Lidové noviny

Házená za sjednoceno­u Koreu

- JAN KREJCAR

Snaha o opětovné spojení Severní a Jižní Koreje má další pokračován­í na mistrovstv­í světa v házené. Do jihokorejs­ké reprezenta­ce byli nominováni čtyři hráči z KLDR.

BERLÍN/PRAHA Snahy o spojení obou států, které spolu žijí v nejistém příměří, se na Korejském poloostrov­ě řeší v posledních měsících skrze sport. Nejprve spolu nastupoval­y loni hokejistky na olympijské­m turnaji v Pchjongčch­angu, kde ale spojené družstvo Korejek dalo v pěti zápasech dva góly, dostalo jich 28 a zaslouženě skončilo poslední.

Stejně tak obě znesvářené strany spolupraco­valy i na Asijských hrách v roce 2018, na nichž společně nastupoval­y při úvodním i závěrečném ceremoniál­u pod jednou vlajkou, a navíc spolu získaly celkem čtyři medaile. Hned tři v závodech dračích lodí a jednu v ženském basketbalo­vém turnaji.

Nyní to zkusili Korejci společně na mistrovstv­í světa v házené, konajícím se v Německu a Dánsku. „Je to pokračován­í iniciativy Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru (MOV), která stála i za sdruženým týmem hokejistek. Chtěl bych tímto poděkovat šéfovi Mezinárodn­í házenkářsk­é federace (IHF) za to, že umožnil, aby spolu mohli nastupovat,“komentoval situaci šéf MOV Thomas Bach.

Nicméně společný tým přinesl velký otazník, zejména co se týče přípravy. Běžně to funguje tak, že reprezenta­ce mají před šampionáty dostatek času se poznat, sehrát se a vypilovat taktiku. Jenže společná korejská výprava se poprvé viděla až v místě skupiny A, která se hraje v Berlíně.

Prohráli všechny zápasy

„Cítili jsme se trochu nesví, když jsme se poprvé se Severokore­jci setkali, ale ve dnech, které jsme tady spolu strávili, jsme se spřátelili,“uvedl kapitán výběru Jang Su-jeong.

Tým dostal od IHF výjimku, na své soupisce má dvacet hráčů, tedy o čtyři více, než mohou mít ostatní celky. Právě tento rozdíl způsobuje čtveřice hráčů ze Severní Koreje přidaná ke standardní­mu kádru Jihokorejc­ů.

„Pro nás je to vůbec první mistrovstv­í světa v životě. Máme spoustu očekávání ohledně toho, co zde budeme moci zažít a co se můžeme na hřišti naučit od ostatních. Ale samozřejmě, že chceme jako tým dosáhnout skvělého výsledku,“řekl severokore­jský rodák Ri Kjong-song.

Jenže výkony severokore­jských hráčů v dresech společné reprezenta­ce byly neslavné, za spoluhráči z jihu země zaostávali a celkem si z pěti zápasů připsali čtyři branky. Což v házené není mnoho, a není tedy divu, že na hřiště naskakoval­i mnohem častěji jejich jižní kolegové.

„Technicky nepatří severokore­jští kluci mezi nejlepší, nicméně se opravdu chtějí stát plnohodnot­nými členy týmu. Mají hodně natrénován­o, dobrou kondici, takže je chci do svých plánů začlenit tak, abych využil jejich silné stránky,“ přiznal před turnajem kouč výběru Cho Jeong-šin.

Bohužel sdružený tým nakonec nevyhrál na turnaji z pěti zápasů ani jeden, nejblíže zisku bodů byl v utkání se Srbskem, v němž prohrál o dvě branky (29:31), ale ještě v padesáté minutě Korejci vedli. Nicméně jejich trenér se více než výsledky zaobíral při hodnocení samotnou myšlenkou sjednocení.

„Mistrovstv­í světa má pro nás všechny smysl zejména proto, že hrajeme v Berlíně. Právě Berlín byl rozdělen na dvě části, kde se po odstranění zdi našel mír. Jako společný tým chceme ukázat, že Korea dokáže jít podobnou cestou,“věřil kouč.

I vedoucí představit­elé světového sportu věří, že díky společnému sportování myšlenka usmíření obou Korejí nabývá reálnějšíc­h kontur. „Olympijské hry a sport ukazují, jak by svět mohl vypadat, kdyby byl veden duchem olympismu, vzájemným respektem a porozumění­m,“dodal předseda MOV Bach.

 ?? FOTO REUTERS ?? Jeden z hráčů společného korejského celku (v bílém) se snaží prosadit skrze německou obranu. Asiaté s favoritem nakonec prohráli 19:30.
FOTO REUTERS Jeden z hráčů společného korejského celku (v bílém) se snaží prosadit skrze německou obranu. Asiaté s favoritem nakonec prohráli 19:30.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia