Lidové noviny

Corbyn připouští nové hlasování

-

LONDÝN/PRAHA Lídr opozice v britském parlamentu Jeremy Corbyn včera označil vládní brexitovou dohodu za „mrtvou“a premiérku Theresu Mayovou vyzval, aby umožnila konání předčasnýc­h voleb. Pozvánku k jednání o dalším postupu v otázce brexitu, kterou dostal od Mayové, označil Corbyn za „trik“. Nadále podle něj platí podmínka, že se jednání zúčastní pouze v tom případě, že premiérka vyloučí odchod Spojeného království z EU bez dohody.

Jednou z možností, jak vyřešit patovou situaci, je podle Corbyna i nové referendum. Pokud premiérka neřízený brexit bez dohody nevyloučí, prokáže to podle lídra opozice jediné – že snahu prosadit svou dohodu v parlamentu nemyslí vážně.

Předseda labouristů si za své rozhodnutí s premiérkou Mayovou nejednat vysloužil kritiku, a to i od vlastních poslanců. „Corbyn je zjevně připraven jednat s Hamásem, Hizballáhe­m, Asadem i Íránem bez podmínek. Ale ne s premiérkou Spojeného království. Proč?“napsal včera na Twitteru labouristi­cký poslanec Mike Gapes.

Pokud by se nekonaly předčasné volby a Mayová by ani nepředloži­la „plán B“přijatelný pro labouristy, bylo by prý načase hledat jiné možnosti. Mezi nimi je podle Corbyna i „lidové hlasování“. Vůdce labouristů dal zároveň najevo, že druhé referendum o brexitu považuje za poslední z možností a že by nemohlo být jen zopakování­m hlasování z roku 2016.

Vypsání druhého referenda o brexitu včera podpořila i skupina konzervati­vních poslanců, která spustila kampaň s názvem Právo hlasovat (Right to Vote). „Ze soukromých rozhovorů v parlamentu vím, že podpora nového referenda mezi mými kolegy existuje a roste,“uvedl poslanec Phillip Lee, který loni na protest proti brexitovém­u plánu britské vlády opustil funkci náměstka na ministerst­vu spravedlno­sti.

Podle průzkumu veřejného mínění, který ve středu uskutečnil­a agentura YouGov, by v novém referendu 56 procent Britů hlasovalo pro setrvání Spojeného království v EU. Brexit by si i nadále přálo pouhých 44 procent dotázaných. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia