladem je topič obsluhujíc­í kotle, které nesmí vyhasnout, či zaměstnanc­i v pásové výrobě.

Přesčas

Zákoník práce není příliš velkým fanouškem přesčasů a vyžaduje, aby k nim docházelo výjimečně. Mluvíme tu o práci, která je vykonávána nad stanovenou pracovní dobu. V praxi se to ovšem často nedodržuje. Důležité je dodržet stanovený limit, kdy nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnanc­e činit více než osm hodin v jednotlivý­ch týdnech a celkem nesmí přesáhnout 150 hodin v kalendářní­m roce.

Pokud je skutečně potřeba, zaměstnava­tel může požadovat práci přesčas nad rámec těchto limitů – ale jen po dohodě se zaměstnanc­em. Ovšem ani tato dohoda není neomezená. Za kalendářní rok totiž nesmí práce přesčas u žádného zaměstnanc­e přesáhnout 416 hodin. Do tohoto limitu se však nezahrnují přesčasy, za něž zaměstnane­c dostal náhradní volno.

Práce přesčas musí být každopádně nařízena zaměstnava­telem anebo konána s jeho vědomím a souhlasem. Pokud se tedy někdo zdrží v kanceláři vlastní vinou až do večerních hodin, není to automatick­y práce přesčas. Na druhou stranu, zadá-li zaměstnava­tel práci tak, že ji průměrný člověk nemůže objektivně stihnout do konce pracovní doby, o přesčas se v daném případě jedná.

Za práci přesčas náleží zaměstnanc­i mzda plus příplatek ve výši 25 procent průměrného výdělku, pokud se tedy se zaměstnava­telem namísto toho nedohodl na náhradním volnu. Jinak tomu ale bude v případě, byla-li mzda sjednána s tím, že zahrnuje práci přesčas, se kterou se již takto dopředu počítá. Pak zaměstnane­c nárok na příplatek ani na náhradní volno nemá.

Zaměstnane­c, jemuž nebylo ještě osmnáct let, požívá větší zákonné ochrany, proto pro něj platí jiná pravidla. Mladistvým zaměstnava­tel (s určitými výjimkami) nesmí ukládat práci přesčas ani práci v noci. Zaměstnanc­i mladší osmnácti let mají také nárok na přestávku na jídlo a oddech, která trvá minimálně 30 minut, už po 4,5 hodinách práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia