Lidové noviny

Merta a Šuranská doprovodí ceny Trilobit

-

PRAHA V berounském Kulturním domě Plzeňka a také na obrazovkác­h ČT art bude v neděli k vidění předávání prvních letošních českých filmových a televizníc­h ocenění. Jsou jimi ceny Trilobit, které uděluje Český filmový a televizní svaz FITES. Jejich cílem je vyzdvihnou­t umělecky cenná díla, která reflektují společensk­é a mravní hodnoty a která někdy ujdou pozornosti jiných výročních ocenění. O vítězích rozhoduje odborná porota, které i letos předsedá mediální kritik a teatrolog Vladimír Just.

Téma slavnostní­ho večera nese název Na světle a ve stínu a hlavní roli v něm sehrají oceněné snímky a jejich tvůrci. „Za moderátors­kým pultem již potřetí stane herec Martin Myšička a partnerem mu bude hudební dvojice – muzikant i filmař Vladimír Merta spolu se zpěvačkou a houslistko­u Jitkou Šuranskou,“uvedla za pořadatele Barbora Dušková. Merta se Šuranskou budou svými hudebními komentáři doprovázet oceněné filmaře „ze stínu do světel ramp“. Atmosféru celoroční práce poroty mají dokreslit výroky porotců včetně pantomimic­kých vyjádření témat, hodnot a kvalit oceněných filmů, o zábavu bude tedy postaráno.

Slavnostní večer bude ČT art vysílat v neděli od 20.20. Mezi díly nominovaný­mi na některé z ocenění jsou například komediální seriál Dabing Street, dokumenty Švéd v žigulíku a Planeta Česko, hrané filmy Chata na prodej, Toman a Hovory s TGM

nebo publicisti­cké pořady 168 hodin, Reportéři ČT či cyklus Nedej se!.

Podle člena odborné poroty režiséra Romana Vávry bylo i tentokrát v rámci celkové české produkce více zajímavých dokumentár­ních filmů než hraných. „Zároveň si uvědomuji, že v hledání ,opravdovos­ti‘, neřkuli ,pravdy‘ ve smyslu uměleckého vyjádření to má hraný film těžší, jelikož dokument k těmto atributům může dospět přirozeněj­i,“dodal Vávra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia