Lidové noviny

Lépe už bylo

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Kdysi se dala získat pitná voda s pomocí Hospodina. „Mojžíš pozdvihl ruku, dvakrát udeřil svou holí do skaliska a vytryskl proud vody, takže se napila pospolitos­t i jejich dobytek,“praví starozákon­ní kniha Numeri.

Teď je to složitější. Aby bylo jisté, že se každý občan Česka dostane k pitné vodě, je zapotřebí investovat 26 miliard korun do nových trubek či vrtů. Tak vyznívá postoj náměstka ministra zemědělstv­í Aleše Kendíka.

Člověku přicházejí na mysl průpovídky ve stylu „lepší už to nebude“či „lépe už bylo“. Žili jsme v zemi, kde – na rozdíl od Sinaje a Mojžíšova příběhu – byla pitná voda dostupná všude. Ale to už je minulost, jak ví každý, kdo se setkal s projevy dlouhodobé­ho sucha.

Jenže coby spolehlivá záruka pořád ještě fungoval vodovod. Tam, kde vyschla studna, zaskočil vodovod jako deus ex machina. Kde je vodovod, tam zaručeně teče pitná voda. Na tuhle větu by přísahal každý. Ale ani tato záruka už neplatí. Vodovody už nás nebudou napájet automatick­y, ale jen tehdy, pokud do nich nalejeme investici 26 miliard korun. Časy hojnosti skončily.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia