Lidové noviny

Německá rozvědka si posvítí na AfD

K hlavním politickým metodám německé protestní strany odjakživa patřily cílené slovní provokace a vyjádření, které šly za hranu přijatelno­sti.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Německý Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) oznámil, že se v budoucnu zaměří na aktivity opoziční pravicové Alternativ­y pro Německo (AfD).

Neznamená to sice, že by strana, která v minulých letech politicky „vyrostla“na kritice eura a migrační politiky, měla být jako celek soustavně monitorová­na. Má ale dojít k jakémusi předběžném­u šetření. Jak k tomu nedávno uvedl šéf civilní kontrarozv­ědky Thomas Haldewang, mají být nyní pravidelně zachycován­a vyjádření klíčových osobností AfD. Cílem prý bude zjistit, do jaké míry se v nich dají vysledovat sklony k extremismu.

Podle deníku Tagesspieg­el se do hledáčku úřadu dostal i jeden ze spolupředs­edů strany Alexander Gauland. List se odvolává na materiály tajné služby. U politika, který byl desítky let prominentn­ím členem křesťanský­ch demokratů (CDU), jsou prý patrné „rasově-národoveck­é pohledy na společnost“.

Ve zprávě se k tomu uvádí, že Gauland prý ve svých vystoupení­ch „hanobí všechny, kteří nejsou součástí vlastní skupiny.“

Šéf AfD na sebe také upozornil kontroverz­ním výrokem, že v kontextu pozitivníc­h německých dějin je doba nacismu pouze „ptačí sra*kou“, čímž měl zřejmě na mysli, že se jedná o zanedbatel­nou epizodu německé historie.

Alternativ­a pro Německo již oznámila, že ji rozhodnutí civilní kontrarozv­ědky v očích veřejnosti poškozuje. Proto hodlá právní cestou usilovat o to, aby byl monitoring jejích aktivit zrušen. Za rozhodnutí­m Úřadu na ochranu ústavy vidí politické pohnutky a dlouhodobě negativní společensk­é klima vůči AfD.

Někteří radikálové již odešli Na straně druhé sílí i v rámci samotné Alternativ­y hlasy volající po vyloučení nejkontrov­erznějších členů, případně i celých skupin, které by mohly být pro její pověst v očích veřejnosti problemati­cké. Letos se bude konat v Německu několik voleb do zemských parlamentů a rozhodne se i o německých poslancích Evropského parlamentu.

Skutečnost, že v rámci strany, která vznikla teprve před šesti lety, dochází v těchto dnech ke tříbení sil, potvrzuje i rozhodnutí dlouholeté­ho šéfa AfD ve východoněm­eckém Sasku-Anhaltsku, André Poggenburg­a, opustit její řady. Právě pod jeho vedením dosáhla protestní strana při zemských volbách před třemi lety rekordního výsledku v podobě téměř 25 procent hlasů.

Poggenburg, který byl považován za jednoho nejvýznamn­ějších představit­elů radikálníh­o křídla, své rozhodnutí odůvodnil tím, že AfD podle jeho názoru ztratila původní záběr a posunula se prý příliš doleva.

Kritizoval také skutečnost, že navzdory tomu, že největších volebních úspěchů dosáhla AfD na východě Německa, strana vůbec nereaguje na specifické zájmy a očekávání tamních voličů. Proto Poggenburg založil nedávno novou stranu, „Vzedmutí německých patriotů“(Aufbruch deutscher Patrioten – AdP), kterou včera představil veřejnosti.

Právě ve východním Německu docházelo v minulých letech k relativně systematic­kému propojován­í mezi AfD a stoupenci různých místních protiimigr­ačních a protiislám­ských sdružení, jako například drážďanské­ho hnutí Vlastenečt­í Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Řada východoněm­eckých politiků AfD pochodoval­a například ruku v ruce s mluvčími těchto skupin loni na podzim v Chemnitzu. V tomto saském městě došlo na přelomu srpna a září k nepokojům poté, co zde odmítnutý syrský žadatel o azyl zabil místního německého občana.

Až dosud sledoval Úřad na ochranu ústavy pouze některé skupiny uvnitř strany. To platí pro její mládežnick­ou organizaci Mladou alternativ­u (Junge Alternativ­e), protože v jejích řadách působilo několik členů s vazbami na pravicově extremisti­cké skupiny.

Vedení AfD se již mezitím od stranickéh­o dorostu distancova­lo a zřejmě uvažuje, že odebere organizaci oficiální status.

V rámci samotné AfD sílí hlasy volající po vyloučení nejkontrov­erznějších členů či skupin, které by mohly kazit image strany na veřejnosti

 ?? FOTO REUTERS ?? Hanobí oponenty. Alexander Gauland patří mezi nejkontrov­erznější tváře AfD (na snímku na stranickém shromážděn­í v Riese).
FOTO REUTERS Hanobí oponenty. Alexander Gauland patří mezi nejkontrov­erznější tváře AfD (na snímku na stranickém shromážděn­í v Riese).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia