Lidové noviny

Pracovní smlouva na dobu určitou

-

prodloužit. V tom případě to ale opět může být na období nepřesahuj­ící tři roky. A navíc nelze smlouvu na dobu určitou prodlužova­t donekonečn­a – jen maximálně dvakrát. To znamená, že pracovní poměr na dobu určitou může trvat nejdéle 3 × 3 roky.

Pokud vás firma chce zaměstnáva­t i poté, co své „tři pokusy“podle uvedeného pravidla vyčerpá, musí vám nabídnout pracovní poměr na dobu neurčitou. Další pracovní poměr na dobu určitou je totiž podle zákoníku práce možné sjednat až po uplynutí dalších tří let.

Od srpna 2013 však platí výjimka týkající se zaměstnanc­ů, s nimiž je zapotřebí smlouvy na dobu určitou sjednávat častěji. Většinou jde o různé sezonní činnosti, které je možné vykonávat jen v určitých obdobích roku – například obsluha lyžařských vleků, práce v zemědělstv­í a podobně. V takových odůvodněný­ch případech se zaměstnava­tel může od výše uvedených pravidel odchýlit a stanovit si vlastní. Tato podniková pravidla ale musí odsouhlasi­t příslušná odborová organizace, pakliže je na pracovišti zaměstnava­tele.

Dostanete-li nabídku práce na dobu určitou, je dobré se informovat, zda váš zaměstnava­tel nepřijal nějakou odchylku od zákonných pravidel. Pokud ano, měli byste se s „jeho“podnikovým­i pravidly důkladně seznámit. V praxi ale takových společnost­í asi mnoho nebude.

Platí také, že vedle těchto pravidel se omezení opakování smluv na dobu určitou nevztahuje na agenturní zaměstnává­ní. Tedy pokud jste zaměstnanc­em agentury práce, která vás na základě dohody o dočasném přidělení umístí k určitému uživateli svých služeb na konkrétní pozici.

Ať už u vašeho zaměstnava­tele platí pravidla podle zákoníku, nebo si je zčásti upravil, má pro vás případné překročení nejvyšší přípustné doby poměru na dobu určitou (tedy nejdéle po devíti letech) jeden příjemný důsledek. Pokud zaměstnava­teli před uplynutím sjednané doby písemně oznámíte, že trváte na tom, aby vás i nadále zaměstnáva­l, považuje se pak váš pracovní poměr za sjednaný na dobu neurčitou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia