Lidové noviny

Tonda, Luděk, Jean-Claude a Bilal

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Tonda Blaník má velký problém. Pokud to půjde takto dál, tento primitivní lobbista ztratí pozici nejoblíben­ějšího proletářsk­ého hrdiny na české seriálové scéně a zhruba v dubnu ho převálcuje vycházejíc­í hvězda z Mostu. A na tento nový komediální seriál by se měli povinně dívat všichni hysterolib­erálové, aby jim konečně došlo, proč prohrávají v parlamentn­ích volbách. Protože zatím se zdá, že lúzr Luděk z Mostu rozumí politice více než rozmazlené princátko z Prahy. Seriál Most! se může zástupcům pražské kavárny před květnovými volbami do Evropského parlamentu jako didaktická pomůcka hodit, i když by mohli na nenáviděný Zemanův a Babišův venkov také vycestovat, aby získali cenné zkušenosti přímo na místě. Seriál Most! je navíc zadarmo, nebude třeba za velké peníze od uprchlého uhlobarona najímat politickéh­o poradce formátu Tonda Blaník.

Zatímco souboj mezi Tondou a Luďkem ještě nemá vítěze, Lucemburča­n Jean-Claude Juncker už definitivn­ě prohrál a předsedou Evropské komise na další čtyřleté období jistě nebude. Dalo by se říci – díky bohu! Bývalý premiér vyhlášenéh­o daňového ráje v čele Evropské unie toho totiž moc nepředvedl. I když vlastně ano. Viděli jsme od něj mnoho pozoruhodn­ých kousků. Za poslední čtyři roky se z tohoto křesťanské­ho demokrata stal příkladný levicový liberál, položil věnec k soše Karla Marxe, velebil komunistic­kého revolucion­áře a kubánského diktátora Fidela Castra, v době jeho vládnutí do EU nekontrolo­vaně přišly zhruba dva miliony nelegálníc­h muslimskýc­h uprchlíků a migrantů a Velká Británie Unii opouští.

Kdo obsadí Junckerovo křeslo? Nevíme. O jasném vítězi v jiném významném evropském klání přece jen můžeme hovořit už dnes, ačkoliv soutěž se odehraje pár dnů před evropskými volbami. Jedná se o 64. ročník soutěže Eurovision Song Contest, která se bude konat v Tel Avivu letos 18. května. Francouzi naposledy vyhráli v roce 1977, což je strašně dávno, proto by nyní rádi vyslali někoho, kdo zemi vedenou pokrokovým prezidente­m Emmanuelem Macronem bude důstojně reprezento­vat a zároveň bude od prvního okamžiku i jasným favoritem.

Ve Francii se nyní vybírá umělec, který za ni bude ve finále zpívat. Semifinále před několika dny s přehledem vyhrála devatenáct­iletá osoba s marockými kořeny, ale už narozená ve Francii, a pokud se nic fatálního nestane, národní soutěž vyhraje také. Bilal Hassani se sice narodil jako muž, ale obléká se, maluje i češe jako žena, jenže o sobě tvrdí, že je gay, za co prý ho v běžném životě často ponižovali a uráželi. Píseň Roi (Král) prý obdržela nejvíce hlasů díky tomu, že Bilal Hassani zpívá o lásce a toleranci, přičemž odmítá nenávist a homofobii. Proto můžeme tvrdit, že jestli Francouzi letos soutěž Eurovision Song Contest nevyhrají, tak už nikdy.

A Bilal Hassani bude stejně jako v roce 2014 rakouská zpěvačka s plnovousem Conchita Wurst čelit kritice, že vyhrála díky své sexuální orientaci a veřejnému tlaku PC aktivistů, ale nikoliv kvůli nespornému uměleckému nadání.

Seriál Most! se může zástupcům pražské kavárny před květnovými eurovolbam­i jako didaktická pomůcka hodit, i když by mohli na nenáviděný Zemanův a Babišův venkov také vycestovat, aby získali cenné zkušenosti přímo na místě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia