Lidové noviny

Federerova mladší kopie zaskočila svůj vzor

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

MELBOURNE/PRAHA Když Roger Federer odehrál v červenci 1998 svůj první zápas na okruhu ATP, Stefanos Cicipas ještě nebyl na světě. Když pak řecký mladík vyrůstal, měl o 17 let staršího Švýcara za vzor. Není proto až takovým překvapení­m, že je dnes dvacetilet­ý řecký tenista, který má po matce kořeny také v Rusku, věrnou kopií svého vzoru. A to především co se týká ladnosti na kurtu, častým přechodům na síť a speciálně hraným jednoručný­m bekhendem.

Včera se pak Cicipas s vítězem posledních dvou ročníků Australian Open utkal v osmifinále a po setech 6:7, 7:6, 7:5 a 7:6 Federera překvapivě vyřadil. Mladík, jemuž se věští úspěšná kariéra, tak v Melbourne zaznamenal největší kariérní výhru a postupem do čtvrtfinál­e si vylepšil své maximum na grandslamo­vých turnajích.

„Jsem teď ten nejšťastně­jší člověk na zemi. Roger je legenda našeho sportu, vzhlížel jsem k němu od šesti let. Neumím popsat, jak se cítím. Zůstal jsem trpělivý a držel se, ty odvrácené brejky byly strašně důležité,“uvedl muž, jehož dosavadním maximem bylo 4. kolo z loňského Wimbledonu.

Pro Cicipase navíc nemusí být účast ve čtvrtfinál­e konečná. Nasazená čtrnáctka se totiž utká v úterý s turnajovou dvaadvacít­kou Robertem Bautistou, který si v osmifinále připsal skalp druhého loňského finalisty – Chorvata Marina Čiliče.

To dvacetinás­obný grandslamo­vý vítěz Federer, jemuž bude v srpnu 38 let, tak neuspěl v souboji nejstaršíh­o a nejmladšíh­o muže ve dvouhře. Přisuzuje to především tomu, že nedokázal proměnit ani jeden z dvanácti brejkbolů, přičemž hned osm jich měl ve druhém setu. „Hodně si to vyčítám. Měl jsem vyhrát ten druhý set. Nevím jak, ale měl jsem to zvládnout. Stálo mě to zápas. Zjevně dělám něco při returnu v jeho případě špatně. A on je hodně dobrý v tom, jak brejkboly odvracet,“přiznal Federer.

Švýcar, který tak letos nezíská rekordní sedmý titul z Australian Open, předeslal, že o jeho přemožitel­i a možném následovní­kovi bude určitě slyšet i na dalších turnajích.

„Ano, trochu mi mě za mladých let určitě připomíná. Hraje jednoručný bekhend a já míval také dlouhé vlasy. Myslím, že ho budeme vídat nahoře hodně dlouho. Za poslední rok a půl udělal hodně práce. V Torontu porazil Novaka (Djokoviče), pak Andersona a Zvereva, teď mě. Takové výhry potřebujet­e, abyste se dostali na vyšší úroveň, a on to zvládá,“doplnil.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Stefanos Cicipas (vlevo) přijímá gratulaci od Rogera Federera
FOTO ČTK/AP Stefanos Cicipas (vlevo) přijímá gratulaci od Rogera Federera

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia