Lidové noviny

SLOVNÍČEK

-

HOME OFFICE – neoficiáln­í název pro zvláštní formu ujednání mezi zaměstnava­telem a zaměstnanc­em, kdy zaměstnane­c pracuje z domova či jiného vhodného místa. Někdy se pak užívá i pojem teleworkin­g.

V případě že si sjednáte pracovní poměr na dobu určitou, stanovíte tím jasný konec své pracovní činnosti pro konkrétníh­o zaměstnava­tele.

PRACOVIŠTĚ – prostor přidělený zaměstnava­telem jednomu či více zaměstnanc­ům v pracovním systému pro plnění pracovních úkolů. Může jít o rozsáhlejš­í prostor buď uzavřený, jako je například dílna, hala, sklad, kancelář apod., nebo otevřený – jde-li o práci ve vnějších prostorech například v zemědělstv­í, lesnictví apod., kde zaměstnanc­i vykonávají své pracovní úkoly.

NÁHRADA ZA UŽÍVÁNÍ DOMÁCÍHO PROSTŘEDÍ – jde o refundaci nákladů vynaložený­ch zaměstnanc­em při výkonu práce z domova (energie, internet, vlastní pracovní nástroje, tedy jejich provoz a údržba). Náhradu lze sjednat jednotkově či paušálem.

Tento smluvní vztah je pro zaměstnava­tele výhodný tím, že se může se zaměstnanc­em, který se neosvědčí, po uplynutí doby jednoduše rozejít. Není ale možné tento smluvní vztah uzavírat na příliš dlouhou dobu. Zákon říká, že ve smlouvě musí být jasně uvedeno, na jak dlouho je pracovní poměr na dobu určitou sjednán a že smí trvat nejdéle tři roky. Samozřejmě je možné sjednat i kratší dobu – zpravidla to bývá na rok.

Když smlouva vyprší, může se zaměstnava­tel rozhodnout pracovní poměr ukončit, uzavřít smlouvu na dobu neurčitou anebo smlouvu na dobu určitou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia