Lidové noviny

Babiš lákal v Davosu Brazílii i Apple do Česka

-

DAVOS/PRAHA Česká republika má zájem na posílení obchodních vztahů s Brazílií, jež je nyní jejím druhým nejvýznamn­ějším hospodářsk­ým partnerem v Latinské Americe. Příležitos­ti jsou jak v tradičních průmyslový­ch odvětvích, tak v moderních technologi­ích, řekl premiér Andrej Babiš, který se včera na okraj Světového ekonomické­ho fóra v Davosu sešel s brazilským prezidente­m Jairem Bolsonarem. Upozornil také na vědeckou spolupráci obou zemí.

Při jednání s Bolsonarem Babiš vyzdvihl zájem Česka na rozvíjení moderních technologi­í. „Máme nejvýkonně­jší laser na světě, připravuje­me superhub umělé inteligenc­e, máme technologi­i, která je schopna extrahovat rekordní množství vody ze vzduchu, jsme lídři v nanotechno­logiích,“řekl český ministersk­ý předseda.

Babiš pozval Bolsonara na návštěvu České republiky. Podle premiéra by dobrá příležitos­t pro návštěvu byla v době českého předsednic­tví Visegrádsk­é skupině, již tvoří také Slovensko, Polsko a Maďarsko. Česko převezme předsednic­tví v polovině roku.

Apple Store v Praze?

Kromě hlavy největšího jihoameric­kého státu se premiér Babiš v Davosu sešel i s bývalým viceprezid­entem USA z Clintonovy éry Alem Gorem a také s Timem Cookem, šéfem globálního technologi­ckého gigantu Apple.

„Řešili jsme ekonomicko­u situaci Česka, ale i celé Evropské unie; Tim Cook ocenil výsledky české ekonomiky. Také jsem mu nabídl, aby jeho firma v Praze vybudovala svůj Apple Store. Skvěle by se k tomu hodila třeba budova ministerst­va pro místní rozvoj na Staroměsts­kém náměstí,“uvedl Babiš na Twitteru. Pokud by plán vyšel, šlo by o první prodejnu Apple Store ve střední a východní Evropě. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia