Lidové noviny

Zeman: Fajt ke jmenování dodal lživé info

-

PRAHA Ředitel Národní galerie Jiří Fajt předložil podle prezidenta Miloše Zemana k řízení o jmenování profesorem některé podklady a informace výslovně nepravdivé a jiné zavádějící. Zeman tím v dopise zaslaném ministrovi školství zdůvodnil, proč se historika umění rozhodl nejmenovat profesorem. Univerzita Karlova podle něj dané řízení neprovedla řádně a proces trpěl vadami. Ty měly vliv na výsledek.

„Příslušné orgány vysoké školy tak (Fajt) buď uvedl v omyl, nebo došlo k situaci, kdy si tyto příslušné orgány vysoké školy byly daných skutečnost­í vědomy, a přesto tyto rozpory a nedostatky v zásadních požadavcíc­h bez dalšího přešly,“uvedl Zeman. Prezident zmínil například to, že podle podkladů k aktuální vědecké činnosti měl být Fajt hlavním editorem devítisvaz­kové rukověti dějin umění středových­odní Evropy, přičemž v době hodnocení uchazeče prokazatel­ně nebyl. Fajt se do uzávěrky nevyjádřil.

V televizi Barrandov prezident řekl, že fyzika Ivana Ošťádala nejmenoval proto, že byl superagent StB, měl od StB propůjčený byt, byl takzvaným rezidentem. „Něco jiného je agent a něco jiného je superagent. Všechno je relativní a tady (u Ošťádala) už to podle mého názoru překročilo míru,“odpověděl prezident na otázku, proč mu údajná spolupráce s StB nevadí u premiéra Andreje Babiše (ANO). „Dvojí metr to není,“dodal. Babiš tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněn­ě, a zažaloval kvůli tomu dříve slovenský Ústav paměti národa.

Fyzik v 80. letech sloužil StB jako krycí adresa, na kterou si bezpečnost nechala zasílat koresponde­nci ze zahraničí. Byl též záložním důstojníke­m Vojenské kontrarozv­ědky. Ošťádal už dříve připustil, že krycí adresu poskytoval. „Byl jsem mladý a naivní,“řekl. Ohledně kontaktů s StB se ho již dříve zastal rektor UK Tomáš Zima.

Prezident odmítl podepsat jmenovací dekrety Fajta a fyzika Ošťádala už na jaře 2015. Soud mu věc loni vrátil k novému rozhodnutí. Zima nedávno řekl, že škola si za jmenovacím řízením stojí a že se asi znovu obrátí na soud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia