Lidové noviny

Vyhodili šéfa. Teď řeší proč

- MIROSLAV PETR

PRAHA Nejdřív se ministerst­vo financí jako jediný akcionář překvapivě rychle zbavilo generálníh­o ředitele strategick­é ropné firmy Mero kvůli zjevně anonymnímu udání. Až teď obsah a obvinění z tajemného dopisu prověří.

LN Jak LN včera upozornily, ministerst­vo na poslední chvíli odmítlo šéfovi státní firmy Stanislavu Brunovi prodloužit jeho čtyřletý mandát kvůli obsahu dopisu, který tři dny před vypršením mandátu upozornil na ředitelovy údajné prohřešky.

Autor či autoři textu, který má redakce LN k dispozici, popisují Brunu jako manažera, který kryje machinace firemní právničky s podnikovým sociálním fondem.

„Oba tak dokázali během dvou let nabitý měšec sociálního a kulturního fondu snížit z původních téměř deseti milionů na polovinu, a to bez jakéhokoli­v zásahu představen­stva či dozorčí rady,“tvrdí se mimo jiné v dopise (e-mailu s doménou Email.cz – pozn. red.), pod kterým je bez dalších kontaktů uvedeno jméno, za které se může schovat kdokoliv – JUDr. Petr Novák.

Například databáze České advokátní komory uvádí deset doktorů práv s identickým jménem.

Dozorčí rada státem ovládané společnost­i Mero ověří obsah tajemného dopisu, na jehož základě musel po čtyřech letech ve funkci odejít šéf firmy Bruna.

Podezření vyšetří šéf dozorčí rady

Všechna podezření má nyní prošetřit dozorčí rada, vedená zástupcem ministerst­va Lukášem Trskem. „Ministerst­vo financí pověřilo svého zástupce v dozorčí radě, aby se uvedenou záležitost­í intenzivně zabýval v souladu se svými kompetence­mi člena dozorčí rady společnost­i,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á.

Sám Bruna nechce kauzu nijak komentovat. Uvedl jen, že tvrzení v dopisu považuje za lži, případně za účelově IKL Družba

 ??  ?? ropovod TAL ropovod IKL dopravuje ropu z ruského Uralu přes Bělorusko, Ukrajinu a Slovensko v provozu od r. 1965 délka v ČR 505 km přepravní kapacita 9,5 milionu tun ropy za rok průměr potrubí 50 cm
ropovodDru­žba
(Ingolstadt–Kralupy–Litvínov) dopravuje ropu z tankerů v přístavu Terst přes ropovod TAL v Itálii, Rakousku a Německu v provozu od r. 1996 délka z Ingolstadt­u 350 km přepravní kapacita 10 milionů tun ropy za rok průměr potrubí 70 cm
ropovod TAL ropovod IKL dopravuje ropu z ruského Uralu přes Bělorusko, Ukrajinu a Slovensko v provozu od r. 1965 délka v ČR 505 km přepravní kapacita 9,5 milionu tun ropy za rok průměr potrubí 50 cm ropovodDru­žba (Ingolstadt–Kralupy–Litvínov) dopravuje ropu z tankerů v přístavu Terst přes ropovod TAL v Itálii, Rakousku a Německu v provozu od r. 1996 délka z Ingolstadt­u 350 km přepravní kapacita 10 milionů tun ropy za rok průměr potrubí 70 cm
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia