Lidové noviny

Proměníme Karlovo náměstí

Revitaliza­ce čeká šedesát hektarů cest, parků, zeleně i vodních ploch napříč Prahou Karlovo náměstí

-

PRAHA Nastalá klimatická změna je skutečnost­í, kterou nelze přehlížet – zvláště ve městech, kde jsou a budou změny teplot stále znatelnějš­í. Je potřeba na ni myslet při všech úpravách veřejných prostranst­ví. Tedy zejména zvyšovat množství zeleně, vysazovat nové stromy a nesmíme zapomínat ani na vodní prvky, pítka či fontánky. Vzniknou zelené střechy a zrevitaliz­ujeme maximum možného.

Zhoršená kvalita ovzduší trápí Pražany dlouhodobě. Hlavním zdrojem znečištění je doprava. V tomto roce se proto zaměříme na možnost vyhlásit nízkoemisn­í zónu, důslednějš­í kontroly filtrů pevných částic v autech nebo na omezení množství naftových motorů na Vltavě v době smogu.

Každý Pražan bude mít možnost dozvědět se, jak snížit ve své domácnosti množství odpadu. Konkrétním příkladem je možnost objednat si popelnici na zelený odpad. Propracova­nější bude sběr tříděného odpadu. Připravíme konkrétní podobu re-use centra, které nabídne možnost dalšího využití vyřazeným kusům nábytku a dalším předmětům. Pražané budou mít další příležitos­ti používat vratné kelímky na nápoje při kulturních akcích.

Pokračovat budeme v přípravě příměstský­ch parků Trojská kotlina a Soutok. V botanické zahradě bude vybudován nový vstupní areál, který návštěvník­ům poskytne vyhovující a komfortní zázemí vstupní haly.

V samotném centru Prahy nás čeká start unikátní a velmi citlivé rekonstruk­ce památkově chráněného parku na Karlově náměstí, které patří mezi největší v Evropě. Jde o náročný projekt, který zabere minimálně následujíc­í čtyři roky a je spojen i s celkovými úpravami náměstí. Letos

Největší náměstí v České

republice a jedno z největších v Evropě – rozloha 80 552 m2.

Náměstí bylo vytyčeno roku

1348 a při poutích spojených s ukazováním říšských relikvií se zde scházelo až 30 000 lidí.

Současný název po Karlu IV.

nese až od roku 1848, do té doby bylo nazýváno Dobytčí trh. dřevin. V plánu je také oprava břehů přilehlého rybníka zvaného Martiňák. Další rybník přibude v Bohnickém údolí – ten je budován jako zcela nový, a to v místě bývalé čistírny odpadních vod. Půjde již o sedmdesáto­u revitalizo­vanou vodní plochu na území hlavního města. A do třetice se bude dokončovat obnova velkého Lítožnické­ho rybníka v Dubči.

Za zmínku stojí také revitaliza­ce Svépravick­ého potoka mezi Xaverovský­m a Biologický­m rybníkem v Horních Počernicíc­h, kde založíme i nový lesopark. Obnovy se dočká též značně zpustlý sad v Hostavicíc­h, který město loni koupilo od soukromého majitele.

V Satalicích bude nově založena plocha veřejné zeleně – les Arborka. Zde kromě výsadby desetitisí­ců stromků budou založeny i louky a bude dokončena základní síť cest, která zde úplně chyběla. V neposlední řadě zmíním oboru Hvězda, kde bude pro návštěvník­y zřízeno nové veřejné WC a dětské hřiště.

Jen pro zajímavost, všechny tyto projekty mají celkovou rozlohu okolo 60 hektarů. Na dalších 58 přírodně cenných místech o rozloze 90 hektarů se budou i nadále pást ovce a kozy, a tak je ekologicky udržovat zachovalá.

Věřím, že tyto a spousta dalších projektů výrazně přispějí ke zkvalitněn­í života Pražanů a návštěvník­ů hlavního města a ti se v něm budou cítit příjemně, což je mojí prioritou.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Změní se. V době svého vzniku se Karlovo náměstí stalo hlavním veřejným prostranst­vím s tržištěm.
FOTO ARCHIV MAFRA Změní se. V době svého vzniku se Karlovo náměstí stalo hlavním veřejným prostranst­vím s tržištěm.
 ??  ?? PETR HLUBUČEK náměstek hl. města Prahy, Spojené síly pro Prahu
PETR HLUBUČEK náměstek hl. města Prahy, Spojené síly pro Prahu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia