Lidové noviny

Neznámé palivo ušetří naráz stovky

- MIROSLAV PETR

PRAHA Až dvě stě korun na plné nádrži může uspořit ten, kdo si nechá naftové auto přestavět na pohon zvaný dieselgas.

Ten kombinuje naftu s propan-butanem LPG a zemním plynem CNG a v závislosti na typu auta a spotřebě nabízí úsporu kolem třiceti haléřů za kilometr jízdy.

Krom toho pohon na dieselgas slibuje delší životnost filtru pevných částic a pro toho, kdo jezdí do Německa, úlevy z mýtného na tamních dálnicích. ekologie i ekonomika provozu takto upravených vozů,“vysvětluje jednatel strakonick­é společnost­i AutoGas Centrum Jaroslav Liška. Firma v těchto dnech začíná naftovoply­nový pohon nabízet po měsících testů na základě zkoušek v laboratoří­ch společnost­i TÜV SÜD a schválení technické způsobilos­ti pro vybrané typy vozů na ministerst­vu dopravy.

Princip vyžaduje, podobně jako u přestaveb benzinovýc­h motorů na LPG a CNG, instalaci nádrže s plynem.

V případě takzvaného duálního pohonu dieselgas ale neběží motor odděleně, zvlášť na tradiční palivo a po přepnutí zvlášť na plyn. LPG nebo CNG dávkuje speciální zařízení do nasávaného vzduchu a spalují se s naftou současně.

Dodavatelé uvádějí, že plyn v tomto případě nahradí v průměru 30 až 40 procent spotřeby nafty, přitom obě plynná paliva stojí u pump zhruba polovinu její ceny.

Samotná přestavba na dieselgas vyjde při použití LPG v průměru na třicet až čtyřicet tisíc korun, v případě využití CNG je o poznání dražší, v některých případech se vyšplhá až na 100 tisíc.

Doposud méně známý způsob, kterým lze pohánět automobily, se rozšiřuje v Česku. Směs nafty a plynu zvaná dieselgas ušetří náklady hlavně dopravcům a firmám, vyplatí se zejména těm, kdo často podnikají dlouhé cesty. Plyn nahradí v průměru 30 až 40 procent spotřeby nafty, přitom plynná paliva stojí u pump zhruba polovinu její ceny 6 firem stovky 30 až 100 tisíc Kč

Pohon se hodí jenom pro někoho

Dieselgas tedy evidentně není určen pro občasné jízdy osobními automobily na nákupy nebo o víkendu na chalupy. Náklady na pořízení se v brzké době vrátí hlavně permanentn­ě vytíženým řidičům s vozy, které ročně najezdí desítky až stovky tisíc kilometrů.

Zejména flotilám služebních aut, dodávkám poštovních doručovate­lů a dopravců zboží z e-shopů, kamionům nebo zemědělské technice. Dodavatelé ale často instalují dieselgas i do osobních aut typu SUV nebo do karavanů.

„Zpočátku jsme měli objednávky v řádu několika kusů ročně, postupně ale zájem roste,“připomíná Petr Linhart, jednatel pražské společnost­i Gasinsight, která byla v České republice před osmi lety prvním a nyní je i největším dodavatele­m přestaveb na dieselgas ve vozech všech kategorií – od osobních aut až po tahače a traktory.

Po Česku jezdí takto vybavených vozů už stovky a naději na výrazné rozšíření přestaveb do budoucna dává od letošního roku i opatření zavedené v Německu.

Spolková republika od letošního ledna osvobodila od mýtného na německých dálnicích nákladní vozy s pohonem na alternativ­ní paliva, kam patří i stlačený zemní plyn CNG a duální pohon dieselgas.

„Výhodou je při použití CNG také méně hlučný motor. V Německu některá města omezují možnost zásobování různých provozoven v centru jen na noční hodiny a na to jsou klasické diesely příliš hlučné,“připomíná Linhart další výhodu pohonu dieselgas.

Podpora ekologický­ch paliv je lepší v Německu

Takto přestavěné vozy nepotřebuj­í k tankování zvláštní infrastruk­turu či speciální tankovací místa,

protože síť plnicích stanic na doplnění plynových nádrží je ve zdejší zemi poměrně rozšířená (zejména v případě, že vůz jezdí na LPG).

Jinak se však tento pohon netěší v Česku státní podpoře alternativ­ních, k životnímu prostředí šetrných paliv jako třeba ve zmíněném Německu.

Netěší se jí ani samotný LPG, který je sice v České republice vyráběn v rafineriíc­h jako fosilní palivo, ale úrovní emisí je stejně ekologický a úsporný jako zemní (také fosilní) plyn CNG, který přitom stát – třeba v rámci Národního akčního plánu čisté mobility – společně s elektřinou hodlá zvýhodňova­t. Například slevou z poplatků

za užívání dálnic. „Ministerst­vo dopravy v rámci schvalovac­ího procesu posuzuje výhradně plnění technickýc­h požadavků. Co se týká úspory, je na každém provozovat­eli, do jaké míry je pro něj tento typ pohonu přínosný,“komentuje využití dieselgasu tisková mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia