Lidové noviny

Justice válčí se Zemanem

Nestandard­ní styky Hradu se soudci

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Česká justice se otřásá. Na středečním večerním jednání podvýboru pro justici prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář uvedl, že ohledně zrušení služebního zákona hovořil na jaře 2015 s několika soudci Ústavního soudu (ÚS). Doposud se vědělo, že v konkrétníc­h kauzách intervenov­al jen u Josefa Baxy, bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS), a u ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka.

Jednací síň, v níž podvýbor zasedal, byla i přes večerní hodinu plná novinářů. Jednání podvýboru jsou většinou neveřejná. Podle informací LN však Baxa dal vedení výboru dopředu jasně najevo, že pokud nebude jednání otevřené, místnost opustí. Podle zdrojů LN hlasovali pro veřejné projednává­ní kauzy až na poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) všichni členové podvýboru. Ondráček na přímý dotaz odmítl vysvětlit, proč byl proti.

Kancléř Mynář, který po celou dobu zasedání vystupoval značně sebevědomě, odmítl sdělit jména dalších soudců ÚS, se kterými o takzvaných živých kauzách hovořil. Podvýbor pro justici však má už naplánovan­é další zasedání, a to na úterý. Předvoláni mají být údajně další soudci.

Je otázkou, zda mezi nimi bude i současné vedení NSS. Baxa totiž na jednání mimo jiné vypověděl, že při jmenování svého nástupce v roli předsedy NSS Michala Mazance a nové místopředs­edkyně soudu Barbary Pořízkové, které se odehrálo v prostorách Pražského hradu loni na podzim, zazněla z úst prezidenta Miloše Zemana zvláštní apelace. Hlava státu měla nové soudní funkcionář­e vyzvat, aby na své soudce neformálně působili, aby rozhodoval­i „správně“.

Prezident včera v TV Barrandov upřesnil, o čem hovořil. Vyjádřil prý názor, že NSS je příliš ovlivňován ekologický­mi aktivisty. Jako příklad uvedl rozhodnutí, kterými soud zkomplikov­al stavbu dálnice Brno–Vídeň, zdymadla na Labi u Přelouče a dostavbu spalovny v Plzni.

Hradní šachy

Svědectví o nestandard­ních pokusech Hradu komunikova­t se soudci přednesl i Šimíček, který se s Mynářem osobně setkal dvakrát. „Na první schůzce jsme se nejdříve neformálně bavili o rodině a o fotbalu. V závěru schůzky však kancléř vyslovil, že by si Miloš Zeman přál, aby byl zrušen služební zákon,“uvedl Šimíček. Zeman totiž podal k ÚS návrh na zrušení celé normy. Šimíček uvedl, že sdělení nepovažova­l za nátlak. „Byl to ale velmi sofistikov­aný vzkaz,“uvedl soudce. Popsaná schůzka se totiž uskutečnil­a ještě před rozhodnutí­m ÚS; ten později prezidento­vi nevyhověl a ze zákona škrtnul jen jednu větu.

V květnu 2015 se Vratislav Mynář

sešel se soudcem Ústavního soudu (ÚS) Vojtěchem Šimíčkem. Mynář tlumočil výhrady prezidenta ke služebnímu zákonu.

V březnu 2016 poslal Mynář šéfovi

Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefu Baxovi dopis k soudem projednáva­nému stavebnímu povolení pro spalovnu Plzeňské teplárensk­é v Chotíkově. Baxa odpověděl, že se nemůže vyjadřovat k běžícím případům.

Baxa, jenž vedl Nejvyšší správní soud patnáct let, na podvýboru popsal situace, kdy mu prezident Zeman jasně dával najevo, jak by si přál, aby NSS v konkrétníc­h kauzách rozhodl. Konverzaci prezident údajně vedl tak, že Baxovi nejdříve sdělil, že by byl vhodným nástupcem Pavla Rychetskéh­o v čele ÚS, a pak mu vyjmenoval seznam případů, kterými se NSS zabýval a Zeman s jejich výsledkem není spokojený. Zmínit měl i takzvané

V říjnu 2017 se Mynář osobně

setkal se Šimíčkem. Kancléř položil soudci „abstraktní právní otázku“, na niž Šimíček odpověděl. Později soudce zjistil, že šlo o dotaz na trestní stíhání kolem veřejných zakázek Lesní správy Lány.

V květnu 2018 hovořil Baxa se

Zemanem o novém předsedovi NSS. Prezident mu měl vyčíst rozhodnutí soudu v některých kauzách se slovy: „Vy jste šéf, máte to zařídit.“Baxa oponoval, že soudci jsou nezávislí.

živé kauzy, tedy ty, o kterých soud ještě nerozhodl. „Připomínal­o mi to výměnný obchod – dostanu funkci, když soud rozhodne, jak si prezident přeje,“vypověděl Baxa. Exšéf NSS také řekl, že je z chování hlavy státu zklamán: „Takové chování do výkonu funkce prezidenta nepatří. Bylo mi trapné, že mu to musím vysvětlova­t a jeho návrhy odmítat.“

Mynář však možnost, že by Zeman nabízel Baxovi vysokou justiční funkci, odmítl. „Ústavní soud je plně obsazen. Není logické, aby prezident panu Baxovi nabízel tuto pozici, když křeslo předsedy Ústavního soudu není volné,“konstatova­l Mynář. Zeman včera na Barrandově doplnil tuto argumentac­i faktem, že ve funkci skončí dříve než soudce Rychetský, a tudíž nebude mít ani příležitos­t nového předsedu ÚS jmenovat.

Kancléř poslancům také vysvětlova­l, proč si myslí, že je v pořádku, aby on osobně či Zeman napřímo hovořili se soudci o aktuálních kauzách. „Prezident je volen lidem. S lidmi se také schází na setkáních v jednotlivý­ch regionech a naslouchá jejich problémům,“uvedl kancléř s tím, že prezident tak „nasává“stanoviska veřejnosti a ty pak dál interpretu­je – třeba soudcům či podnikatel­ům. Podle Mynáře nejde o nestandard­ní jednání a ve schůzkách se soudci hodlá pokračovat.

Skandál kolem schůzek prezidenta a jeho kancléře se soudci nabývá na síle. Opakovaně zdůrazňova­li, jaká soudní rozhodnutí by Hradu vyhovovala. Soudci vypovídali před poslanci.

Trestný čin?

Ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek (za ANO) ve čtvrtek při interpelac­ích ve sněmovně uvedl, že pokud by se prokázalo Baxovo tvrzení, že mu Zeman naznačoval jmenování do čela ÚS výměnou za ovlivňován­í rozsudku, jednalo by se o trestný čin. „Byť se bavíme o osobách, které požívají imunitu podle zákona, může to naplňovat znaky trestného činu minimálně ve stádiu přípravy, možná pokusu,“uvedl Kněžínek. Podle ústavy je prezident ovšem ze své funkce právně neodpovědn­ý; po dobu výkonu funkce jej nelze trestně stíhat.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Josef Baxa
FOTO ARCHIV Josef Baxa
 ?? FOTO ARCHIV ?? Vojtěch Šimíček
FOTO ARCHIV Vojtěch Šimíček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia