Lidové noviny

Zabít kuře, vyděsit opice. Čína trestá miliardáře

-

PEKING/PRAHA Ne náhodou se označují jako žebříčky smrti. Ocitnout se na seznamu čínských miliardářů znamená dostat se do hledáčku tamních úřadů. Podle analýzy poradenské firmy Hurun končí ve vězení zhruba jedno procento z nich. Zejména kvůli úplatkářst­ví, zpronevěře nebo jiným hospodářsk­ým deliktům.

Jiná studie – čínských akademiků – hovoří dokonce až o 17 procentech nejbohatší­ch, kteří jsou obviněni, vyšetřován­i či zatčeni. Důvodem, proč se tak často stávají středem zájmu orgánů činných v trestním řízení, je vládní tažení proti velkým krokodýlům, tedy agresivně podnikajíc­ím oligarchům a konglomerá­tům. Zvláště proti jejich korupčnímu jednání.

Část analytiků ovšem upozorňuje, že boj s úplatkářst­vím slouží spíše coby nástroj upevňování moci prezidenta Si Ťin-pchinga.

„Kdyby čínské úřady chtěly, zřejmě by nalezly důvody pro obvinění většiny nejbohatší­ch lidí. Čínská právní kultura ale funguje na principu zabít kuře, a vyděsit tak opice,“napsal týdeník The Economist. Jinými slovy jde o potrestání pro výstrahu. men

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia