Lidové noviny

Souboj malých SUV: obě stejná, každé jiné

Na délku se dvě malá SUV od Citroënu liší jen v detailech Jedno sází na více prostoru, druhé trumfuje pohodlným svezením

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Praktická malá kombi vyřazují v posledních letech automobilk­y ze svých nabídek. Nahrazují je stylovější­mi malými SUV. Citroën z nich teď postavil v podstatě pilíře nabídky pro běžného zákazníka. Lidové noviny je oba dva vyzkoušely.

Citroën měl, co se praktickýc­h rodinných aut pro běžného zákazníka týče, donedávna vcelku bohatý výběr v tradičních automobilo­vých škatulkách. Bylo tu menší MPV C3 Picasso a větší klasický hatchback C4. Jenže tyto vozy teď už značka nenabízí. A jejich místo v podstatě zaujala dvojice aut, která obě vypadají hodně podobně.

Aircross je vyšší,

Cactus levnější

Těmito modely jsou malé SUV Citroën C3 Aircross a crossover C4 Cactus.

Na těch autech je zvláštní především to, že jsou si na papíře hodně podobná: vždyť C3 Aircross je 4155 milimetrů dlouhý a má rozvor 2604 milimetrů, C4 Cactus pak má tyto míry o hodnotách 4170 a 2595 milimetrů. To jsou nepodstatn­é rozdíly.

Aircross je však širší a především vyšší, to dokonce o zhruba 12 centimetrů. Zdá se tedy, že u Aircrossu dostane zákazník za své peníze takzvaně více auta. Jenže u Cactusu zase méně zaplatí a to zhruba o 40 000 dle výbavy Cactus je auto velikosti „tak akorát“, které překvapí především pohodlím, jaké dovede posádce nabídnout. A také používá některá zajímavá a esteticky lákavá řešení. 344 900 Kč a motorizace. Aircross má ale větší zavazadlov­ý prostor (o 42 litrů) a větší nosnost nákladu.

Vypadá to, že kdo hledá menší a cenově dostupný vůz, který však dovede splnit i nároky rodiny, Aircross je extravagan­tní auto zvenku a mírně praktičtěj­ší uvnitř. Není ale tak pohodlný a diesel je hodně drahý, což mu v našem hodnocení ubírá další hvězdičku. má u Citroënu jasnou volbu a měl by sáhnout po C3 Aircross. Jenže Cactus má trumfy jako podvozek s hydraulick­ými dorazy a naprosto skvělá sedadla. Souboj může začít. 519 900 Kč

Rozdíly mezi testovaným­i auty ještě podtrhla motorizace. C4 Cactus jsme zkoušeli s oblíbeným přeplňovan­ým benzínovým tříválcem 1.2 PureTech s výkonem solidních 81 kW, C3 Aircross ještě před emisní změnou s naftovým motorem 1.6 BlueHDi o výkonu 88 kW.

Ten teď v ceníku nahradil modernější agregát 1.5 BlueHDi o shodném výkonu a troufáme si tvrdit, že praktické rozdíly mezi těmito motory postřehne málokdo. Šlo tu totiž hlavně o emise, takže závěry, které vzhledem k zástavbě v Aircrossu vyvozujeme, budou platit i pro 1.5 BlueHDi (máme to vyzkoušeno z Peugeotu 308, který jsme řídili s oběma motorizace­mi).

A jaká je tedy praxe? Tady se ukazuje, že trochu tradičněji konstruova­ný C4 Cactus je mnohem příjemnějš­í auto. Podvozek s hydraulick­ými dorazy je neskutečně komfortní, takto pohodlné malé auto jsme neřídili už hodně dlouho. To podpoří i skvělá sedadla, opět v dané velikostní a cenové kategorii nepřekonat­elná.

Citroën C4 Cactus 1.2 PureTech Citroën C3 Aircross 1.5 BlueHDi

Podvozek Cactusu

„žehlí“výmoly

Na první pohled to jsou široká křesla, jejich polstrován­í je ale skvěle vymyšlené. Sedadla jsou totiž pevná, ale vrchní vrstva je příjemně měkká, aniž by se do sedaček pasažér zabořil. Dobře podepřou tělo i na delší cestě a překvapivě dobře funguje také boční vedení.

C3 Aircross má sedadla rovněž dobrá, ale ne tolik. A podvozek, to je jiná kapitola. Tam, kde u Cactusu o výmolech ani nevíte, se C3 Aircross natřásá a podvozek vydává nepříjemné zvuky. Tohle je skutečně SUV jen na oko, ostatně ani jedno z aut si nelze pořídit s pohonem všech kol.

Rozdíly umocňují motorizace: diesel je hlučnější a k charakteru auta nám moc nesedí, tříválec PureTech je tichošlápe­k a vůbec nás neotravuje vibracemi. Ve spotřebě má navrch diesel v C3, s ním jsme jezdili za zhruba 5,5 litru, C4 s benzínovým motorem si řekl v průměru o sedm. Jenže velký příplatek za diesel podle nás v tomto ohledu nemá cenu.

Co se interiéru týče, i tady jsme se cítili lépe v Cactusu: vnitřek je extravagan­tní, ale přehledný a praktický. Aircross je extravagan­tnější z vnějšku, vnitřek má trochu členitější uspořádání palubní desky. Co se místa uvnitř týče, souboj také není tak zcela jednoznačn­ý, jak naznačují čísla.

V Aircrossu se sedí výš, takže tu nad hlavou vlastně není o moc víc místa než v Cactusu. V něm je asi méně místa vzadu na kolena, ale pohodlná křesla to vyváží, obzvlášť, když i vzadu lépe sedáky podepřou stehna. Jenže sedadla v Aircrossu jsou variabilně­jší. A ano, do Aircrossu naložíte o trochu více zavazadel, ale velkou část objemu má tento model pod dvojitou podlahou, Cactus tohle neřeší.

 ??  ?? Motor: zážehový tříválec, 1,2 litru, 81 kW (110 koní)
Spotřeba: 4,7 litru benzinu / 100 km
Zrychlení 0–100 km/h: 10,3 s
Maximální rychlost: 196 km/h Objem zavazadlov­ého prostoru: 348 l
Cena vozu v testované motorizaci od:
Motor: zážehový tříválec, 1,2 litru, 81 kW (110 koní) Spotřeba: 4,7 litru benzinu / 100 km Zrychlení 0–100 km/h: 10,3 s Maximální rychlost: 196 km/h Objem zavazadlov­ého prostoru: 348 l Cena vozu v testované motorizaci od:
 ?? Foto archiv MAFRA / šk ?? Motor: vznětový čtyřválec 1,5 litru, 88 kW (120 koní)
Spotřeba: 4 litry nafty / 100 km
Zrychlení 0–100 km/h: 10,8 s
Maximální rychlost: 195 km/h
Objem zavazadlov­ého prostoru: 410 l
Cena vozu v testované motorizaci od:
Foto archiv MAFRA / šk Motor: vznětový čtyřválec 1,5 litru, 88 kW (120 koní) Spotřeba: 4 litry nafty / 100 km Zrychlení 0–100 km/h: 10,8 s Maximální rychlost: 195 km/h Objem zavazadlov­ého prostoru: 410 l Cena vozu v testované motorizaci od:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia