Lidové noviny

CO ŘÍKÁ ZÁKON

-

Podle zákoníku práce je zaměstnava­tel

■ povinen stanovit pracovní dobu a rozvrhnout ji na jednotlivé směny, a to buď rovnoměrně v rámci jednoho týdne, nebo nerovnoměr­ně v delším vyrovnávac­ím období.

Zaměstnava­tel je povinen rozvrhnout

■ pracovní dobu tak, aby zaměstnane­c měl mezi koncem jedné směny a začátkem následujíc­í směny nepřetržit­ý odpočinek po dobu alespoň jedenácti hodin. Výjimečně lze tyto doby odpočinku zkrátit.

Zákon stanoví i povinné přestávky v rámci

■ jedné směny. Zaměstnava­tel musí poskytnout zaměstnanc­i nejdéle po šesti hodinách nepřetržit­é práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně třiceti minut.

Práci přesčas je možné konat jen

výjimečně. Zaměstnava­tel ji může buď nařídit, ovšem jen z vážných provozních důvodů (maximálně 150 hodin v kalendářní­m roce),

nebo se na ní může se zaměstnanc­em dohodnout (maximálně dalších 266 hodin za rok).

Pracovní cestou se rozumí časově omezené ■ vyslání zaměstnanc­e zaměstnava­telem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnava­tel může vyslat zaměstnanc­e na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu, ale jen na základě dohody s ním.

Ať už máte „služebky“rádi, anebo je berete jako nutné zlo, platí, že na takovou cestu vás zaměstnava­tel může vyslat jen s vaším souhlasem.

Tento souhlas může být i ústní či tzv. konkludent­ní (zaměstnane­c souhlasí tak, že na pracovní cestu zkrátka odjede). Přesto zaměstnava­teli doporučuje­me ho získat od zaměstnanc­e raději písemně – pro případ pozdějšího sporu. Souhlas může být udělen i obecně (předem pro všechny pracovní cesty) a mnohdy bývá obsažen již v pracovní smlouvě.

I v případě generálníh­o souhlasu je ale třeba ověřit si aktuální situaci před cestou. Zákon totiž stanoví zvláštní ochranu třeba těhotných zaměstnank­yň či zaměstnanc­ů pečujících o dítě do osmi let (či osamoceně o dítě do patnácti let) – a od těchto zaměstnanc­ů žádá souhlas před každou jednotlivo­u cestou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia