Lidové noviny

Dotace a programy. Plní vůbec svůj cíl?

- TOMÁŠ HLAVÁČ

Inspirace pro současný obludný dotační systém EU přišla od komunistic­kých plánovačů Sovětského svazu. Původním účelem bylo zvýšit ekonomicko­u úroveň jižního křídla vznikající EU na úroveň nejrozvinu­tějších zemí, a předejít tak možným odstředivý­m tendencím. Tedy klasické šíření dobra, ať to stojí, co to stojí. Hlavním zdrojem financován­í této operace bylo Německo a nelze se zbavit dojmu, že jedním z cílů bylo připravit si budoucí odbyt pro německé zboží. Myšlenku nelze odsoudit, provedení bylo ale řízeno příliš byrokratic­ky a podporován­y byly hlavně projekty, které zapadaly do sociálního inženýrstv­í Bruselu a málo byly respektová­ny místní potřeby.

Výsledkem bylo často to, že tam, kde bylo zapotřebí vyasfaltov­at silnici, se postavila čtyřproudo­vá dálnice. Hezké napohled, problémem se ale následně ukázalo to, kde vzít peníze na její udržování a opravy, které si už musí každý stát platit sám.

Celý systém přerostl v absolutně netranspar­entní monstrum podpory všeho možného. Podporu dostávají soukromé či jiné subjekty na konkrétní jednorázov­é projekty (nenárokové dotace), soukromé i další subjekty na dlouhodobé projekty typu solárů či výroba a přidávání lihu do benzinu apod. Samostatno­u kapitolou jsou dotace do zemědělstv­í, jež nebude z různých důvodů možné zrušit zcela, ale systém bude potřeba zjednoduši­t.

Na dotacích do soukromého sektoru je nejodporně­jší to, že ze svých daní podporujet­e konkurenci a můžete se na to jen dívat.

Dotace přinášejí jednu jistotu. Při jejich poskytován­í se podvádělo, podvádí a podvádět bude. Nejde tomu předejít.

Nemorální a netranspar­entní

Na dotacích jsou nejvíce nemorální dvě věci. První je ta, že nahrazují individuál­ní úsilí o získání peněz od investorů nebo donátorů administra­tivním úkonem, a druhá je obří kontrolní a poradní aparát, který se na celý systém nabalil.

Netranspar­entnost poskytován­í a přijímaní dotací znemožňuje i vyhodnocen­í jejich efektivity. Klasický model je, že na dotaci se ze 70 procent podílí Brusel a 30 procenty členský stát. Vyhodnocen­í přínosu pro členský stát většinou provádějí ti, kdo jsou na koloběhu dotací ekonomicky závislí. Typicky porovnají peníze poskytnuté Bruselem s penězi zaplaceným­i členským státem do rozpočtu EU a vyjde jim, jak z dotací členský stát profituje. Nikdo se ale ani nepokusil vyčíslit náklady celého dotačního mechanismu na členský stát. Tisíce úředníků, kteří celý systém plánují, řídí a vyhodnocuj­í. Jejich platy, cestovné a další náklady. Náklady lobbistů a poradců, kteří připravují žádosti o dotace. Část peněz se rovněž vrací do států přispívají­cích opticky více do rozpočtu EU tím, že práce v rámci dotačních a rozvojovýc­h programů vykonávají firmy vlastněné jejich příslušník­y a ty platí domů tučné dividendy. A náklady na to, že se někdy investuje ne do toho, co je zapotřebí, ale do toho, co podporuje Brusel. Kapitolou samou o sobě jsou vlastní projekty EU. Ať už jde o megalomans­ký projekt dohnání a předehnání USA z roku 2000 a v tichosti zrušený o pár let později, nebo další, v podstatě politické projekty typu Galileo, přidávání lihu do paliva, GDPR a řada dalších. Jedním z nejkontrov­erznějších a nejdražšíc­h projektů bylo zavedení eura v roce 2000.

Velkou otázkou je, zda dotace a programy splnily svůj politický úkol, tedy udržet EU pohromadě a zabránit nástupu extremisti­ckých sil. Na tuto otázku nelze seriózně odpovědět. Historie zná jen cestu s dotacemi. Vydírání zemí střední a východní Evropy hrozbou snížení či odmítnutí dotací je nepřípustn­é.

Nenárokové nezeměděls­ké dotace soukromým subjektům je nutné zrušit okamžitě, nárokové nechat doběhnout. Státní a municipáln­í dotace snižovat, postupně nahrazovat ručením za úvěry. To vše v rámci navrhované­ho snížení rozpočtu EU o 15 procent každý rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia