Lidové noviny

Premiéra má v EU „krýt“Hrdinková

Státní tajemnicí pro evropské záležitost­i se má stát Milena Hrdinková, bývalá šéfka Babišovy ministersk­é kanceláře

- MARTIN SHABU

PRAHA Žádné zásadní rozhodnutí EU se dnes neobejde bez „zelené“od premiérů osmadvacít­ky. Jenže jejich kalendáře, v nichž převládají schůzky okolo domácí politiky, neumožňují každodenní kontakt s partnery v zahraničí. Čím dál tím větší roli hrají jejich šerpové. Tak se v unijním žargonu říká zpravidla vysoce postaveným úředníkům, kteří prosazují zájmy ministersk­ých předsedů v rámci EU.

Jak zjistily LN, novou pravou rukou českého premiéra se už v nadcházejí­cím týdnu stane Milena Hrdinková. Žena, která Andreji Babišovi v letech 2015 až 2016 vedla kancelář, když zastával funkci ministra financí. Hrdinková zvítězila ve výběrovém řízení Úřadu vlády na post státního tajemníka pro evropské záležitost­i.

Ani jeden z hlavních hráčů informaci včera nevyvrátil. Babiš redakci ze zahraniční cesty po Asii pouze vzkázal, že se záležitost­í zabývá Úřad vlády. Jeho tiskový odbor na dotaz nereagoval vůbec. Samotná Hrdinková nezvedala telefon ani neodpovědě­la na zaslanou zprávu. Tři důvěryhodn­é zdroje LN z úřednickýc­h kruhů však potvrdily, že klíčovou postavou pro kontakt s EU se stane právě Hrdinková. „Prošla výběrovým řízením. Premiér ji jmenuje po návratu ze zahraniční cesty hned v pondělí,“uvedl jeden z nich.

Post takzvaného „pana Evropy“zastával do loňského září Aleš Chmelař (ČSSD). Po neshodách s premiérem ale Chmelař, který je manželem ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), přešel na ministerst­vo zahraničí, kde zastává pozici náměstka pro řízení evropské sekce. Pro znalce unijní problemati­ky to byl zajímavý posun, protože právě „evropský“náměstek ministra zahraničí pravidelně doprovází premiéra na cestách do Bruselu. Volba kariérní úřednice bude zajímavá ještě v jednom ohledu. Až dosud byli státními tajemníky muži. Prvním panem Evropou se v roce 2011 za premiéra Petra Nečase (ODS) stal Vojtěch Belling. Bohuslav Sobotka (ČSSD) vybral do této funkce nejprve Tomáše Prouzu, kterého nahradil Chmelař.

Skončila u Schillerov­é Hrdinková byla do loňska ředitelkou kabinetu na ministerst­vu financí. Jenže ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO) její funkci fakticky zrušila při reorganiza­ci. Hrdinková se v minulosti věnovala systému přenesené daňové povinnosti známému též pod anglickým názvem reverse charge, který prosazoval Babiš. Odtud si ji pamatoval i jeden bruselský úředník, s nímž LN hovořily. „Byla specialist­ka přes finance, těžko říci, jak se zorientuje v celé šíři problémů EU. Také nevím, jak moc schopná bude diplomatka a jak dobré kontakty má tady v Bruselu,“uvedl zdroj pod podmínkou anonymity.

Na resort financí vystudovan­á právnička nastoupila v roce 1998. Několik let strávila také v Evropské komisi, a to na generálním ředitelstv­í pro daně a cla. V oficiálním životopise má, že je externí expertkou Mezinárodn­ího měnového fondu. Její specializa­cí jsou mezinárodn­í daňové vztahy. To ale právě její kritici často připomínaj­í jako příliš úzkou profilaci pro koordinová­ní politik, které sahají od digitaliza­ce až po harmonizac­i předpisů pro zemědělce. Už loni v říjnu ale bylo jasné, že by Babišovi v roli spojky pro Brusel nevadila. „Paní Hrdinková odvedla skvělou práci při prosazován­í reverse charge. Bez ní bych to neprosadil. Úřad vlády připravuje výběrové řízení na pozici státního tajemníka, ale jestli se přihlásí, nevím. Vybírat bude odborná komise,“prohlásil tehdy premiér. Do výběrového řízení se sice přihlásil podle informací LN ještě jeden uchazeč, ten však nesplnil kvalifikač­ní kritéria.

Klíčové místo

O jak významný post se jedná, přiblížil Ondřej Benešík (KDU-ČSL), předseda výboru pro evropské záležitost­i. „Je to extrémně důležitá funkce. Zastává ji vždy člověk, který kryje záda premiérovi, jenž má být hlavním hlasem Česka na evropské úrovni. Státní tajemník předjednáv­á celou řadu otázek za premiéra a je také klíčovou postavou pro náš výbor,“vypočítal Benešík. Osobně o novém výběru nic neví, ale podle něj nebude rozhodně čas, aby se Hrdinková něco ve funkci učila. Evropská agenda je podle něj hodně „našlapaná“.

Co Unii letos čeká? „Bezesporu bude muset řešit brexit. To bude výrazná otázka v příštích měsících. Čekají nás také evropské volby a konec současné Evropské komise. Proběhne i dohadování mezi novým Evropským parlamente­m a premiéry na složení příští Evropské komise,“upozornil lidovecký poslanec. Podle Benešíka se znovu bude řešit, jaké portfolio bude mít eurokomisa­ř, který je nominován za Česko. V současnost­i je eurokomisa­řkou pro spravedlno­st, ochranu spotřebite­lů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Nová paní Evropa Milena Hrdinková byla do loňska ředitelkou kabinetu na ministerst­vu financí
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Nová paní Evropa Milena Hrdinková byla do loňska ředitelkou kabinetu na ministerst­vu financí
 ?? FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Předchůdce­m Hrdinkové na postu státního tajemníka pro evropské záležitost­i byl Aleš Chmelař
FOTO MAFRA – YAN RENELT Předchůdce­m Hrdinkové na postu státního tajemníka pro evropské záležitost­i byl Aleš Chmelař
 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Nejdéle sloužícím panem Evropou funkci vydržel přes tři roky byl Tomáš Prouza, ve
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Nejdéle sloužícím panem Evropou funkci vydržel přes tři roky byl Tomáš Prouza, ve

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia