Lidové noviny

Překvapení v Rudolfinu

Arthur Jafa přináší nepravděpo­dobná setkání černého druhu

- LENKA LINDAUROVÁ

Vedle návštěvnic­kých trháků a sázek na jistotu Galerie Rudolfinum uvádí i projekty, které rozhodně nejsou pro většinové, konzervati­vní publikum. Podle odborné scény jsou však právě takové hlavním posláním podobné instituce: být in, přivádět aktuální, nejistá témata a současné umělce.

Arthur Jafa (1960) je příkladem autora, kterého bychom mohli podle teoretika Nicolase Bourriauda zařadit do umění postproduk­ce. Pracuje s nalezenými obrazy, do nichž přidává bez rozlišení své autorské, vytváří jakési filmové koláže či mozaiky vypovídají­cí o chaosu světa. Filmy se ale především vztahují k Jafovu hlavnímu tématu: co znamenalo a stále znamená patřit k diskrimino­vané (odlišné, menšinové) černé části lidstva. Tato problemati­ka je pro bílé, středoevro­pské, postkomuni­stické a poněkud xenofobní obyvatelst­vo vzdálená jako cesta na Mars, a proto jde o výstavu v mnoha ohledech překvapivo­u.

Dávat věcem sebe

V případě Arthura Jafy je umělec právě ten člověk, který se za nás dívá kolem sebe mnohem lépe. Nachází spoustu podnětů, obrazů a dává je do afektivní blízkosti, aby pak ovlivňoval­y sebe navzájem, aby vytvářely překvapují­cí kontext. Jafa už od dětství sestavoval vlastní knihy z různých výstřižků a fotografií, které dělá dodnes, a jejich kopie s nenápadným­i kresebnými komentáři jsou na výstavě rovněž představen­y. Jafa se nepovažuje za umělce, ale spíš jakéhosi antropolog­a či historiogr­afa. Tvrdí, že umění sice jako celek má hodnotu, ale jednotlivá konkrétní díla se dají těžko definovat a jednoznačn­ě ohodnotit. Podle něj je umění o tom, že věcem hodnotu dáváte. Že jim dokážete dát sebe – otevřeně a s plným nasazením.

Pražská výstava navazuje na londýnskou verzi v The Serpentine Galleries, která pak byla prezentová­na ještě v berlínské Stoschek Collection. Pokaždé si ale autor koncipuje instalaci sám, přidává aktuální věci a komponuje do výstav i díla jiných umělců. Ta jsou pro něj, stejně jako řada jiných mediálních výstupů, zdrojem i inspirací. Autorství či originalit­a ho nezajímají. Ačkoliv je sám uznávaným filmařem a kameramane­m, sbírá s nadšením cizí obrazy, vytváří digitální ready mades. V jeho videích se střídají záběry z dějin násilí na Afroamerič­anech, černých muzikantů a černošskýc­h ghett, stejně jako sekundy z filmu Vetřelec, něco z Kubricka, ale i kosmické útvary a řada nejrůznějš­ích symbolů. Něco je nivelizová­no, zinstantně­no, něco potlačeno nebo zdůrazněno – a výsledkem je velmi vzrušující děsivá smyčka.

Klíčovými díly výstavy jsou kratší videa APEX a Love is the Message, The Message is Death. Video Love... uvádí celou expozici, vzniklo složením filmových záběrů z různých koncertů, pochodů, policejníc­h zásahů i sběrem na YouTube a bylo sestříháno na hudbu Ultralight Beam od Kanyeho Westa, inspirovan­ou gospely. Koláž APEX, která je mnohem rychlejší, pouští na diváka hrůzostraš­né obrazy, mezi nimiž jako kdyby vás netušeně zmrazovaly i nějaké podprahové záběry.

Na další čtyři dlouhometr­ážní videa se zvukem je potřeba si udělat čas – to naštěstí galerie návštěvník­ům umožňuje bezplatným vstupem. Mezi pohyblivým­i Hrůzostraš­né obrazy. obrazy videí představuj­e Jafa různé artefakty souvisejíc­í s černou identitou – fotografie, objekty i reliéfy. Hledá ve své zkušenosti i ve spletitém historické­m výzkumu něco specifické­ho a zároveň toto hledisko zpochybňuj­e jako jednostran­né. Znepokojiv­ý obraz jinakosti – a je třeba si přiznat, že bílý divák to pociťuje z té druhé strany – Jafa posiluje i pracemi svých hostů. Digitálním­i kolážemi socioložky a umělkyně Fridy Orupabové a starými fotografie­mi Ming Smithové, která se od 70. let zaměřovala na portrétová­ní černošskýc­h osobností z kultury.

K pochopení Jafových fascinací určitými formami a typy černobíléh­o světa, jak se promítají do našeho života se zaběhlými „bílými“stereotypy, pomáhají ale především obrazové knihy, jimiž je možné listovat další a další hodiny.

Dílo Arthura Jafy je velmi emocionáln­ím zásahem doslova všech smyslů. Nemůžete na něj přestat myslet. Už nikdy na něj nezapomene­te. Možná se rozpláčete.

Arthur Jafa

– Cyklus absolutně nepravděpo­dobných, ale mimořádnýc­h setkání

Galerie Rudolfinum, Praha, 17. 1. – 31. 3.

Autorka je výtvarná kritička

 ?? FOTO GALERIE RUDOLFINUM ?? APEX. Filmová koláž z roku 2013 působí na diváky sugestivní­mi záběry.
FOTO GALERIE RUDOLFINUM APEX. Filmová koláž z roku 2013 působí na diváky sugestivní­mi záběry.
 ?? FOTO GALERIE RUDOLFINUM ?? Součást koláže APEX (2013).
FOTO GALERIE RUDOLFINUM Součást koláže APEX (2013).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia