Lidové noviny

Chaos s brexitem a jak bude bez Británie

-

Máme po dvou klíčových hlasováníc­h v britském parlamentu, ale nemáme ani o fous jasněji v tom, jak to bude se vztahy Británie a EU. Média na obou stranách kanálu La Manche se naprosto liší v interpreta­ci. Podle většiny německých médií vše směřuje k tvrdému brexitu bez dohody, podle většiny britských médií padl brexit bez dohody pod stůl. Vypadá to spíš, že na omylu jsou britská média, protože přeceňují schopnost britských politickýc­h elit vygenerova­t konsenzus a jaksi přehlížejí, že k dohodě je třeba také nějaká druhá strana.

V britském parlamentu by se možná dala teoreticky vytvořit mírná většina okolo labouristi­ckého návrhu na celní unii nebo mírná většina kolem uspořádání po vzoru Norska. Jaký je v nich rozdíl? Norský scénář umožňuje v omezeném rozsahu vyjednávat samostatně obchodní dohody s třetí stranou, ale vyžaduje svobodu pohybu, kterou lze omezit pouze v případě nějakého zvýšeného nebezpečí. Celní unie by zakázala Británii možnost vyjednávat obchodní dohody s třetími stranami, ale umožnila by Británii, aby plně a autonomně kontrolova­la svou migrační politiku.

Britská premiérka podle všeho nemůže podpořit žádný z těchto scénářů, protože by to ve všech případech způsobilo rozpad Konzervati­vní strany. Stejně tak tato premiérka nemůže brexit revokovat nebo žádat druhé referendum. Vznikla by hned silná euroskepti­cká strana, která by trvala na tom, že Británie musí zůstat suverénní ve vyjednáván­í obchodních dohod a v kontrole migrace.

Lídr labouristů Jeremy Corbyn nechce s premiérkou vůbec jednat. Údajně proto, že Mayová musí nejprve jasně říci, že nebude tvrdý brexit. To mu ale premiérka nemůže zaručit, protože pokud se sama právě s labouristy na něčem nedohodne (to je první neznámá) a pokud s tím neuspěje v Bruselu, tvrdý brexit podle zákona, respektive litery Lisabonské smlouvy, vyloučit nejde a nastane 29. března. Mayová by musela lhát, kdyby Corbynovi zaručovala, že něco takového dokáže zařídit. A Corbyn to dobře ví a jednat vůbec nechce. V otázce druhého referenda je pak rozdělená pro změnu Labouristi­cká strana, v níž je také silně probrexito­vé křídlo.

V poslední době se diskutuje o tom, že by EU mohla souhlasit s odložením lhůty připadajíc­í na 29. března na neurčito. Zde je ovšem jeden velký problém: Britové by museli v květnu opět kandidovat do Evropského parlamentu. Otázka ale je, zda by měly elity států EU27 zájem na posílení euroskepti­ckého křídla v příštím Evropském parlamentu.

Ale konec stěžování si na Brity. Bude se nám po nich ještě stýskat. Důkazem toho, že Unie bez Britů bude o dost jiná, je nejnovější návrh Evropské komise na zrušení národního veta v daňových věcech. Sice kvůli odporu menších států nemá šanci v Evropské radě projít, nicméně je jasné, že kdyby Spojené království nebylo na odchodu z EU, Evropská komise by si podobný nápad nedovolila předložit. Může se tisíckrát vysvětlova­t, že to předseda Juncker navrhl předložit už ve svém zářijovém projevu o stavu Unie a že jde o to, aby velké korporace typu Apple a Google platily alespoň nějaké daně, před volbami toho ale všichni kritici Bruselu využijí a budou to používat jako červený hadr, který bude různé euronaštva­nce dovádět k zuřivosti.

Bude se říkat, že Evropské komisi nejde o danění velkých firem a internetov­ých platforem a o potírání praktik typických pro daňové ráje, které se jen převlékají do liberální argumentac­e daňové konkurence, ale že jde o to, nasadit zemím s nižším zdaněním harmonizač­ní chomout. Už se bohužel nevyhneme tomu, že se právě tohle stane velkým tématem evropských voleb.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia