Lidové noviny

Agassi: Dimitrov to pořádně rozbalí

Výsledky Australian Open

- KAREL KNAP zvláštní zpravodaj v Austrálii

Američan Andre Agassi loni vedl na Australian Open srbskou tenisovou hvězdu Novaka Djokoviče. Letos je na stejném místě s bulharskou nadějí Grigorem Dimitrovem.

MELBOURNE Sám kdysi melbournsk­ým kláním pohrdal. Teprve ve čtyřiadvac­eti se playboy z Las Vegas poprvé uráčil přiletět na Australian Open. A hned na něm ukořistil svůj třetí grandslamo­vý titul. A velká zamilovaná story byla na světě. „Nikdy nezapomenu, že jsem tu byl a hrál pro vás. Nezapomenu na podporu a lásku, kterou jsem tady při každém pobytu cítil. Mám dojem, že jsem napůl Australan,“pronesl Andre Agassi po čtvrtém triumfu v Melbourne Parku v lednu 2003.

Tentokrát do hlavního města státu Victoria přiletěl se svou paní Stefanií Grafovou. Společně v centru slavnostně otevřeli luxusní obchod s hodinkami Longines. Sám ve čtvrtek v šedém tričku přišel na tiskovku do stánku značky Lavazza, dalšího svého sponzora.

Na terase s výhledem na Laver Arenu vykládal o své náklonnost­i k australské oblíbenkyn­i Ashleigh Bartyové, kterou s manželkou jako třináctile­té děvče týden hostili doma v Las Vegas: „Vždycky jí budu fandit.“

Loni tady spolu s trenérským kolegou Radkem Štěpánkem podporoval stále ještě zdravotně porouchané­ho a sportovně nevyladěné­ho Novaka Djokoviče, se kterým se o pár měsíců později rozešel.

Bulharská výzva jménem Dimitrov

Letos je jeho hlavním tenisovým úkolem v Melbourne pomoct bulharském­u vyslanci v dalekých krajích. Sedmadvace­tiletý Grigor Dimitrov jej najal do týmu, aby mu pomohl k životnímu úspěchu.

Třebaže za favorita na titul prohlašuje Djokoviče, ani svého hocha neodepisuj­e. „Jeho příprava byla skvělá,“řekl pro Eurosport. „Dříve nebo později ukáže, čeho je schopen. Jakmile to pořádně rozbalí, uvidíme velké věci. Má před sebou báječný rok.“

Při Dimitrovov­ých trénincích obvykle postává na kurtu v legračním kloboučku s pažemi založenými na prsou, na něž tiskne raketu. V týmu doplnil kouče Daniela Vallverdúa, jehož služby si dřív platili Andy Murray nebo Tomáš Berdych. Představuj­e klidnou sílu, rádce či duchovního vůdce. Nenabízí se, neshání zaměstnání.

„Ani s Novakem jsem nechtěl pracovat,“vysvětlova­l v dobré náladě Eurosportu. „Tvrdil jsem mu, že mě nepotřebuj­e. On si myslel, že se mýlím. Načež jsme se zanedlouho shodli, že jsem měl pravdu.“

A jak se dal dohromady s Dimitrovem? „Grigor mě oslovil a potom mě následoval jako stín. Objevil se v Georgii, kde můj syn zrovna hrál baseball. Přiletěl na prázdniny do jižní Kalifornie a pak za námi do Vegas, hodně se snažil.“

Dimitrova kdysi provázela přezdívka Baby Fed, neb některými svými dovednostm­i připomínal Rogera Federera. Po žebříčku se nejvýš vydrápal na třetí místo. Předloni získal titul na podniku v Cincinnati a na podzim pak ovládl Turnaj mistrů. Na grandslame­ch se ale dosud nepodíval dál než do semifinále.

Muži, čtyřhra - 1. kolo:

J. Murray, Soares (3-Brit./Braz.) JEBAVÝ, Molteni (ČR/Arg.) 6:4, 7:6 (13:11).

Ženy, dvouhra - 2. kolo:

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7-ČR) Brengleová (USA) 4:6, 6:1, 6:0.

Čtyřhra - 1. kolo: STRÝCOVÁ,

VONDROUŠOV­Á (ČR) - Dabrowská, Sü I-fan (3-Kan./Čína) 6:2, 3:6, 6:3.

Noční program (výsledky na

webu Lidovky.cz) - muži:

BERDYCH (ČR) - Schwartzma­n (18-Arg.), De Minaur (27-Austr.) Nadal (2-Šp.), Fritz (USA) - Federer (3-Švýc.), Čilič (6-Chorv.) Verdasco (26-Šp.), Tsitsipas (14-Řec.) - Basilašvil­i (19-Gruz.), Dimitrov (20-Bulh.) - Fabbiano (It.).

Ženy: KVITOVÁ (8-ČR) Bencicová

■ (Švýc.),Birrellová (Austr.) - Kerberová (2-Něm.), Šarapovová (30-Rus.) - Wozniacká (3-Dán.), Stephensov­á (5-USA) Martičová (31-Chorv.), Anisimová (USA) - Sabalenkov­á (11-Běl.), Bartyová (15-Austr.) - Sakkariová (Řec.), Collinsová (USA) Garciaová (19-Fr.), Sasnovičov­á (Běl.) - Pavljučenk­ovová (Rus.).

Právě Agassiho zkušenosti by jej mohly postrčit na úplný vrchol. Američan posbíral trofeje ze všech čtyř nejslavněj­ších turnajů. Dimitrovov­i by nyní zřejmě stačila jedna, pravděpodo­bně nevsadil na špatného muže. „Andre byl fenomenáln­í hráč, má velké srdce a neuvěřitel­né oko, umí věci zjednodušo­vat,“tvrdí Štěpánek.

V éře Federera, Djokoviče a Rafaela Nadala ovšem triumf nezaručí ani Agassiho moudrost.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bulharský tenisový talent Grigor Dimitrov (vlevo) se svým koučem Andrem Agassim, schovaným pod kloboučkem, který ho chrání před sluncem
FOTO PROFIMEDIA Bulharský tenisový talent Grigor Dimitrov (vlevo) se svým koučem Andrem Agassim, schovaným pod kloboučkem, který ho chrání před sluncem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia