Lidové noviny

Trumpův bývalý právník prý ovlivňoval průzkumy

-

WASHINGTON/PRAHA Bývalý právník Donalda Trumpa Michael Cohen měl v roce 2015 financovat pokusy ovlivnit průzkumy veřejného mínění ve prospěch budoucího prezidenta. Napsal to včera list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na soudní dokumenty v Cohenově kauze. Právník byl loni v létě obviněn z porušení zákona o financován­í volební kampaně a z bankovních a daňových podvodů, v prosinci byl odsouzen ke třem letům vězení.

Cohen podle newyorskéh­o listu dostal počátkem roku 2017 z osobního Trumpova účtu 50 000 dolarů (asi 1,1 milionu korun) jako úhradu částky, kterou měl dva roky předtím předat společnost­i RedFinch a jejímu šéfovi Johnu Gaugerovi. Mělo jít o odměnu za ovlivnění předvolebn­ích online průzkumů veřejného mínění v Trumpův prospěch. Gauger tvrdí, že Cohen mu v roce 2015 jako odměnu předal nanejvýš 13 000 dolarů a boxerské rukavice; zbytek prý nikdy nedostal.

Trumpův současný právní poradce Rudy Giuliani listu The Wall Street Journal řekl, že to jen dokazuje Cohenovu zlodějskou povahu. „Jedno je jisté – Michael Cohen je naprosto nedůvěryho­dný,“řekl Giuliani. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia